Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament."— Transkript prezentace:

1 je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.

2

3 Pokuty a penále Příjmy z poskytnutých půjček – dnes už příliš nefunguje, půjčuje si spíše stát Daně Nepřímé (např. spotřebitelská daň = tuto daň platí spotřebitel nepřímo v ceně výrobku, odvádí ji výrobce či distributor) Přímé = daně, kterými zatěžuje stát konkrétní fyzické či právnické osoby (např. daň z příjmu)

4 Nákupy statků a služeb Sociální zabezpečení Školství Zdravotnictví Státní správa A)Mandatorní = nutné (např. splátky a úroky z přijatých půjček, úvěrů = výdaje na obsluhu státního dluhu + bezpečnost, zdravotnictví atd.) B) Ostatní výdaje = o těchto výdajích rozhoduje parlament, nejsou nezbytné Dále doprava, obrana, kultura atd.

5 - Příjmy by se měly rovnat výdajům - V době ekonomického růstu se tvoří rezervy - V době krize naopak deficitní rozpočty tzn. Stát si půjčuje peníze na výdaje A) od institucí např. mezinárodní měnový fond, evropská banka B) od státních investorů – korporace, firmy – prostřednictvím státních dluhopisů C) od obyvatelstva – prostřednictvím státních dluhopisů

6

7 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament."

Podobné prezentace


Reklamy Google