A d v e n t n í č a s . . . 26.8.2019 6:24.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Vánoce v 1. E. Celý týden před Vánocemi se nesl v duchu těchto svátků.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
ROČNÍ OBDOBÍ Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
,, O.S. ZA KRÁSNÉ A VESELÉ OTICE,, Tak šelll čas … a rok 2014.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
The General Presents Přání k vánocům.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Krystýna Cirhanová studentka sekundy Angličtina v Egyptě-2015
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
pravodaj Z Obce Troubky - Zdislavice Vážení spoluobčané,
Rozsvícení Vánočního stromu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ČEKÁME NA JEŽÍŠKA VÁNOČNÍ PROJEKT
AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_03
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Od Adventu ke Třem králům
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_17
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Úvodní a seznamovací hry
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Infokanál Obce Březnice
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
A d v e n t n í č a s :30.
Všechno má svá pravidla, své zákony
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Milí rodiče a prarodiče,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Něco, co mohou napsat jen děti
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
Naučil jsem se....
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
VERŠE… 1.
Požehnané vánoční přáníčko, co potěší každé srdíčko.
Transkript prezentace:

A d v e n t n í č a s . . . 26.8.2019 6:24

Máme měsíc, kdy nastává adventní čas. Čas, kdy se těšíme a čekáme na Vánoce. Pojďme si teď o tomto čase společně vyprávět.

Čtyři svíčky na adventním věnci nám připomínají 4 týdny čekání na Ježíška.

Slovo „ADVENT“ znamená příchod. Příchod Ježíška Slovo „ADVENT“ znamená příchod. Příchod Ježíška. Advent trvá 4 týdny a končí 24. prosince Štědrým dnem.

Období adventu začíná na podzim a končí v zimě. Počasí v tuto dobu bývá různé. Často bývá mlha, někdy sněží, jindy prší.

Advent je doba nejen čekání, ale také příprav na Vánoce. Doma se uklízí a všude to voní vánočním cukrovím. Maminky pečou perníčky, vanilkové rohlíčky a další dobroty.

V období adventu si lidé zdobí své domy a byty, vyrábí vánoční svícny a různé jiné ozdoby. Za okny domů jsou rozsvícená světla.

Svátek svaté Barbory slavíme 4. prosince. K tomuto svátku se pojí pověra a jeden z adventních zvyků. Lidé si v tento den nosí do domu větvičku z ovocného stromu, nejčastěji třešně. Podle zvyku se praví, že svobodná dívka, které větvička do Štědrého dne rozkvete, se do roka vdá.

která chodí 5. prosince k hodným Mikuláš, čert a anděl – známá trojice, která chodí 5. prosince k hodným i zlobivým dětem. Mikuláš má svátek 6. prosince a v předvečer svého svátku chodí hodným dětem rozdávat různé sladkosti. Ale kde se Mikuláš vzal? Poslouchejte legendu, kterou Vám teď povím.

Legenda vypráví příběh o chudém kupci a jeho třech dcerách, které se chtěly vdávat. Jejich otec pro ně neměl žádné věno. Této rodině pomohl hodný biskup Mikuláš, když večer tajně hodil měšec zlaťáků do ponožky, která se právě sušila u krbu.

Dnes již Mikuláš nenosí zlaťáky, ale hodným dětem nosí sladké překvapení. Děti ho dostávají 5. prosince a za to musí říci Mikuláši básničku nebo zazpívat písničku. Děti, které zlobí, pak místo sladkostí dostanou brambory nebo uhlí.

VÁNOCE Zlaté prasátko Adventní období je časem půstu. Tento půst končí na Štědrý den po západu slunce. Všem, kteří alespoň na Štědrý den odolají masu a sladkostem se po západu slunce ukáže zlaté prasátko! Zlaté prasátko se zjevuje na zdech nebo stropu světnice. Ale pozor neuvidí ho každý!

ŠTĚDRÝ DEN 24. prosince slavíme Štědrý den. Je to den, kdy si připomínáme narození Ježíška. Rodina bývá pohromadě. Dopoledne společně většinou zdobí stromeček, malí i ti velcí se koukají na pohádky a užívají si vánoční pohody. Maminky chystají štědrovečerní večeři.

Pak už se všichni těší z rozbalených dárků A co přijde potom? Pak už se všichni těší z rozbalených dárků a hezkých chvilek strávených s rodinou u vánočního stromku.

ŠTĚDRÝ DEN příběh malého Ježíška Kdysi dávno, před mnoha lety, šla Marie a Josef do města Betléma. V Betlémě již bylo mnoho lidí a Marie a Josef nevěděli, kde přenocují. Jediné místo, kde mohli přenocovat, byl chlév. V noci se Marii narodilo dítě. Dítě dostalo jméno Ježíšek. Byla hluboká noc, když se malý Ježíšek narodil. V tuto dobu vyšla na nebi hvězda. Nedaleko pásli pasáčci své ovečky. Uviděli na nebi zářit hvězdu a vydali se za ní.

Zjevil se jim anděl a řekl jim: „Běžte do Betléma Zjevil se jim anděl a řekl jim: „Běžte do Betléma. V chlévě se tam narodil malý Ježíšek. Běžte se mu poklonit.“ I tři králové z dalekých zemí se šli poklonit malému Ježíškovi a přinesli mu dary. Cestu jim ukazovala hvězda na nebi, která je přivedla až do Betléma. Ježíšek ležel v chlévě na seně a zahřívali ho oslík a ovečka. O Vánocích si lidé připomínají narození malého Ježíška a dávají si dárky.

25. prosince - na Hod boží vánoční si lidé připomínají narození Ježíše BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ 25. prosince - na Hod boží vánoční si lidé připomínají narození Ježíše v Betlémě. Je to den, kdy mnoho lidí chodí do kostela na mši a často lidé se chodí vzájemně navštěvovat.

SVÁTEK SVATÉHO ŠTĚPÁNA 26. prosince - tento den slaví svátek Svatý Štěpán. Tradicí v tento den jsou obchůzky koledníků. Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu, koledu, upad jsem s ní na ledu, psi se na mě sběhli, koledu mi snědli. Co mám smutný dělati, musím jinou žebrati. Koledu mi dejte, jen se mi nesmějte! Koledu mi dali, přece se mi smáli.

Konec adventu představuje západ slunce Štědrého večera…

a hlavně pohodový adventní čas. Přeji Vám krásný a hlavně pohodový adventní čas.