Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_4.ŽIVOT NA VESNICI V 18. STOLETÍ TÉMA:ŽIVOT NA VESNICI V 18. STOLETÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE DIDAKTICKÝ UČEBNÍ MATERIÁL DĚTEM POMŮŽE POCHOPIT SMYSL LIDOVÝCH ZVYKŮ A OBYČEJŮ. SEZNÁMÍ SE S PŘÁSTKAMI A SE STAVĚNÍM BETLÉMŮ.

2 Život na vesnici v 18. století
Zvyky a obyčeje našich předků. Co Tě napadne, když se řekne LIDOVÉ ZVYKY A OBYČEJE?

3 Slovo přástky je odvozeno od slova příst.
Víš, od jakého slova je odvozeno slovo přástky? V době dlouhých zimních večerů chodily ženy na přástky Předly na kolovrátcích Při této činnosti si ženy a dívky vyprávěly pohádky, pověsti, zpívaly písničky a předávaly si zvyky. Tímto způsobem se uchovávala lidová slovesnost Doplň vhodná slova do mezer: lidová slovesnost, kolovrátcích, přástky.

4 Víš, jak kolovrátek vypadal?

5 Betlém Na podzim a v zimě se brzy stmívá. Večer se lidé věnovali nejenom výrobě drobného nářadí, hraček pro děti, ale i TVORBĚ BETLÉMŮ, zvláště v těch nejchudších oblastech. Při vánočních jarmarcích betlémové figurky i prodávali. V souvislosti s reformami josefa ii. po roce 1780 došlo k zákazu stavění jesliček v kostelích. Lidem se zákaz nelíbil, tak si začali stavět jesličky doma a tím se ze stavění jesliček stal lidový obyčej.

6 Co v betlémě nesmí chybět?
Soukromý betlém paní Merglové ze Střížova u Chotěboře

7 Svatá rodina. Pastýři s ovečkami. Andělé zvěstující Ježíšovo narození. Tři králové přinášející vzácné dary. Sedláci, selky, řemeslníci a zejména chudí lidé, kteří spěchají čímkoli obdarovat Ježíška.

8 Citace Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:56-Baud-Jeune_fille_au_rouet-vers_1910.JPG. Dostupné z WWW: < POUŽITÉ ZDROJE: Fotografie betlémů – s laskavým svolením paní Merglové ze Střížova u Chotěboře


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google