SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Advertisements

COREL DRAW SEZNÁMENÍ Úvod, seznámení se se systémem Pracovní plocha
Zoner Callisto.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Základní pojmy Grafiky
GRAFIKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačová grafika a prezentace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Vektorová grafika.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Počítačová grafika (základy práce v (vektorovém) kreslicím programu)
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Bitmapová (rastrová) grafika
Španělské anagramy (1) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Křížová. Dostupné z Metodického portálu ;
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Finální úpravy fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/60 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Martina Braunerová.  obrázek je složen ze základních geometrických tvarů (body, přímky, křivky, mnohoúhelníky)  je možné libovolné zmenšování či zvětšování.
Počítačová grafika Zoner Callisto Import a export – práce se soubory a tisk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Hybridní mobilní aplikace pro Android Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu.
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafické editory Číslo DUM: III/2/VT/2/3/52 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z.
Počítačová grafika Vektorový a grafický editor Zoner Callisto Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné.
Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Grafické programy - opakování
QR kódy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Programovací jazyk JavaScript
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Vkládání grafických objektů
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
WordArt, SmartArt, Tvary
Základní pojmy z počítačové grafiky
Vektorové a rastrové grafické programy
Programovací jazyk JavaScript
Úvod do aplikace Autodesk AutoCAD
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Zoner Callisto – křivky
Písmo v Adobe Photoshop
GRAFIKA.
Převod objektů mezi formáty
Zoner Callisto křivky, nástroje alternativního panelu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Počítačová grafika.
Obrazový materiál pro pracovní list – Změna velikosti obrázků
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

SVG vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Počítačová grafika zobrazení obrázků s využitím počítače základní rozdělení: rastrová (bitmapová) – obrázek obsahuje jednotlivé body (pixely) s definovanou barvou vektorová – obrázek obsahuje grafické objekty (úsečka, kružnice, elipsa, text, …) s mnoha parametry

Vektorová grafika obrázek je složený z grafických objektů (ne z bodů) každý objekt má svoje vlastnosti (parametry): umístění (poloha) barva průhlednost tvar typ obrysové čáry … zachovává kvalitu při změně měřítka zobrazení (zoom)

SVG vektorová grafika (1) SVG = Scalable Vector Graphics (škálovatelná vektorová grafika) určena pro webové stránky (HTML 5) vhodná pro jednoduchou grafiku (logo, schéma, …)

SVG vektorová grafika (2) výhody: vložení SVG kódu přímo do HTML kódu stránky malá datová velikost (pro jednoduché kresby) snadná přenositelnost, multiplatformní umožňuje animace umožňuje interaktivitu (při použití JavaScriptu)

Objekty v SVG vektorové tvary rastrové obrázky textové objekty křivka mnohoúhelník lomená čára elipsa kružnice obdélník rastrové obrázky textové objekty

Některé parametry objektů stroke: barva obrysové čáry stroke-width: šířka (tloušťka) obrysové čáry fill: barva výplně fill-opacity: průhlednost Není-li některý parametr zadán, použije se jeho výchozí hodnota.

Kružnice a kruh v SVG <circle cx="50" cy="50" r="40" stroke="green" stroke-width=„2" fill="yellow" /> cx, cy: souřadnice středu r: poloměr stroke: barva obrysové čáry stroke-width: šířka (tloušťka) obrysové čáry fill: barva výplně

Elipsa v SVG <ellipse cx="200" cy="80" rx="100" ry="50" stroke="green" stroke-width=„1" fill=„red" /> cx, cy: souřadnice středu rx, ry: poloměry stroke: barva obrysové čáry stroke-width: šířka (tloušťka) obrysové čáry fill: barva výplně

Úsečka v SVG <line x1="0" y1="0" x2="200" y2="200" stroke=„blue" stroke-width=„2" /> x1, y1: souřadnice počátečního bodu x2, y2: souřadnice koncového bodu stroke: barva obrysové čáry stroke-width: šířka (tloušťka) obrysové čáry

Lomená čára v SVG <polyline points="0,40 40,40 40,80 80,80 80,120 120,120 120,160" stroke=„black" stroke-width=„1" /> points: souřadnice (x, y) bodů stroke: barva obrysové čáry stroke-width: šířka (tloušťka) obrysové čáry

Text v SVG <text x=„20" y=„40" fill=„magenta">SVG grafika</text>  x, y: souřadnice textu fill: barva výplně

Úkoly Zjisti, jakým způsobem je možné docílit v SVG animace. Zjisti, zda je možné použít na SVG grafiku kaskádové styly CSS. Najdi na internetu JavaScriptové knihovny pro práci s SVG grafikou. Vlož do HTML stránky svoji vlastní SVG grafiku.

Zdroje Tento materiál je originálním autorským dílem (není ani částečně odvozeným dílem) a necituje žádné externí zdroje. Celý obsah je výsledkem tvůrčího úsilí autorky. K vytvoření tohoto DUMu nebyly použity žádné externí zdroje.