Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika."— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika

2 Co to je? Počítačová grafika je obor informatiky, který počítače používají k tvorbě umělých grafických objektů a dále také na úpravu zobrazitelných a prostorových informací, nasnímaných z reálného světa (například digitální fotografie a jejich úprava, filmové triky). Z hlediska umění jde o samostatnou kategorii grafiky.

3 Existují 2 základní přístupy ke 2D grafice: vektorová a rastrová.
 Vektorová grafika ukládá přesná geometrická data, např. souřadnice bodů, propojení mezi body (úsečky a křivky) a vyplnění tvarů. Většina vektorových graf. systémů umožňuje použít standardní tvary jako kružnice, čtverce atd.

4 Základem rastrové grafiky je pravidelná síť pixelů, organizovaná jako dvourozměrná matice bodů. Každý pixel nese specifické informace, např. o jasu, barvě, průhlednosti bodu, nebo kombinaci těchto hodnot.

5 Nevýhody a výhody: Nevýhodou rastrové grafiky je nemožnost měnit velikost obrázku, aniž by tím došlo ke zhoršení jeho kvality. Při větších zvětšeních navíc začíná být patrná mřížka. K výhodám vektorové grafiky patří především možnost jakýchkoliv změn velikosti obrázku, aniž by to mělo vliv na jeho kvalitu (toho se využívá například u vektorových map).

6

7 Čerpání: obrazky.cz


Stáhnout ppt "Počítačová grafika."

Podobné prezentace


Reklamy Google