Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ."— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ

2 PŘEHLED GRAFIKY CO VŠE ZAHRNUJEME DO POČÍTAČOVÉ GRAFIKY:
Malování rastrových obrázků Skládání vektorových obrázků Vytváření koláží Projektování pomocí počítače Snímání a úprava fotografií Animace obrázků (GIF) Modelování 3D objektů

3 VYUŽITÍ: Tisk - knihy, noviny, časopisy.
Reklama - veškeré propagační letáky různých firem a obchodních řetězců, pozvánky, billboardy… Média - např. titulky, filmové efekty, různé grafy ve zpravodajských pořadech… Internet - jejich vzhled je první co návštěvníka zaujme, nebo taky ne. Hry - počítačové hry jsou založené na grafice, výrobci se předhánějí, která hra bude co nejrealistější … Desing - mluvíme o interiérech či exteriérech, návrhy užitkového porcelánu, automobilů. V tomto odvětví se velmi využívá různých simulací, grafických návrhů; největší předností je, že vidíme výrobek a můžeme znát jeho vlastnosti dříve než jej vyrobíme…

4 ZÁKLADNÍ POJMY: Rastrová grafika:
je pravidelná síť pixelů, organizovaná jako dvourozměrná matice bodů. Každý pixel nese specifické informace, například o jasu, barvě, průhlednosti bodu, nebo kombinaci těchto hodnot. Obrázek v rastrové grafice má omezené rozlišení, které se udává počtem řádek a sloupců…

5 ZÁKLADNÍ POJMY: Vektorová grafika:
ukládá přesná geometrická data, topologii a styl, například souřadnice bodů, propojení mezi body, které tvoří úsečky, a vybarvení, tloušťku a možné vyplnění tvarů. Většina vektorových grafických systémů umožňuje použít další standardní tvary jako kružnice, čtverce, atd…

6 ZÁKLADNÍ POJMY: Barevné moduly:
Aditivní barevný model – v tomto modelu přidáváme barvy do barvy černé. Model si můžeme představit jako tři shodné kruhy různých barev vnořené do sebe (průnikem všech barev je barva bílá). Nejtypičtějším aditivním modelem je RGB(Red, Green, Blue).

7 Barevné moduly: Subtraktivní barevný model – v tomto modelu odečítáme barvy od barvy bílé. Barvy pohlcují části spektra, bílá barva odráží světlo a černá jej pohlcuje. Nejtypičtějším aditivním modelem je CMYK (Cyan Magneta Yellow Black).

8 ZÁKLADNÍ POJMY: Rastrové formáty :
Formát BMP nebo také .DIB (device-independent bitmap) je velmi jednoduchým rastrovým formátem. Pro jeho vytvoření slouží například nástroj Malování, který je součástí MS Windows. Používá se zejména pro jednoduché znázornění méně barevných informací, neboť větší barevná hloubka výsledný soubor dosti "nafoukne".

9 Rastrové formáty : Formát JPEG je standardní metoda ztrátové komprese používané pro ukládání počítačových obrázku ve foto-realistické kvalitě. Formát souboru, který tuto kompresi používá, se také běžně nazývá JPEG. Nejrozšířenější příponou tohoto formátu je .jpg, .jpeg, .jfif, .jpe.

10 Rastrové formáty : Formát PCX, DCX, PCC (oficiální název PC Paintbrush File Format) je počítačový souborový formát firmy ZSoft pro ukládaní rastrové grafiky. Při maximálním rozlišení x pixelů umožňuje ukládat obrázky s barevnou hloubkou 1bit, 4bity, 8bitů a 24bitů.

11 Rastrové formáty : Formát TIFF (zkratka Tag Image File Format) je jeden z souborových formátů pro ukládání rastrové počítačové grafiky. Formát TIFF tvoří neoficiální standard pro ukládání snímků určených pro tisk. TIFF je složitější formát oproti jiným formátům pro ukládání rastrové grafiky. Tento formát vytvořila v roce 1986 společnost Aldus.

12 Rastrové formáty : Formát GIF (Graphics Interchange Format) je grafický formát určený pro rastrovou grafiku. GIF používá bezeztrátovou kompresi LZW84, na rozdíl například od formátu JPEG, který používá ztrátovou kompresi. GIF je tedy vhodný pro uložení tzv. perokresby (nápisy, plánky, loga). GIF umožňuje také jednoduché animace. GIF má jedno velké omezení - maximální počet současně použitých barev barevné palety je 256 (8 bitů) v jednom rámci.

13 ZÁKLADNÍ POJMY: Vektorové formáty :
PDF (Portable Document Format) je souborový formát vyvinutý firmou Adobe pro ukládání dokumentů nezávisle na softwaru i hardwaru, na kterém byly pořízeny. Soubor typu PDF může obsahovat text i obrázky, přičemž tento formát zajišťuje, že se libovolný dokument na všech zařízeních zobrazí stejně. Pro tento formát existují volně dostupné prohlížeče pro mnoho platforem.

14 Počítačové programy pro Grafiku:
PhotoShop Zoner Callisto Windows malování Word kreslení AutoCAD CorelDraw


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google