Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika a prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika a prezentace"— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika a prezentace
Zdroje: Počítačová grafika pro úplné začátečníky, Ing. Pavel Roubal

2 Počítačová grafika malování rastrových obrázků
snímání, focení a úprava digitálních fotografií vytváření koláží vektorové kresby práce s textem a DTP (DeskTop Publishing) grafika pro WWW stránky animace obrázků

3 Rastrová grafika Je jedna ze dvou základních způsobů, jakým počítače ukládají a zpracovávají obrazové informace. V rastrové grafice je celý obrázek popsán pomocí jednotlivých barevných bodů (pixelů). Body jsou uspořádány do mřížky. Každý bod má určen svou přesnou polohu a barvu. (RGB) Televize, Monitor, Digitální fotoaparát Kvalitu obrázku ovlivňuje především rozlišení a barevná hloubka. DPI [dí pí aj]

4 Rastrová grafika BMP (1988 OS/2)
Množství barev: 2 (1 bit), 16 (4 bity), 256 (8 bitů), 65 536 (16 bitů), nebo 16,7 miliónu (24 bitů). (šedé) Formát BMP je proto zcela nevhodný pro použití na Internetu. JPEG [džeipeg] , koncovky souborů .jpg, .jpeg, .jfif, .jpe Vhodný pro fotografické snímky, malby. (WWW). GIF [Graphics Interchange Format ] – omezení 256 barev, animace, nápisy, ikony (WWW) PNG [Portable Network Graphics ], nabízí podporu 24 bitové barevné hloubky, náhrada za GIF, (WWW).

5 Vektorová grafika Kresba se skládá z jednotlivých (geometrických) objektů, tj. nástroje pro její vytváření jsou obdélník, elipsa, úsečka, křivka, text, výplň a obrys. Vektorové objekty nejsou tvořeny jednotlivými body, ale křivkami.

6 PDF Portable Document Format – Formát pro přenositelné dokumenty
vyvinutý firmou Adobe pro ukládání dokumentů nezávisle na softwaru i hardwaru Obsah – obrázky, texty Prohlížení - Acrobat Reader Formát PDF je založen na jazyce PostScript. PostScript je programovací jazyk určený ke grafickému popisu tisknutelných dokumentů vyvinutý v roce 1985 firmou Adobe Systems.


Stáhnout ppt "Počítačová grafika a prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google