Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Komprese obrázků komprese (komprimace) obrázků je proces, jehož cílem je snížení datové velikosti obrázku; základní dělení komprese – bezeztrátová – ztrátová opakem komprese (komprimace) je dekomprese (dekomprimace).

3 Komprese obrázků, kompresní poměr míru komprese udává kompresní poměr – podíl velikosti nekomprimovaného souboru k velikosti komprimovaného souboru; – obecně je vyšší u ztrátové komprese než u bezeztrátové; – silně závisí na povaze dat (originální soubor).

4 Komprese obrázků, kompresní poměr (1)

5 datová velikost souboru ve formátu – BMP: 22.8 MB – PNG: 13.5 MB – JPG: 1.95 MB

6 Komprese obrázků, kompresní poměr (1) kompresní poměr při použití bezeztrátové komprese ve formátu PNG: 1.688 kompresní poměr při použití ztrátové komprese ve formátu JPG: 11.692

7 Komprese obrázků, kompresní poměr (2)

8 datová velikost souboru ve formátu – BMP: 360 054 B – PNG: 3 863 B – JPG: 4 674 B

9 Komprese obrázků, kompresní poměr (2) kompresní poměr při použití bezeztrátové komprese ve formátu PNG: 93.205 kompresní poměr při použití ztrátové komprese ve formátu JPG: 77.033 v tomto případě je (netypicky) vyšší kompresní poměr u bezeztrátové komprese formátu PNG

10 Komprese obrázků, bezeztrátová při bezeztrátové kompresi nedochází ke ztrátě dat v obrázku; snížení datové velikosti obrázku se děje vhodným kódováním dat; bezeztrátovou kompresí je komprimován např. formát PNG.

11 Komprese obrázků, bezeztrátová nedochází ke ztrátě dat v obrázku; po dekomprimaci dostaneme identický soubor (originální soubor). originální soubor komprimovaný soubor komprimace dekomprimace komprimovaný soubor originální soubor

12 Komprese obrázků, bezeztrátová obecně nižší kompresní poměr (než u ztrátové komprese), nemusí platit vždy (viz naše dva příklady).

13 Komprese obrázků, ztrátová při ztrátové kompresi dochází ke ztrátě dat v obrázku; snížení datové velikosti obrázku se děje vynecháním méně důležitých dat; ztrátovou kompresí je komprimován např. formát JPG (JPEG).

14 Komprese obrázků, ztrátová dochází ke ztrátě dat v obrázku; po dekomprimaci dostaneme jiný soubor (není shodný s originálním souborem). originální soubor komprimovaný soubor komprimace dekomprimace komprimovaný soubor změněný soubor

15 Komprese obrázků, ztrátová obecně vyšší kompresní poměr (než u bezeztrátové komprese), nemusí platit vždy (viz naše dva příklady).

16 Úkoly 1.Zjisti, jaké algoritmy se používají pro komprimaci a)bezeztrátovou b)ztrátovou 2.Zjisti typické kompresní poměry pro obrázek formátu a)PNG b)JPG (JPEG)

17 Úkoly 3.Zjisti, jaký typ komprese (bezeztr./ztr.) podporují formáty a)BMP b)JPG, JPEG c)GIF d)PNG

18 Zdroje Tento materiál je originálním autorským dílem (není ani částečně odvozeným dílem) a necituje žádné externí zdroje. Celý obsah je výsledkem tvůrčího úsilí autorky. K vytvoření tohoto DUMu nebyly použity žádné externí zdroje. Všechny obrázky a fotografie jsou dílem autorky.


Stáhnout ppt "Komprese obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google