RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Organizace táborů a soustředění pro žactvo
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD PhDr. Eva Tomešová, Ph.D.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
PSYCHICKÉ JEVY.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Emoce (city).
OSOBNOST.
Technická, taktická a psychologická příprava
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Psychologie koučování
(Presenium) Jiří Vítovec
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Řízení sportovního tréninku
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Seminář Trauma.
Aplikace metodiky sportovního tréninku v Taekwon-do ITF
Psychologie pro sportovní praxi
Sociální psychologie se zaměřením na sport
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Řízení a plánování kariéry
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
HIV Související Stigma and rozlišování: a patients perspective Jane Bruton and Janey Sewell.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Sociální práce s rodinou 4
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Stres a jeho zvládání.
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Psychologie koučování
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ

…PROBLEMATIKA KTERÁ NENÍ MNOHDY VIDĚT, ALE VÝSLEDNÝ SPORT NAŠICH DĚTÍ OVLIVŇUJE VELMI VÝZNAMNĚ…

Angažovanost rodiče v přípravě dětí Nižší (bez zájmu) Střední (za určitých okolností ideání) Vysoká – rizika Racionální vysvětlení nefunguje Rozhodovat může pouze vzorec: úspěch x neúspěch Emoční stránka rozhoduje (vývoj emočního intelektu !!!) Klíčový vliv emoční reakce na neúspěch

Základní rodičovský problém (M. Jelínek) Ulpívání Osobní seberealizace – problém celého sportu dětí Opak je řešením: podporujeme vášeň (bez ní nelze dosáhnout ničeho) „Postaršování“ (snaha o dospělé chování dítěte, jiná úroveň činnosti mozku) Pozor! Dítě není malý dospělý…

Úspěch x neúspěch potvrzení sebehodnoty x riziko ztráty sebehodnoty Kritika neúspěchu = zvnitřnění Přítomnost rodiče u utkání (mimika, gestikulace, vnitřní citové pouto, přenos vlastního emoční stavu na dítě) Vliv má i hodnocení neúspěchu v jiných sportech – profi úroveň (komentáře rodiče k neúspěchu sportovců na profesionální úrovni)

Nárůst sociální úzkosti Vyhasnutí instinktivního strachu výraznější závislost na hodnocení rodiče Méně vlastních zážitků Více činnosti pod naprostou kontrolou I osobní kreativní rozvoj ovlivněn Mnohdy „dobře míněná“ snaha rodiče o efektivitu kontraproduktivní výsledek

Příklad dítě leze na strom až kam se cítí, některé zariskuje, jiné méně odvážné, další spadne a poučí se..atd. Instinktivní reakce i ve sportu hraje významnou roli (instinktivní jednání je podstatou nejen tenisu na vysoké výkonnostní úrovni)

Konečné důsledky vysoké angažovanosti rodiče (zahraniční studie - USA) 92% do 18 let Burn – out syndrom 78% končí se sportem před 18 rokem (v týmových sportech 70% do 13 let) Poruchy sebepojetí Závažné narušení sociálních vztahů 1% dosahuje elitní výkonnosti Enuréza Anxiozita Nepřiměřené sociální chování

Praxe: Zvýšení poptávky ohledně psychických potíží dětí – sportovců 5-15 let Děti do 14 let nepatří do rukou psychologa!!!

Proč to děláme? Šaolinský mýtus (včasně a hodně zatížit dítě a okamžitý výsledek je na světě, důsledky byly již zmíněny) „Vždyť to funguje“ (..všudypřítomné srovnávání s těmi úspěšnými bez dalšího racionálního zhodnocení důležitých faktů – věk, genetická výbava, schopnosti..atd.) Legenda (literatura o slavných)

Rozvojové přístupy Celoživotní rozvoj Akceptace periodizace vývoje jedince Individuální hodnocení podle osobních pokroků – nesrovnávat!!! Akceptovat hierarchii vývoje potřeb (Maslow) Charakter sportu (individuální náročnost, znalosti z dané oblasti když chybí osobní zkušenost) Hranice trenérské a rodičovské role (nutnost vzájemného doplňování – „asistent trenéra“, puberta a zástupná fce trenéra)

Principy Radost ze sportu Vazba na trenéra Rozvoj pohybové gramotnosti Výkon x prožitek

věk Prožitek % Výsledek % 0-6 100 6-9 90 10 9-12 75 25 12-16 60 40 16-23

Soutěžení Nutnost mít vybudované základní podněty - motivační struktury Úkol rodičů – zabezpečit pocit bezpečí, lásky…až poté soutěžení Důsledek v dospělosti – zdravá psychika z dětství = snazší seberealizace – možnost překonat obavu z neúspěchu

Děkuji za pozornost…