VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_10 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Jednoduché stroje.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhPráce a energie.
Archimédés Narozen: 287 př. n. let.. Syrakusy, Sicilie
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Rychlost a měření rychlosti
VYBRANÉ FYZIKÁLNÍ OMYLY
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POJMY 1) Co je to hustota? odvozená fyzikální veličina, která určuje hmotnost látky.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 14 TÉMA: Elektromotor ČÍSLO PROJEKTU:
17 POLOHOVÁ ENERGIE - opakování VY_32_INOVACE_17 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace:Opakování a procvičování.
04 OHMŮV ZÁKON VY_32_INOVACE_04 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – Ohmův zákon.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
10 VÝROBA A PŘENOS ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_32_INOVACE_10 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Doplnění.
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
VY_32_INOVACE_09 09 CO NÁS OBKLOPUJE ? autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
VY_32_INOVACE_15 15 ENERGIE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
03 Elektrické spotřebiče
10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ
Užití jednoduchých strojů. Užití jednoduchých strojů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
VY_32_INOVACE_12 12 PRÁCE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Účinnost stroje VY_32_INOVACE_FYZ_1_33
Zvedáky VY_32_INOVACE_21_412
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ARCHIMÉDES.
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
Stroje a zařízení - spoje
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
15 JEDNOTKY DÉLKY – opakování.
VY_32_INOVACE_20 20 HMOTNOST TĚLES autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G 3 - 19 třída: 8. předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – pertpetuum mobile. Definice pojmu, historické kořeny.

hypotetický stroj, který by pracoval bez vnějšího zdroje energie PERPETUUM MOBILE hypotetický stroj, který by pracoval bez vnějšího zdroje energie zařízení, pracující bez dodávání energie věčný stroj samohyb

Perpetuum mobile Villarda de Honnecourta Villard de Honnecourt byl autor skicáře ze 13.století plného náčrtků, jeho profese není známa. Bývá považován za architekta či putujícího stavitele pravděpodobně z Pikardie. Honnecourtova sláva spočívá v dochovaném skicáři (Bibliothèque Nationale, Paris MS Fr 19093) obsahujícím 33 pergamenových listů se 250 kresbami světských i duchovních motivů.

Perpetuum mobile poháněné vodou přečerpávanou Archimédovým šroubem

ARCHIMÉDŮV ŠROUB Archimédův šroub je jedno z nejstarších známých čerpadel, popsané Archimédem, který toto zařízení viděl při svých cestách po Egyptě. Jde o šikmo uložený šnekový mechanismus v korytě, případně o trubku namotanou kolem šikmo uložené hřídele. Přepravovaná kapalina (nejčastěji voda) je v kapsách tvořených závity držena gravitací a čerpání je prováděno otáčením šneku nebo hřídele.

PERPETUUM MOBILE Česky = ustavičný pohyb. Latinsky = věčně v pohybu. Nelze sestavit perpetuum mobile – stroj, který by neustále pracoval, aniž by mu byla dodána nebo dodávána energie. Obecně by to znamenalo popření fyzikálních zákonů: ? neexistuje tření ? ? přeměna energií energii nelze zničit ? ? výkon větší jak příkon ?

Citace: Text: Autor. NTERNET, Internet. http://cs.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile [online]. [cit. 18.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile RAUNER, Karel a kol. Fyzika 8. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN 80-7238-525-9. Ilustrace: www.office.microsoft.com