Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 7 Tematický okruh Pohyb tělesa Téma Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb Název VY_32_INOVACE_8_24_rovnomerny_a_nerovnomerny_pohyb Určení 7. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Květen 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák rozliší rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb.

2 Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Určitě jste jeli autem po dálnici, stále stejným směrem a stále stejnou rychlostí (např. v zácpě 30 km/h ). Jízda ve formuli je o něco živější: Formule zrychluje, před zatáčkami brzdí a pak opět prudce zrychluje.

3 Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Podle časového průběhu rychlosti můžeme dělit pohyby na: rovnoměrné (stále stejná rychlost) nerovnoměrné (rychlost není stále stejná) DEF: Rovnoměrný posuvný pohyb je pohyb, při němž se všechny body tělesa pohybují stále stejnou rychlostí. DEF: Rovnoměrný otáčivý pohyb je pohyb, při němž se každý bod tělesa pohybuje po kružnici stále stejnou rychlostí.

4 Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
DEF: Nerovnoměrný pohyb je pohyb, který není rovnoměrný. K tomu stačí, aby rychlost některého bodu tělesa nebyla stále stejná. Nerovnoměrným pohybem je například pohyb zrychlený a zpomalený.

5 Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Použité zdroje: RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google