Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU"— Transkript prezentace:

1 09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU
VY_32_INOVACE_09 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: G třída: předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – reostat( potenciometr). Objasnění zapojenÍ reostatu jako děliče el.napětí a regulátoru el.proudu. Využití této součástky k regulaci el.proudu při změně daného napětí.

2 REOSTAT ~ POTENCIOMETR
K řízení (regulaci) el.proudu nebo ke změně velikosti el.napětí v el.obvodu používáme rezistory. Rezistor s proměnným el.odporem → potenciometr. Potenciometr s vyššími technickými parametry (regulace velkých proudů) → reostat.

3 REOSTAT ~ POTENCIOMETR
Reostat – proměnný el.odpor se třemi kontakty (A, B C): A, B – pevný kontakt připojení C – pohyblivý kontakt připojení Schematická značka:

4 POPIS REOSTATU Na válci z izolantu je navinut odporový drát, zakončený dvěma svorkami – A, B. Třetí svorka reostatu – C je spojena s vodivým kontaktem (jezdcem), který se posunuje po drátě (nebo vodivé vrstvě) reostatu. Posunováním jezdce reostatu se mění odpor mezi krajní svorkou reostatu a jezdcem.

5 UŽITÍ REOSTATU – regulace elektrického proudu
Reostat jako regulátor elektrického proudu posouváním jezdce vpravo zařazujeme do el.obvodu větší délku drátu reostatu – zvětšujeme el.odpor, a tak zmenšujeme velikost el.proudu protékajícího el.obvodem

6 UŽITÍ REOSTATU – dělič elektrického napětí
2. Reostat jako dělič elektrického napětí závity reostatu můžeme přirovnat k vodičům zapojeným za sebou → čím více závitů, tím větší zařazené napětí

7 RŮZNÁ TECHNICKÁ PROVEDENÍ REOSTATŮ

8 Citace: Text: Vlastní výklad autora
KOLÁŘOVÁ, Růžena a kol. Fyzika 8. Praha: Prometheus, 2005, ISBN KOLÁŘOVÁ, Růžena a kol. Fyzika 8. Praha: SPN, 1992, ISBN RAUNER, Karel a kol. Fyzika 8. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN Ilustrace:


Stáhnout ppt "09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU"

Podobné prezentace


Reklamy Google