Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ARCHIMÉDES.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ARCHIMÉDES."— Transkript prezentace:

1 ARCHIMÉDES

2 NORODIL SE 287 PŘ.N.L V SICÍLII
ZEMŘEL 212 PŘ.N.L V SICÍLII ARRVHIMÉDES byl řecký matematik, fyzik, filozof, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického staroveku, za největšího matematika své epochy a jednoho z největších matematiků vůbec.

3 Jeho otcem byl astronom Fidius
Jeho otcem byl astronom Fidius. Většinu svého života prožil Archimédes v sicilských Syrakusách (odtud pochází také jeho přízvisko). Archimédes žil v období rozkvětu řecké kultury a vzdělanosti v 6. až 4. století př. n. l. Archimédes spolupracoval mj. s matematiky Kononem a Eratosthenem, kteří žili v Alexandrii.

4 Do oblasti fyziky Archimédes přispěl pracemi na téma teorie páky, výpočet těžiště pro rotační plochy atd. Snad nejznámější je tzv. Archimédův zákon. Ten zní: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, která se rovná váze kapaliny tělesem vytlačené.

5 Archimédův šroub je jedno z nejstarších známých čerpadel, popsané Archimédem,který toto zařízení viděl při svých cestách po Egyptě, Jde o šikmo uložený šnekový mechanismus v korytě, případně o trubku namotanou kolem šikmo uložené hřídele. Přepravovaná kapalina (nejčastěji voda) je v kapsách tvořených závity držena gravitací a čerpání je prováděno otáčením šneku nebo hřídele.


Stáhnout ppt "ARCHIMÉDES."

Podobné prezentace


Reklamy Google