Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Regenerace sídliště Rochlice
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Integrovaný operační program (IOP) Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel Dotační možnosti na zajištění bytů pro sociálně.
Státní podpora v oblasti bydlení – jak dál ? Obsah: - Stav bydlení v ČR - Role MMR a SFRB - Připravované změny - Výsledné efekty změn Tisková konference.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Státní fond rozvoje bydlení Konference o sociálním / dostupném / bydlení Jednací sál Senátu Parlamentu ČR JUDr. Ing. Eva Helclová Programy a.
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Panel Program revitalizace bytového fondu Seminář k 16. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech“ 6. ledna 2016,
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ 26. června, Liberec Programy revitalizace bytového fondu pro řešení energetické náročnosti JUDr. Ing. Eva Helclová ředitelka.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 18. ročník konference „Regenerace bytového fondu“ Ostrava, výstaviště Černá Louka Politika bydlení 2015 až.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ Programy a informační nástroje podpory SFRB Ing. František Hadáček, ředitel SFRB 18. ročník konference Regenerace bytových.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 3. června 2014 Senát Parlamentu ČR SPOLEK PRO OBNOVU VENKOVA ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ. Výhody programu Panel žadatelům stačí pouze 10 % vlastních prostředků (v režimu de minimis), není třeba vyhlašovat.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA. Seznámení s IPRM do IOP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Národní dotační programy
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Evropský sociální fond
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
odbor politiky bydlení
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Aktuální dotační příležitosti IROP
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Konference nájemního a družstevního bydlení v ČR
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost Ing. David Koppitz Náměstek pro řízení sekce regionálního rozvoje, p.z.

Současné aktivity MMR v oblasti bydlení Finanční podpora bydlení Koncepce bydlení ČR Legislativa Zákon o sociálním bydlení Transformace SFRB

Co podporujeme - program Podpora bydlení 2016 – 2020 Regenerace sídlišť – Přeměna městských sídlišť postavených v období 1945-1990, nejméně 150 bytů, víceúčelové celky a všestranné zlepšení jejich obytného prostředí. nevyhlášen, nově SFRB Technická infrastruktura – Rozšíření nabídky zainvestovaných pozemků pro následnou výstavbu bytových domů nebo rodinných domů. nevyhlášen Podporované byty DT1 Pečovatelský byt – nájemní byty sociálního bydlení, senioři 65+ nebo zdravotně handicapovaní, až 600 tis. Kč/byt. 161 550 000 Kč DT2 Vstupní byt – sociálně znevýhodnění, až 600 tis. Kč/byt. nevyhlášen DT3 KoDuS – soběstační senioři 60+, komunitní život, 600 tis. Kč/byt 82 800 000 Kč Olověné rozvody – Výměna domovních olověných rozvodů nevyhlášen Bytové domy bez bariér – odstranění bariér při vstupu do domu a do výtahu a výstavba výtahů v domech bez výtahů 77 802 493 Kč

Co podporujeme - Podpora bydlení v oblastech se strategickou průmyslovou zónou (2018 – 60 mil. Kč) Výstavba bytů v oblastech se strategickou průmyslovou zónou – rozvoj nájemního bydlení v území dotčeném působením velkého investora s rychle rostoucí nabídkou pracovních příležitostí, dotace 90 % uznatelných výdajů, maximálně rozdíl mezi způsobilými náklady a provozním ziskem z investice. 40 000 000 Kč Výstavba technické infrastruktury v oblasti se strategickou průmyslovou zónou – nabídka zainvestovaných pozemků pro následnou bytovou výstavbu v území dotčeném působením velkého investora. 20 000 000 Kč

Co podporujeme - IROP - II. Výzva na sociální bydlení Termíny 14. 6. 2018 – 18. 9. 2018 kolová výzva č. 79 „Sociální bydlení II.“ - celková alokace výzvy č. 79 (ERDF) je 600 mil. Kč č. 80 „Sociální bydlení pro sociálně vyloučené lokality II.“ - Celková alokace výzvy č. 80 (ERDF) je 1,4 mld. Kč Příjemce podpory - obce, nestátní neziskové organizace, církve a církevní organizace. Projekty budou realizovány na celém území ČR mimo území hl. m. Prahy.

Aktivní programy Státního fondu rozvoje bydlení (rozpočet 2018 – 1 969 mil. Kč) Program 150 – Úvěr 150 000 Kč pro mladé do 36 let na opravy, rekonstrukce a modernizace jejich domů a bytů. 50 000 000 Kč Program 600 – Úvěr 600 000 Kč na pořízení bydlení, koupí či výstavbou, pro mladé do 36 let pečující o dítě do šesti let. 50 000 000 Kč Panel 2013+ – Úvěr na opravy a modernizace bytových domů, panelových i cihlových. 833 000 000 Kč Program Výstavba – Úvěry se zvýhodněným úročením a až třicetiletou splatností na výstavbu nájemních bytů pro vymezenou skupinu obyvatel . 270 000 000 Kč Regenerace sídlišť – Dotační a úvěrový program pro obce, který je zaměřený na regeneraci veřejného prostoru na sídlištích. 100 000 000 Kč Programy Pro obce – Úvěry s garantovaným úrokem po celou dobu splácení na modernizaci bytového fondu. 20 000 000 Kč Podpora mladých – Úvěr 1,2 mil Kč na pořízení či opravy bytu, 2 mil. Kč na pořízení či opravy rodinného domu pro mladé do 36 let. Projednáno v LRV

Legislativa Novela zákona 311/2013 Sb. – o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev; smyslem návrhu je novelizovat ustanovení o odloženém založení a vzniku SVJ v případě některých bytových družstev bývalého typu SBD a LBD; Novela prošla 13. 6. 2018 třetím čtením v PSP ČR. Novela Občanského zákoníku – návrh novely zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s bytovým spoluvlastnictvím. Cílem je vyřešit některé problematické okruhy vztahů vznikající v rámci právní úpravy bytového spoluvlastnictví  a praktického fungování společenství vlastníků. Účinnost se předpokládá v lednu 2020. Zákon o realitním zprostředkování cílem zákona je zvýšená ochrana spotřebitele a zkvalitnění a zprůhlednění realitního trhu. ukončeno vnější připomínkové řízení, nabytí účinnosti se předpokládá v září 2019.

Legislativa Návrh NV o poskytování úvěrů mladým osobám do 36 let na pořízení bydlení a na opravy stávajícího prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení – úvěry budou sloužit i mladým bezdětným manželským párům, nově s možností odečtu 30 000 Kč při narození dítěte (snížení jistiny). Výše úvěru až  1,2 mil. Kč u bytu v bytovém domě, až 2 mil. Kč v rodinném domě. Maximální velikost bytu v bytovém domě je 75 m2, v rodinném domě pak 140 m2. Splatnost úvěru až 20 let, při nemoci až 25 let. Úročení ve výši referenční sazby EU, min. 1,0%. V současné době je návrh nařízení vlády připraveno k projednání a schválení vládou, nabytí účinnosti nařízení vlády se předpokládá v srpnu 2018.

Legislativa Novela NV k veřejným prostranstvím MMR do roku 2017 poskytovalo dotace obcím na revitalizaci veřejných prostranství na sídlištích ve výši 4 mil. Kč na každou jednotlivou etapu. Od července 2018 bude realizováno SFRB, dotace až 6 mil. Kč na každou jednotlivou etapu, obce budou moci ještě čerpat nízkoúročený úvěr se splatností 15 let až do výše 90 % uznatelných nákladů včetně dotace. Novela nařízení vlády byla schválena 13. 6. 2018, účinnosti nabyde dne 1. 7. 2018 Novela zákona 211/2000 Sb. – o Státním fondu rozvoje bydlení; technická novela bude zahrnovat změnu názvu fondu, upřesnění/rozšíření jeho činnosti Zároveň dojde k poskytování dotací a úvěrů z jednoho místa. Účinnost zákona se předpokládá v lednu 2020.

Zákon o sociálním bydlení Věcný záměr zákona: 4. Q. 2018 Návrh zákona: 2019 => Účinnost zákona: leden 2021 Residuální koncept: - výhradně pro znevýhodněné či vyloučené osoby, které jsou kriticky ohrožené bezdomovectvím Cíl zákona: vytvoření materiálních podmínek pro vznik a provoz sociálního bydlení v obcích pro domácnosti, které se nacházejí v tržním selhání v oblasti bydlení, a stanovení minimálních standardů sociálního bydlení Povinnost obci: v samostatné působnosti disponovat a provozovat sociální bydlení, pokud na svém území zjistí tržní selhání v oblasti bydlení Dva typy sociálního bydlení: sociální byty a byty v sociálních domech Podpora státu: na pořízení sociálního bydlení stát poskytne dotaci, na základě pověření poskytováním služby obecného hospodářského zájmu

Děkuji za pozornost. Ing. David Koppitz Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské nám. 6 110 15 Praha 1 tel.: 224 861 371 mob.: 731 445 556 email: david.koppitz@mmr.cz http://www.mmr.cz