JEDNOROŽEC 15.1. 2019 Aneta Mešková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
Advertisements

Fylogenie ovce a kozy.
ZEBRA CHAPMANOVA.
Hynek Moliš Králík domácí
Velký münsterlandský ohař
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Veronika Rozehnalová a Kristýna Kořínková
Medvědi.
CHOVÁ SE JAKO OSEL ( ASINUS ). Říše: živočichové (Animalia) Kmen: strunatci (Chordata) Třída: savci (Mammalia) Řád: lichokopytníci (Perissodactyla) Čeleď:
Lichokopytníci.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
Státní symboly České republiky
Test – Člověk, zvíře, stroj
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Sibiřský srstnatý drak  jeden z nejpočetnějších kříženců Charakteristika:  drak větší velikosti  vyvinula se u nich bílá, půl metru dlouhá srst  na.
LIDOVÝ SVÁTEK TŘÍ KRÁLŮ
Tulák sob a jiné zajímavosti
Lichokopytníci.
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
Nártoun filipínský.
Chobotnatci (Proboscidea)
Heraldika.
S AMOJED. Rasa Samojed  Země původu je Rusko  Hmotnost je kg  Výška cm  Barva sněhově nebo krémově bílá  Velmi staré plemeno sibiřského.
Trénink v určování savců ČR
Bavorský barvá ř Původ: Podstatně lehčí a menší varieta hannoverského barváře, vyšlechtěná z něj v druhé polovině minulého století v Bavorských Alpách.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Jak bych vyučovala o krkavcovitých ptácích.
Čeleď turovití podčeleď tuři.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Harappa Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Draci – vypravuj pověst o dracích. Drak je mýtické zvíře vyskytující se v pověstech, pohádkách a lidových příbězích celé řady kultur.
Víš o nás vše ?. Obecně Morče si bohužel nemůže vybírat,dojakých rukou se dostanou. Po celý život jsou odkázány na přízen člověka.
Savci.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
 VZHLED VZHLED  ROZŠÍŘENÍ ROZŠÍŘENÍ  ŽIVOT A POTRAVA ŽIVOT A POTRAVA  ROZMNOŽOVÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ  ZDROJE ZDROJE Pro zobrazení obrázku- KLIKNĚTE.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Anotace Výukový program pro žáky 7. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Savci – zajícovci, hlodavci. Možnost využití: interaktivní tabule.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Delfíni.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Řecko – sochařství 6. srpna 2012 VY_32_INOVACE_140106
Paracelsus - žil byl astrolog, alchymista a lékař
18) Dělení podle funkce, námětu… Výtvarná příprava 1.
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
LICHOKOPYTNÍCI.
Polární pustiny a jejich živočichové Polární pustiny zaledněné území či mrazová poušť trvale kryty ledem a sněhem.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Zebra.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Řád: Lichokopytníci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje.
Moře a jeho významné ryby j.cinek. Žralok bílý či velký bílý žralok, dříve často nazývaný žralok lidožravý, je žralok z čeledi lamnovitý ch vyskytující.
SANTORINI GREEK ISLAND Řecký ostrov Santorini..
(Andrias davidianus). Velemlok čínský je největší mlok na světě Měří kolem 115 cm, ale může dosahovat délky až 180 cm Važí kolem kg Živí se hmyzem,
ŽELVY A KROKODÝLI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Domácí mazlíčci Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_03_Člověk a příroda.
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Mořští ptáci.
Lichokopytníci Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov
Transkript prezentace:

JEDNOROŽEC 15.1. 2019 Aneta Mešková

OBSAH Původ Co je to jednorožec Popis Druhy

PŮVOD Na velmi starých pečetích z Harappy v dnešním Pákistánu (asi 2500 př. n. l.) je zobrazeno zvíře, které připomíná klasického jednorožce. První, kdo se o jednorožci výslovně zmiňuje, je řecký lékař Ktésias v 5. stol. př. n. l., který měl asi na mysli nosorožce indického, ve svém díle ovšem popisuje hlavně jednorožcův roh a jeho údajné léčivé a magické vlastnosti.

CO JE TO JEDNOROŽEC Je to nádherné mýtické stvoření sněhově bílé barvy, s dlouhým rohem uprostřed čela. Ale jak se na něj dívali ve středověkých dobách? Skutečně existoval bílý jednorožec se zlatým rohem, který je vyobrazený na tolika tapiseriích? Popisy tohoto bájného tvora se liší text od textu. Řecký lékař, který navštívil roku 416 př. n. l perský dvůr, napsal, že v Indii žije divoké zvíře větší než kůň, s bílým tělem, tmavorudou hlavou a tmavomodrýma očima, jemuž z čela vyrůstá roh, který je asi 45 cm dlouhý, u kořene bílý, uprostřed černý a na ostré špici karmínový. Tento jednorožec je obvykle považován za kombinaci divokého indického osla, nosorožce a lehkonohé tibetské antilopy s rovnými dlouhými rohy, které se s bočního pohledu mohli jevit jako roh jeden .

POPIS Jedná se o bytosti s bílou srstí, postavou podobni koni. Jsou vybaveni léčivým rohem.Jejich mláďata se rodí se zlatou srstí a až v dospělosti se srst mění do stříbrna a pak do bíla. Styku s lidmi se jednorožec vyhýbá, má velmi hbité nohy, takže se dá těžko chytit. Jednorožci jsou díky své síle, odvaze a rychlosti považováni za božskou bytost. Roh jednorožce byl pokládán za lék na nespočet nemocí.

DRUHY Druhy jednorožců : Zlatý jednorožec, černý jednorožec, pegasojednorožec, stříbrný jednorožec, jednorožec mořský, jednorožec mlhový atd…….