Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

18) Dělení podle funkce, námětu… Výtvarná příprava 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "18) Dělení podle funkce, námětu… Výtvarná příprava 1."— Transkript prezentace:

1 18) Dělení podle funkce, námětu… Výtvarná příprava 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 18) Dělení podle funkce, námětu… Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Konkrétně tato prezentace je zaměřena na dělení podle funkce, námětu….
Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Dělení podle funkce, námětu “, je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak rozdělit a zařadit umělecké dílo. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu výtvarné přípravy na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na dělení podle funkce, námětu….

3 Dělení podle funkce, námětu…
Tvar – kromě struktury či barvy člověk vnímá okolní svět také podle tvarů. Podle charakteristických vlastností, rozdílností a podob- ností objemových tvarů v prostoru si je rozdělil a pojmenoval.

4 Hovoříme tedy o geometrických tvarech, kulatých, hranatých nebo rovných, ale také o tvarech celistvých či rozptýlených a podobně. Koza, sádra, v 117 cm; Paříž, Pablo Picasso, 1950. Památník vybombardovanému Rotterdamu, bronz, v 6 m; Rotterdam, Ossip Zadkine,

5 Pohyb – říká se, že dobré umělecké díla jsou ty, které jsou „živé“.
Tak jako lidé, či jiné živé bytosti, tak i umělecké dílo může být klidné a pomalé jiné zase dynamické a nervní. Pohyb u děl můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin. Díla která svojí podstatou vyvolávají statický dojem. Díla která vyvolávají pocit dynamickosti.

6 U statických děl převládá horizontální a vertikální princip,
tedy vyvážený, často simetrický.

7 Díla vyvolávající dynamický pocit nerovnováhy, jsou
koncipována v nakloněných nebo ohnutých liniích.

8 Proporce – vyvážený poměr mezi jednotlivými částmi celku.
Při ztvárňování lidské postavy se proporce týkají poměru velikosti jednotlivých částí těla. U lidské figury poměr hlavy k tělu nazýváme „kánon“. Nejznámější figurální kánony (ideální proporce) které platí dodnes, pochází z řecko-ltinské kultury, z období „antického – klasického a helénského“.

9 Polykleitos – sochař prvního klasického období – 5.stol. př. n. l. Demonstroval ideální proporce – kánon, na soše Doryfora (Nosiče kopí). Poměr hlavy k tělu je 1 : 7,5

10 Lysippos – sochař ze 4.stol. př. n. l. u sochy Apolón Belvederský, použil a zavedl kánon 1 : 8,5

11 „Člověk, je míra všech věcí“
O několik století později, v 15. stol. n. l. v období „renesance“ umělec, teoretik, vědec… Leonardo Da Vinci vytvořil kresbu, studii proporcí lidské postavy, které odpovídají jednoduchým geometrickým obrazcům, podle kterého by umělci mohli vytvořit ideální krásu - jakýsi „kánon krásy“ – „Božská proporce“.

12 DĚLENÍ PODLE FUNKCE: monumentální (architektonické nebo skulpturní) volné (monumentální pomníkové, drobné, komorní)

13 OTÁZKY NA ZÁVĚR Co to je „kánon“? Jaké je jeho využití?
Úloha člověka v období renesančního slohu

14 Zdroje pro textovou část
HÉGR, Miloslav. Technika sochařského umění. 1. vyd. Praha: Orbis, 1959. PARRAMÓN, José María. Jak kreslit: historické pozadí, materiály a pomůcky, techniky a postupy, teorie a praxe umění kresby. České vyd. 2. Překlad Magdalena Pechová. Praha: Jan Vašut, 1998, 112 s. Jak na to (Jan Vašut). ISBN Svet umenia. Ikar. ISBN PIJOAN, José. Dějiny umění. Praha: Odeon, 1984. MRÁZ, Bohumír a Odborná spolupráce Marie ČERNÁ. Dějiny výtvarné kultury. 4. vyd., V Idea servis 3. vyd. Praha: Idea servis, ISBN

15 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 4 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂ ˃ ˂ ˃ Snímek 6 [cit ]. Svet umenia. Ikar. ISBN „Tuthmose I.“, str. 10 Snímek 7 [cit ]. Svet umenia. Ikar. ISBN „Únos Proserpiny“, str. 11 Snímek 9 [cit ]. Svet umenia. Ikar. ISBN „Doryforos“, str. 18 Snímek 10 [cit ]. Svet umenia. Ikar. ISBN „Apolón Belvederský“, str. 18 Snímek 11 [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: ˂


Stáhnout ppt "18) Dělení podle funkce, námětu… Výtvarná příprava 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google