Život v oceánech a mořích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Advertisements

ŽIVOT V OCEÁNECH A MOŘÍCH
Život v oceánech a mořích.
Polární pás.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
1. Vznik asi před 3,8 miliardami let kondenzací vodní páry 2. Pohybem litosférických desek dochází ke změně jejich rozložení 3. V současnosti se některé.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 18_Život v mořích a oceánech Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : prosinec 2011.
Pouště a polopouště.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás,
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Měsíc. Co je to Měsíc? Měsíc je koule, která v noci svítí, ale někdy není vidět. Je tam nebo ne? Měsíc je jediný známý satelit naší Země. Také se mu říká.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/07 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Oceány, moře, zálivy, průlivy, průplavy
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
ŽAHAVCI CHARAKTERISTIKA -vodní živočichové -žijí převážně v mořích -žahavé bunky SLADKOVODNÍ: NEZMAR HNĚDÝ.
Vznik Země a její vývoj.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Řasy Jsou starobylé nižší rostliny Žijí ve vodě, ve vlhku
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Test Čtvrtek, 2.3..
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Život ve vodách oceánů TÉMATICKÝ CELEK:
Šablona III/2 Život v oceánech
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Prezentace – výklad učiva
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Obojživelníci. AUTOR: Eliška Jurčicová
Základní skupiny živočichů
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Moře a oceány 26. ledna 2006.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
KYTOVCI Tunková Barbora 7. E.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
1. 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Život v oceánech a mořích

Moře a oceány pokrývají více než dvě třetiny naší planety ovlivňují podnebí zásobují nás potravou, energií a cennými nerosty jsou domovem mnoha rostlin a živočichů

Oceány dna oceánů tvoří obrovské krajiny s podmořskými pohořími, sopkami i hlubokými příkopy největší Tichý oceán, Atlantský, Indický a Severní ledový oceán

Moře území zaplavená slanou vodou jsou částečně nebo úplně obklopena souší hladina není hladká, vítr na ní tvoří vlny, které u břehů způsobují vlnobití nejznámější evropská moře - Jaderské, Černé, Středozemní

Život v mořích a oceánech Život vznikl v oceánech před miliardami let. Prvními formami života byly bakterie, sinice a řasy.

Moře a oceány jsou domovem mnoha druhů ryb, chobotnic, tuleňů, žraloků a jiných živočichů. V hlubších vodách žijí delfíni, velryby a sviňuchy.

Z mořských rostlin jsou významné jsou potravou některých živočichů jsou i nejvydatnějším zdrojem kyslíku na Zemi mořské řasy.

Co je plankton? Je soubor drobných rostlinných a živočišných organismů. Slouží jako potrava pro vodní živočichy. Jeden litr vody může obsahovat i deset tisíc drobných organismů.

Někteří další živočichové moří a oceánů Víte, že… …krabi jsou „čističi“ pobřeží, sežerou všechny zbytky živočichů a rostlin. krab koník medúza treska

Víte, že…. …mečoun je nejrychlejší mořská ryba. Plave až 95 km/h. hvězdice mečoun Víte, že…. …mečoun je nejrychlejší mořská ryba. Plave až 95 km/h. rejnok sasanka

Největší a nejinteligentnější živočich ze všech bezobratlých. chobotnice

Významnými živočichy teplých oceánů jsou koráli. drobní živočichové s tvrdým vápenatým obalem kolem těla vytvářejí útesy i celé korálové ostrovy spotřebovávají oxid uhličitý z ovzduší

Zajímavosti Severní ledový oceán je víc než z poloviny celý rok zamrzlý. Živočichové, kteří v něm plavou mají silnou vrstvu podkožního tuku. Oblíbená pochoutka kaviár se vyrábí z jiker jesetera ruského. Nejrychlejší mořské ryby se nazývají plachetnice. Velryby a delfíny se musí pravidelně vynořovat na hladinu, protože dýchají vzdušný kyslík. Jejich mláďata se učí v prvních dnech života sát mateřské mléko, vynořovat se a dýchat.

KAVIÁR

Hádanky Jak se nazývají živočichové, kteří vypadají jako barevné skály? Jak se jeví kosmonautům naše planeta z kosmu a proč? Do které skupiny živočichů patří velryby a delfíni? Které mořské rostliny jsou důležitým zdrojem kyslíku? Jaké znáte užitkové ryby moří, které konzumujeme u nás?