Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1251_ŽIVOT_V_OCEÁNECH_A_ MOŘÍCH_OCEÁNŮ Téma: Výklad – vliv podnebných pásů na život v oceánech. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu látky v předmětu člověk a jeho svět pro žáky 5. tříd. 4.list: Podmínky pro život v oceánech. 5.list: Zobecnění života v mořích tropického a subtropického pásu. 6.-7.list: Mořské koráli. 8.-9.list: Živočichové v mořích trop. a subtrop. pásu. list: Život v mořích mírného pásu. list: Život v mořích polárního pásu.

3 Datum vytvoření: Klíčová slova: koráli, korálové útesy, plankton

4 Život v oceánech a v mořích oceánů
Na život v oceánech a v mořích má vliv podnebí, slanost vody a také hloubka. V oceánech ve velkých hloubkách je chladno a tma. Nerostou tam žádné rostliny a žijí tu pouze živočichové, kteří se takovému prostředí přizpůsobili.

5 Moře tropického a subtropického pásu
Voda má celoročně vysokou teplotu. Jsou zde rostliny i živočichové různých barev i tvarů. Typickými živočichy v teplých a čistých vodách jsou koráli, kteří vylučují uhličitan vápenatý pro tvorbu svých tvrdých vnějších schránek. Z jejich odumřelých těl vznikají korálové útesy.

6 Mořské koráli

7 Některé druhy korálů se již od pravěku využívaly jako oblíbený šperkařský materiál k výrobě korálů. (z toho český výraz- korál)

8 Žralok bílý Žralok dlouhoploutvý

9 Medúza Delfín skákavý Chobotnice

10 Moře mírného pásu Vyskytuje se zde menší množství druhů živočichů, ale tyto druhy jsou v obrovském množství. Jsou zde nejbohatší loviště ryb např. makrely, sledě a tresky

11 Makrela obecná Treska obecná Sleď obecný

12 Moře polárního pásu Žijí zde lední medvědi, tučňáci, mroži, tuleni, lachtani i velryby. Keporkak

13 Velryby Velryba je savec z řádu kytovců.
Dýchá kyslík stejně jako ostatní savci. Patří mezi největší živočichy žijící na Zemi. Živí se planktonem. Plankton je soubor mikroskopických organismů pasivně se vznášejících v prostředí. Plankton může být rostlinný, živočišný nebo bakteriální. (např. řasy, sinice, drobní živočichové, bakterie,…)

14 Použité zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Trachyphyllia Prague jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: LASTAL. Soubor:Corail algérien.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ORIGINAL UPLOADER WAS OLDAKQUILL. Soubor:Oceanic Whitetip Shark.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: PTERANTULA (TERRY GOSS) AT EN.WIKIPEDIA. Soubor:White shark.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: NASAS. Soubor:Bottlenose Dolphin KSC04pd0178.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: USER:ELAPIED. Soubor:Octopus vulgaris EL16p.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

15 ED BIERMAN. Soubor:Sea nettle (Chrysaora fuscescens). jpg
ED BIERMAN. Soubor:Sea nettle (Chrysaora fuscescens).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: HANS HILLEWAERT. Soubor:Scomber scombrus.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: USER KILS ON DE.WIKIPEDIA. Soubor:Herringadultkils.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: HANS-PETTER FJELD. Soubor:Gadus morhua-Cod-2-Atlanterhavsparken-Norway.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ORIGINAL UPLOADER WAS ZORANKOVACEVIC AT EN.WIKIPEDIA. Soubor:Jumping Humpback whale.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google