Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás, oceány TEMA: Polární pás, oceány ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2004

2 Anotace: Prezentace učiva: polární pás, oceány. Žáci jsou názorně seznámeni s oblastí polárního pásu a charakteristikou jednotlivých typů krajiny, významem oceánů. Prezentace je doplněna zajímavostmi ze života živočichů daného pásma. DUM je určen pro 5. ročník ZŠ, je vhodný pro procvičování učiva. Pomůcky: atlasy zvířat a rostlin, glóbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Vrtělková. 201/2012Člověk a jeho svět - Přírodověda 4.ročník2

3 POLÁRNÍ PÁS

4 CHARKTERISTIKA OBLASTI  velmi krátké léto  dlouhá polární noc  po většinu roku zaledněné, sníh taje jen za krátkého polárního léta kdy slunce svítí celých 24h  polární noc trvá půl roku  severní polární pás = Arktida  jižní polární pás = Antarktida  rostlinné společenstvo Arktidy se nazývá tundra

5 PŘIŘAĎ SPRÁVNĚ POJMY SEVERNÍ POLÁRNÍ PÁS JIŽNÍ POLÁRNÍ PÁS ROVNÍK ARKTIDA ANTARKTIDA

6 ŽIVOČICHOVÉ ARKTIDY MEDVĚD LEDNÍ LIŠKA POLÁRNÍ SOB VLK

7 ŽIVOČICHOVÉ ANTARKTIDY TUČŇÁK PATAGONSKÝ KOSATKA DRAVÁ RYBÁK DLOUHOOCASÝ TULEŇ

8 ROSTLINSTVO MECHY A LIŠEJNÍKY

9 Víte, že….  kosatky dravé jsou nejdravější kytovci?  každé jaro se do Arktidy stěhují tisíce ptáků, aby zde během léta vychovali mladé?  albatrosi jsou největšími mořskými ptáky na světě  lidé žijící v polárních oblastech jsou Inuité (Eskymáci) a Samiové  tučňáci jsou tukem tak dobře izolováni, že se často pohybem přehřejí, proto stojí s otevřenými zobáky, aby se zchladili  tučňák kroužkový překoná při skoku z moře na pobřeží až čtyřnásobek své výšky  největší plovoucí ledovce na světě mají rozměry až 100 km  absolutně nejnižší teplota na Zemi – 89,2 ºC ( 1983 – Vostok – ruská výzkumná stanice východní Antarktidy )

10  DOSAŽENÍ SEVERNÍHO PÓLU prokazatelné dosažení – 12. 5. 1926 – posádka vzducholodi Norge první Čech na severním pólu – 1928 – František Běhounek  DOSAŽENÍ JIŽNÍHO PÓLU první člověk, který stanul na jižním pólu byl norský polárník Roald Amundsen, 14.12.1911 v této době se pokoušel dobýt jižní pól i Robert Falcon Scott (dorazil o měsíc později, při zpáteční cestě zahynul)

11 OCEÁNY  většina povrchu Země je pokryta vodou  na život v oceánech mají vliv podnebné pásy, slanost vody a hloubka  na dně oceánů je chladno a tma, žijí zde jen živočichové, kteří se životu ve tmě, chladu a s malým množstvím potravy přizpůsobili  většinu mořských živočichů a rostlin můžeme pozorovat těsně pod hladinou nebo při pobřeží, kde je dostatek tepla a světla  v blízkosti břehu rostou mořské řasy, které jsou nejvydatnějším zdrojem kyslíku na Zemi  při tvorbě uhličitanu vápenatého (vytváří korálové útesy) koráli spotřebovávají oxid uhličitý z ovzduší

12

13 PROČ SE ZEMI ŘÍKÁ MODRÁ PLANETA?

14 Kosatka patří mezi nejrychleji plovoucí mořské savce. Mají černé tělo, bílé břicho a bradu. Jejich potravu tvoří losos, treska, sleď, mořské vydry… Delfíni jsou savci. Jsou velice inteligentní, rychlí a mrštní. Vynořují se nad hladinu, aby se nadechli. Mláďata kojí dokud jim nenarostou zuby. Delfíni špatně vidí – k orientaci používají ultrazvukový signál.

15 Žralok bílý se vyskytuje v pobřežních vodách. Je pro člověka nejnebezpečnější. Dýchá pomocí žaber, které se při přijímání vody neotevírají a nepulzují jako u jiných ryb, proto se musí pořád pohybovat, aby do žaber přicházela čerstvá voda a on se nezadusil. Koníček mořský je ryba velice zvláštního tvaru. Je jedinou rybou, která plave ve svislé poloze. Výhradní potravou jsou nejmenší rybky a drobní korýši.

16 Chobotnice má osm chapadel s přísavkami. Žije v moři a je výborný plavec. Při napadení vypustí inkoustově zbarvenou tekutinu, která znemožní útočníkovi, aby ji našel – útočník ztrácí čich. Medúzy jsou vodní bezobratlí. Tělo může dosahovat velikostí od několika milimetrů až po 2 m. Jejich tělo tvoří rosolovitá hmota. Jedním z významných společných znaků jsou žahavé buňky, kterými mohou citelně poranit, případně usmrtit i člověka.

17 Rejnoci jsou dobří plavci, většinou jsou ale přizpůsobeni životu na dně. Jsou to noční živočichové, den tráví zahrabáni v písku, potravu si hledají u dna. Mořská hvězdice má pět ramen a ohebné tělo s přísavkami. Jestliže ztratí jedno z ramen, naroste jí nové. Nemá zuby, přilepí se na oběť, silou ramene otevře její lasturu.

18 Korál je označení pro některé mořské žahavce. Žijí přisedlí v mořích, obvykle v koloniích. Korály vylučují uhličitan vápenatý a tím vytvářejí korálové útesy, z ovzduší spotřebovávají oxid uhličitý.

19  www.office.microsoft.com www.office.microsoft.com  http://cs.wikipedia.org/wiki/Severní_pól http://cs.wikipedia.org/wiki/Severní_pól  http://cs.wikipedia.org/wiki/Jižní_pól http://cs.wikipedia.org/wiki/Jižní_pól Citace: 2011/2012Člověk a jeho svět - Vlastivěda 4. ročník19


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_14_Polární pás,"

Podobné prezentace


Reklamy Google