PLACENTÁLOVÉ ŠELMY MEDVÍDKOVITÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polární pás.
Advertisements

Hlodavci.
Živočichové žijící v lese - podzim Pří_034_Rozmanitost přírody_Živočichové žijící v lese – podzim Autor: Mgr. Pavla Fridrichová Škola: Základní škola Slušovice,
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
VEVERKY Chcete se o nich něco dozvědět?. Zdroje: Zdroje: 3http://kubikula.net/soubory/veverky-ice-age- 3.jpg.
KOČKY A PSI ANOTACE Prezentace seznámí žáky s rozdíly mezi kočkovitými a psovitými šelmami. Význam psů a koček pro člověka DATUM AUTORTereza.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Řád: SOVY = noční ptáci. Znaky velmi jemné peří  neslyšný let nohy porostlé peřím prsty s ostrými drápy vratiprst (4. prst) – otáčí se dopředu i dozadu.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Řád: Šelmy Výskyt: od tropů po polární oblasti Potrava: živá kořist (k jejímu lovu přizpůsobené smysly a stavba těla)
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Zvířata Lucie Neubauerová.
ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Fenek berberský Vulpes zerda
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Jméno autora výukového materiálu
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci Řád: lichokopytníci
Ekosystém louka Živočichové
CZ.1.07/1.4.00/
Sobol.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: Modernizace vzdělávání
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Obratlovci -HLODAVCI-
Základní skupiny živočichů
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): listopad 2011 Ročník: 4
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Hlodavci.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
PLOŠTICE.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BAHŇÁCI.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
JEŽEK západní.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

PLACENTÁLOVÉ ŠELMY MEDVÍDKOVITÉ

MEDVÍDKOVITÍ Jsou malé až středně velké šelmy. Nejznámějšími zástupci této čeledi jsou mývalové a nosálové. Medvídkovití žijí na celém území Ameriky a divoké populace mývalů se vyskytují i v Evropě díky utečencům ze zajetí. Mají mírně protáhlé tělo, poměrně velkou hlavu se zašpičatělým čenichem a dlouhý ocas. Pudově veškerou potravu omývají ve vodě. Váha se podle druhu pohybuje mezi 1 až 12 kg. Medvídkovití jsou převážně stromová zvířata a často se zdržují u vodních toků, umí výborně šplhat i plavat. Většinou žijí v malých skupinách. Medvídkovití jsou všežravci - živí se ovocem, kořínky, ořechy, hmyzem, vejci a malými obratlovci. Řada druhů se naučila přibližovat se k lidským obydlím a díky své obratnosti a inteligenci někdy působí škody na drůbeži i v domech. Většina zástupců této čeledi se dá poměrně snadno ochočit a poslední dobou není ani moc těžké si třeba mývala nebo nosála obstarat. Potřebují ovšem velmi prostornou venkovní voliéru a rozhodně se nehodí pro chov v bytě. V zajetí se mohou dožít přes 20 let.

MÝVAL SEVERNÍ Lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa, například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky jeho přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas. Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci. Ačkoli se v zajetí může dožít i více jak 20 let, ve volné přírodě činí jeho průměrná délka života 1,8 – 3,1 let (podle místních podmínek, jako např. klima nebo i intenzita dopravy).

NOSÁL ČERVENÝ Má velmi dobře vyvinutý nos, kterým může otáčet až o 45° a prozkoumávat tak své okolí. Nejen čich, ale i ostatní smysly mají nosálové velice dobře vyvinuté: například smysl pro rovnováhu, využívá svůj ocas, který ji udržuje. Je velice přizpůsobivým tvorem, je všežravec, žije v oblastech deštných pralesů, kde jsou velice tvrdé podmínky pro život. Nosál červený se vyskytuje v Jižní Americe, v oblastech Venezuely a Kolumbie až Argentiny. Žije v listnatých a smíšených lesích. Je to všežravec. Nosál červený žije až 18 let. Nosálové jsou velice milá a bystrá zvířata, první kolonizátoři přijíždějící do Jižní Ameriky si je velice oblíbili.

FRET KOČIČÍ Je drobná samotářská noční šelma z čeledi medvídkovitých. Vzhled: štíhlé tělo je dlouhé 30–42 cm, délka ocasu 31–44 cm Hmotnost: 0,8–1,3 kg Zbarvení: je šedohnědá nebo krémová, s nápadně kroužkovaným černobílým ocasem. Má černé kroužky kolem očí, bílý čenich a obočí. Vydává štěkavé zvuky a pronikavý jekot Areál rozšíření: střední a západní USA, Mexiko – pouště, lesy, hory Fret kočičí je všežravec, jeho potravu tvoří ptáci, malí savci, vejce, členovci, plody, ořechy. Jedná se o mimořádně obratné zvíře, velmi pružné díky tomu, že dokáže otáčet zadní nohy o 180 stupňů. Má částečně zatažitelné drápy.

KYNKAŽU Hmotnost: 1,4-4,6 kg Kynkažu je štíhlá šelmička s dlouhým chápavým ocasem. Má kulatou hlavu, zkrácenou obličejovou část a krátké uši. Srst je vlnitá, sametově hebká a velmi hustá, žlutohnědá s olivově zeleným nádechem. Kynkažu žije v tropických deštných pralesech Střední a Jižní Ameriky. Jsou to výhradně stromoví živočichové. Kynkažuové jsou převážně samotářská, noční zvířata. Přes den spí v dutinách stromů, po setmění se vydávají za potravou. Přestože je kynkažu šelma, živí se ovocem, hlavně fíky, banány, melouny nebo mangem. Tuto dietu doplňuje bobulemi, kůrou stromů i listy, nepohrdne ani malými obratlovci, jako jsou žáby, ptáci nebo jejich vejce. Pojídá také hmyz. Kynkažu má velmi dlouhý (až 20 cm) jazyk, který mu umožňuje lízat nektar i z hlubokých květů. V zajetí se krmí i medem. V tropickém deštném pralese plní důležitou roli opylovače, také roznáší semena rostlin. V zajetí se dožívají průměrně 24 let. V přírodě mají mnoho nepřátel, jsou potravou dravých ptáků i jiných dravců, jako jsou jaguáři. Někdy jsou loveni lidmi, pro maso a také kvůli kožešině. Největším nebezpečím je ale odlesňování.

POUŽITÉ ZDROJE Nosál červený (Nasua nasua) | Alexander Štorek:. Alexander Štorek: [online]. 2012-10-26 [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://www.astorek.cz/fotogalerie/image.php?id_foto=454&gal=20 Mýval-domácí zvíře? | The Sims 2:. The Sims 2: [online]. 2012-10-26 [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://tiritatoxe-good.blog.cz/0801/myval-domaci-zvire Fret kočičí:. ATLASZVIRAT.cz: [online]. 2012-10-26 [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://www.atlaszvirat.cz/fret-kocici-2216 The New Sixty: ST.BERNARD AND THE KINKAJOU:. The New Sixty: [online]. 2012-10-26 [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://thenewsixty.blogspot.cz/2010/09/stbernard-and-kinkajou.htmlhttp://thenewsixty.blogspot.cz/2010/09/stbernard-and-kinkajou.html Strictly Reptiles - Wholesale Reptiles and Amphibians:. Strictly Reptiles - Wholesale Reptiles and Amphibians: [online]. 2012-10-26 [cit. 2012-10-26]. Dostupné z: http://strictlyreptiles.tv/gallery_photos.cfm?startRow=97 Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz JURČÁK, Jaroslav, et al. Přírodopis 8.Olomouc: Prodos, 1999. 128 s.