Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Šelmy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda na II. st. ZV-LMP Vzdělávací obor: Přírodopis Ročník: 8.,9. Jméno autora: Mgr. Jiřina Sommerová Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl porovnat vnější a vnitřní stavbu savců a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů. Žák by měl rozlišit jednotlivé skupiny savců a znát hlavní zástupce, objasnit jejich způsob života a přizpůsobení danému prostředí. Žák by měl vědět o významu živočichů v přírodě i pro člověka a uplatňovat zásady bezpečného chování. Prezentace podporuje aktivitu žáka a schopnost vyhledávání informací. Metodický popis: Materiál je možné použít pro prezentaci při výkladu učiva, pro procvičování a opakování učiva, ale také pro doplnění učiva při zameškané hodině. Žák se seznámí i s některými hlasy živočichů. Žák by měl umět pojmenovat jednotlivé živočichy a popsat zkušenost s chovem vybraných domácích živočichů. Klíčová slova: Šelmy, špičáky, trháky, drápy, pružná páteř, masožravci, rozdělení šelem. Další materiály k výuce: - Učebnice : KROULÍKOVÁ ING. PAEDDR., Jarmila; KROULÍK ING. CSC., Josef. Přírodopis 8. Praha: Septima, 1995, ISBN - Encyklopedie dle výběru učitele

3 ŠELMY

4 CHARAKTERISTIKA šelem:
Silné špičáky Mohutné ostré trháky

5 kočkovití = masožravci medvědovití = všežravci
POTRAVA: téměř všechny – maso kočkovití = masožravci medvědovití = všežravci vyjímka – Panda velká je býložravec

6 Další znaky šelem: Dobře vyvinuté smyslové orgány (sluch ,zrak i čich)
Vidí ve tmě Rychlost a hbitost Mohutné čelisti Drápy Pružná páteř, dlouhé nohy Žijí samotářsky, v párech, ve skupinách, ve smečkách Loví samostatně nebo ve smečkách Komunikují pachovými značkami, různými signály a hlasovými projevy

7 Význam šelem: Udržují v přírodě rovnováhu
Hubí býložravá zvířata, která by se příliš rozmnožila

8 Šelmy lasicovité a kunovité Šelmy medvědovité Jezevci Vydry
Rozdělení šelem: Šelmy kočkovité Šelmy psovité Šelmy lasicovité a kunovité Šelmy medvědovité Jezevci Vydry Ploutvonožci

9 Šelmy kočkovité Rys ostrovid

10 Šelmy psovité Vlk obecný
Úkol: Poslechni si hlas a přečti informace o vlku eurasijském:

11 Šelmy lasicovité a kunovité
Kuna skalní Úkol: poslechni si hlas kuny lesní a přečti si zajímavosti:

12 Šelmy medvědovité Medvěd hnědý – poslechni si hlas:

13 Jezevci Jezevec lesní Úkol: poslechni si hlas a přečti si zajímavosti:

14 Vydry Vydra říční Úkol: poslechni si hlas a přečti si zajímavosti:

15 Ploutvonožci Mrož lední

16 Opakování: Které jsou charakteristické znaky šelem?
Jakou potravu šelmy přijímají? Čím se živí Panda velká? Jaký je význam šelem? Které druhy šelem znáš? Které zvíře patří mezi šelmy kočkovité? Které zvíře patří mezi šelmy psovité? Které zvíře patří mezi šelmy lasicovité a kunovité? Které zvíře patří mezi šelmy medvědovité? Které zvíře patří mezi jezevce? Které zvíře patří mezi vydry? Které zvíře patří mezi ploutvonožce?

17 ZDROJE: Klipart (kostra lebky):PETWOE. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: skull-drawing.jpg (rys ostrovid): ŠAJ, Petr. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: d=&photo_id=11459&pg=1 (vlk obecný): ŠAJ, Petr. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: =&photo_id=2271&pg=1 (kuna skalní): BOUCNÝ, Dušan. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: photo_id=2487&pg=1 (medvěd hnědý): ŠAJ, Petr. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: &photo_id=11456&pg=1 (jezevec lesní):POSPÍŠIL, Tomáš. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: photo_id=16&pg=1 (vydra říční): BOUCNÝ, Luděk. birdphoto.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: &photo_id=2436&pg=1 (mrož ledni):CAPTAIN BUDD CHRISTMAN, NOAA CORPS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Poznámka: Použité snímky z jsou využity bezplatně a se souhlasem autorů.


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google