Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALKOHOLICKÉ NÁPOJE. jsou produktem kvasného průmyslu využívají kvasinky k přeměně roztoku cukru na alkohol a oxid uhličitý obsahují etanol (ethylalkohol)
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energetická hodnota potravin (EH)
Alkoholické nápoje - víno
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polodrahokamy a Drahokamy
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Technika obsluhy – Pěstování kávy
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Cukry – přírodní sladidla
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sacharóza – výroba cukru
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Cukry (sacharidy).
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Různé podmínky života na Zemi
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Agropuzzle 3 MSŠZe a VOŠ opava PORTUGALSKO 2018.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Subtropický pás TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková učitelství Ch-Bi – 4.ročník LS 2004

Výrobní postup sklizeň hroznů příprava rmutu a moštu kvašení a dokvašování školení vína a stáčení

Sklizeň hroznů Probíhá v normální zralosti Pro jakost a chuťové vlastnosti vína je důležitá: - odrůda vinné révy, její stáří, oblast pěstování, klimatické podmínky

vinná réva se pěstuje téměř všude: J a S část Ameriky, Austrálie, Asie, Nový Zéland, Afrika, Evropa Burgundsko Alsasko Mikulov Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko

Hrozen se skládá: z bobulí z třapiny (4% hmotnosti)

třapiny voda 40-90% třísloviny 1-5% barviva cukry, kyseliny, minerální látky

bobule slupka (asi 10%) třísloviny, kyseliny, barviva, cukry, aromatické sloučeniny, minerální látky dužina (80-90%) cukry, kyseliny (hlavně vinná, jablečná)+jejich soli, minerální a dusíkaté látky, pektiny méně třísloviny, barviva semena (3-5%) třísloviny, oleje, cukry, kyseliny, popeloviny

chuťové vlastnosti: cukernatost hroznů: (15-30% monosacharidů ) drsnější podmínky: nižší cukernatost teplé jižní oblasti: až 2x vyšší poměr glukózy a fruktózy 1:1 - stupněm vyzrálosti se poměr mění aromatické látky dávají vínům chuť, vůni

modré odrůdy obsahují ve slupkách zejména barviva: antokyany výjimka: tzv. barvířky – antokyany v dužnině bílé odrůdy: chlorofyl, flavonová barviva

Příprav rmutu a moštu hrozny se drtí na speciálně upraveném mlýnku a odstopkují se ( ne chlorofyl, třísloviny) odzrnění-ne poškodit bobule rmut

rmut se lisuje mošt (zbytek se nazývá matoliny) bílé víno červené víno rmut se nejprve nakvašuje – uvolnění barviva ve slupkách, zároveň přechází do rmutu třísloviny z rozdrcených peciček pak se lisuje

hydrolis pneumatické lisy

Kvašení a dokvašování moštu mošt kádě

Kvašení a dokvašování moštu mošt kádě + kulturní vinné kvasinky bouřlivé kvašení (7-14 dní, asi 150C) C6H12O6 à C2H5OH + 2 CO2 + teplo stáčení à burčák

dokvašování (2 měsíce), čiření vína stáčení do čistých sudů samovolné usazování po 1-3 měsících se opět stáčí, zrání

Školení vína a stáčení zrání + školení filtrace + skladování stáčení a expedice

Použité zdroje informací a snímků: www.floranazahrade.cz/zdravi/vino.htm http://vinar.unas.cz/index.htm http://www.ped.muni.cz/wbio/studium/Ucit_mat/Kvasinky.doc http://www.gastrocr.cz/vyroba_prirodniho_vina.htm http://www.unicom-servis.cz/plo.html Janderová B., Bendová O.: Úvod do biologie kvasinek. Karolinum, Praha 1999