Sacharidy kolem nás Martin Diviš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukry Sacharidy, glycidy.
Advertisements

Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Prokaryotní organismy Bakterie I. Systém bakterií systém založený na morfologických a fyziologických vlastnostech (např. charakter buněčné stěny, tvar.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
DEFINICE BIOMASA – produkty živých organismů rostlinného nebo živočišného původu FYTOMASA – biomasa rostlinného původu.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PŘÍRODNÍ POLYMERY Přírodní gumy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
10 Z ČEHO SE TĚLESA SKLÁDAJÍ
Rhodophyta.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Cukry (sacharidy).
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
1.1 Úvod do chemie Chemie je přírodní věda, která zkoumá vlastnosti a přeměny látek. Přeměny výchozích látek v jiné látky nazýváme chemický děj (chemická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy.
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
01b-Chemické složení živé hmoty FRVŠ 1647/2012
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Co možná nevíte o sacharidech a mohlo by se vám hodit?
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Sacharidy kolem nás Martin Diviš

Rozdělení sacharidů Polysacharidy většinou se jedná o zásobní nebo stavební látky Monosacharidy stavební kameny mnohých látek důležitých pro rostliny a živočichy zdroje „okamžité“ energie

Sacharidy v přírodě Ovocný cukr (fruktosa) Hroznový cukr (glukosa) Celulosa (dřevní hmota, papír) Chitin (kutikuly hmyzu, krunýře členovců) Škrob (zásobní látka rostlin a živočichů) Arabská guma (Senegal Acacie, Seyal Acacie) Agar (červené mořské řasy)

Mono-, disacharidy jedná o cukry obsažené v ovoci a zelenině chutnají sladce jedná se hlavně o jejich deriváty např.: glukosamin, galaktosamin tyto deriváty mají hlavní využití jako léčiva

Celulosa buněčné stěny rostlin hlavní využití má v papírenském a textilním průmyslu (papír, bavlna) její deriváty jsou většinou umělá vlákna např.: viskóza, celofán, umělé hedvábí také se dají využít ve zbojařském průmyslu střelná bavlna

Škrob: deriváty a využití většinou se s ním setkáváme v jedlých hlízách mnohých rostlin hydrolýzou připravit různě dlouhé řetezce od jedné po několik (až 100) cukerných jednotek jedná se o různá plnidla, sladicí přípravky, zahuštovadla samotný se používá jako přísada do různých lepidel, také se používá jako přídavek do jídla (bonbony)

Arabská guma převážně se používá jako konzervační přípravek (E 414) konzervační přípravek na obrazy přírodní lepidlo (cigaretové papírky) vynikající fyzikální vlastnosti

Agar-Agar lineární polymer galaktosy vyrábí se z červených mořských řas vysoká gelovací schopnost využití živná médium pro mikroogranismy želírovací přípravky

Přídatné látky – „Éčka“ jejich hlavním využitím je buď jako konzervační látky, stabilizátory nebo dochucovadla E 414 – arabská guma E 459 – b-cyklodextrin E 460-469 – deriváty celulosy E 1404-1451 – deriváty škrobu

Zdroje: http://wikipedia.cz