Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “  Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Montážní pracoviště Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Dokumentace k zajištění BOZP
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
Úvod do předmětu Technologie
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Biopotraviny ve školním stravování
Hygiena práce Ing. Lucie Václavková.
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Ů ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2010 v odborových organizacích Asociace.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ STROJŮ A STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kontroly a údržba zalévaných transformátorů. Pracovní podmínky - prostředí  krytí x přístupnost  zvířata  teplota, vlhkost, prach, nečistoty  volný.
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Organizace střediska montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
V. přednáška.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Dokumentace k zajištění BOZP
Pneumatická doprava Nejčastěji se používá pro dopravu sypkých materiálů U výroby oplatek Výhodou je, že se mouka současně provzdušňuje Podtlaková doprava.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Vznik a odstranění únavy
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_VÝSTAVBA.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Přehled činnosti SÚIP v roce 2011 Počty provedených kontrol Úrazy v ČR v roce 2011 –Rozdělení dle zdroje –Analýza podle odvětví Pokuty.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Mechanizace stavebních prací Obecné informace o stavebních strojích 1.Přednáška.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍBW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Ing. Svatava Henková, CSc. Mechanizace práce ve stavebnictví Základní konstrukční prvky strojů 1.Přednáška.
MGR. JANA FIALOVÁ, PH.D. ÚSTAV OCHRANY A PODPORY ZDRAVÍ LF MU 2015/2016 HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
HYGIENA PRÁCE.
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Důlní elektrické přístroje
PROFESIONÁL BOZP Bc. Michal Bystrianský
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ZÁKLADY BIOLOGIE Zdraví, nemoc.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019

Pracovní zařazení zaměstnance v zemědělské prvovýrobě Pracovník rostlinné výroby Pracovník živočišné výroby Pracovník mechanizace Nebo také jak rostlinná i živočišná výroba a mechanizace

Teď konkrétně k jednotlivým faktorům, které působí na zaměstnance v zemědělské prvovýrobě Rizikovými faktory jsou zejména faktory   fyzikální (například hluk, vibrace), fyzická zátěž (celková fyzická zátěž, lokální svalová zátěž, pracovní poloha a ruční manipulace s břemeny), mechanická (stroje používané při zemědělské činnosti), chemické faktory (práce s chemickými přípravky na ochranu půdy či plodin), biologické činitele (například viry, bakterie, plísně – přenosné nemoci ze zvířat, živočišné prachy), psychický faktor a nepříznivé mikroklimatické podmínky (například extrémní chlad, teplo a vlhkost).

Nejčastější faktor, který se vyskytují jak v rostlinné výrobě, živočišné výrobě a také v mechanizaci Fyzická zátěž (celková fyzická zátěž, lokální svalová zátěž, pracovní poloha a ruční manipulace s břemeny) Mechanická (stroje používané při zemědělské činnosti) Jako druhý faktor a to jak v rostlinné výrobě, ale i v živočišné výrobě jsou nepříznivé mikroklimatické podmínky (například extrémní chlad, teplo a vlhkost). Velmi zjednodušeně řečeno, tyto rizikové faktory pracovních podmínek představují jednak nebezpečí vzniku pracovních úrazů ale také poškození zdraví z práce.

Rizika práce se zemědělskou technikou a dopravními Rizika práce se zemědělskou technikou a dopravními mechanizmy v rostlinné výrobě Riziko práce plynoucí z dopravního provozu na veřejných komunikacích při přejíždění na pracoviště (dopravní nehody) Riziko práce na sezónní zemědělské technice Riziko práce v terénu (převrácení) Práce s chemickými prostředky (ochrana půdy a rostlin) Riziko práce v různých klimatických podmínkách Riziko práce ve vlhku, chladu, teplu Riziko práce při sezonních pracích Zvýšený počet pracovních hodin Zvýšená fyzická a duševní zátěž

Živočišná výroba a její rizikové faktory Rizika práce s hospodářskými zvířaty napadení ze strany zvířete fyzická zátěž agresivní prostředí práce s chemickými prostředky (desinfekce, čistící saponáty) Rizika práce s technikou, která se používá v provozech živočišné výroby různé druhy elektrických a mechanických zařízení, včetně zásobníků sypkých hmot fekální vozy Rizika práce s mechanizaci (živočišná výroba) traktory, motorové vozíky opatřené vyhrnovací radlicemi mechanické nakladače

Rizika práce při dopravě a převozu materiálů a zemědělské produkce Rizika práce která vznikají při manipulaci s mechanizačními prostředky v zemědělství - Mechanizace Rizika práce při dopravě a převozu materiálů a zemědělské produkce Rizika práce při údržbě a opravách mechanizačních prostředků Rizika práce v dílnách a v terénu Rizika práce se strojním zařízením, kterým jsou vybaveny opravárenské dílny Riziko práce s přenosným el zařízením Riziko práce s ropnými produkty  

  Ke klasické zemědělské činnosti v některých případech musíme přidat i pracovníky přidružených výroby Ovocnářství Riziko práce s ručním střižným, řezným a sečným nářadím Riziko práce, ve výškách (práce ze žebříků) Riziko práce při manipulaci s břemeny (přepravky, bedny) Riziko práce při chemickém ošetřování půdy a plodin Riziko práce v chladírenských provozech

Další velice častá přidružená výroba je Vinařství Riziko práce při stříhání a vázání vinné révy Riziko práce v terénu Riziko práce v různých klimatických podmínkách (zima, vlhko) Riziko práce v blízkosti mechanizačních prostředků Riziko práce při chemickém ošetřování půdy a plodin Rizika práce ve sklepním hospodářství (vlhko, chlad) Riziko práce vyplývající z kvašení vína (kysličník uhličitý) Riziko práce při čištění sudů a cisteren (práce v uzavřeném prostoru) Další možná rizika práce plynoucí z: Rizika práce při výrobě různých drobných kovovýrobků Rizika práce při zpracování dřeva a následné výrobě

Závěr: Pokud všechny rizikové faktory rozebereme, tak zjistíme, že v zemědělské výrobě na zaměstnance nepůsobí jen jedno riziko, ale několik rizik současně. Ještě pořád je dost zaměstnanců, kteří se vzájemně po určitou část roku podílejí na několika pracovních zařazení. Z toho vyplývá, že rizikové faktory u zemědělských zaměstnanců jsou značně přečerpány, což má vliv na pracovní úrazovost a potažmo na vznik nemoci z povolání.

Poznatky z jednotlivých setkání se zemědělskými zaměstnanci v rámci různých Word shopů, Projektů a následných kulatých stolů, které pořádá OSPZV ČR. 1. Vše je dáno obecně, není zaměstnancům nic dáno konkrétně. / rizika práce, obsah jednotlivých školení BOZP/. 2. Riziko práce je většinou ze strany zaměstnavatelů snižováno přidělováním OOPP na úkor technického řešení. V některých případech se dokonce riziko práce zvyšuje a to tehdy, kdy zaměstnavatele odstraňují, nebo dočasně omezují pomocné mechanizmy jako jsou ventilátory, odsávání, topidla a v neposlední řadě i umělá osvětlení.

Děkuji za pozornost.