Alkoholy Milena Abrahamová, Radka Kubelková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
DERIVÁTY UHLOVODÍKU- HYDROXYDERIVÁTY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Vedení elektrického proudu v látkách
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
KYSLÍKATÉ DERIVÁTY HYDROXYSLOUČENINY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vlastnosti plynů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Aldehydy a ketony.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Deriváty uhlovodíků Fridex Trinitroglycerol Účinky fenolu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Autor: Mgr. Simona Komárková
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Návykové látky Název projektu: OP VK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Právo sociálního zabezpečení
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Alkeny.
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná a anorganická chemie
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
VY_32_INOVACE_10_2_7 Ing. Jan Voříšek
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Vlastnosti plynů.
Pracovní list č. 5 Karboxylové kyseliny. Pracovní list č. 5 Karboxylové kyseliny.
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Diferencované stravování
názvosloví, příprava, vlastnosti, užití
Jejich příprava a reaktivita
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Alkoholy, fenoly hydroxyderiváty uhlovodíků (obsahují jednu nebo více –OH skupin) názvosloví: Alkoholy: pokud je –OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Alkoholy Milena Abrahamová, Radka Kubelková, Sestavily: Milena Abrahamová, Radka Kubelková, Marie Sedláčková, Magda Štouračová 4.ročník Bi – Che, letní semestr 2005

Alkoholy Alkoholy jsou deriváty uhlovodíků, které mají v molekule vázanou hydroxylovou skupinu -OH názvosloví: přípona –ol př.: CH3OH – methanol (methylalkohol)

rozlišujeme: primární alkohol R – CH2 – OH sekundární alkohol R | R – CH – OH

terciární alkohol R | R – C – OH

Vlastnosti alkoholů molekuly tvoří vodíkové vazby slabé kyseliny, hydroxylová skupina jako donor protonu R –OH —> R – O- + H+ alkoxidový ion př. 2 R – OH + Na —>2 R – O- Na + + H2 slabé báze – mají volný elektronový pár, možná protonace

Reakce reakce s halogenovodíky primární alkohol CH3–CH2–CH2 – CH2 – OH + HCl —>reakce neprobíhá sekundární alkohol – reakce probíhá po čase CH3–CH–CH2–CH3 + HCl —>CH3–CH–CH2–CH3 +H2O | | OH Cl

terciární alkohol – reakce běží po protřepání výchozích látek OH Cl | | CH3 – C – CH3 + HCl —> CH3 – C – CH3 +H2O CH3 CH3 dehydratace alkoholů na alkeny (katalyzátor oxid hlinitý) H OH | | Al2O3, 300° CH2–CH2 —> H2C = CH2 + H2O

Oxidace iontovými oxidačními činidly primární alkoholy jsou oxidovány na aldehydy, které mohou být dále oxidovány na karboxylové kyseliny sekundární alkoholy se oxidují na ketony terciární alkoholy oxidaci běžnými oxidačními činidly nepodléhají

Oxidace H H OH | oxidace | oxidace | R– C – OH ——> R–C =O ——> R– C =O | H prim. alkohol aldehyd karboxylová kyselina

Esterifikace kysele katalyzovaná reakce alkoholů s anorganickými nebo organickými kyselinami, vedoucí k esterům vznikají estery a voda R— OH + HO—NO2 R—O—NO2+ H2O alkylnitrát R—O H + HOOC—R‘ R—OOC—R‘ + H2O alkylester karboxylové kyseliny

Hlavní zástupci neomezeně mísitelná s vodou Methanol CH3OH je prudce jedovatá kapalina neomezeně mísitelná s vodou vyrábí se ze syntézního plynu použití: jako rozpouštědlo a k výrobě formaldehydu Ethanol CH3CH2OH se běžně nazývá líh neomezeně mísitelný s vodou užívá se jako rozpouštědlo a k výrobě lihovin

Cyklohexanol C6H11OH kapalina jedna ze surovin k výrobě syntetických vláken Ethylenglykol = ethan-1,2-diol dvojsytný alkohol jedovatý, viskózní základní složka nemrznoucích chladících směsí, použití k výrobě plastů

Glycerol = propan-1,2,3-triol trojsytný alkohol není jedovatý užívá se v kosmetice a pro svou sladkou chuť i v potravinářství a ve farmacii jeho ester s kyselinou dusičnou – propan-1,2,3-trioltrinitrát (nesprávně „nitroglycerín“) je lék i výbušnina (dynamit – Nobel)

Opakování Co způsobuje vodíková vazba u alkoholů? Na co se oxiduje primární, sekundární a terciární alkohol? Proč se alkoholy ve vodě chovají jako slabé kyseliny? Proč mohou alkoholy působit i jako báze? Za jakých podmínek je možná dehydratace alkoholů na alkeny?

 Co vzniká při reakci alkoholu s kyselinou? Který alkohol je základní složkou nemrznoucích chladících směsí? Jaký produkt vznikne, když zreaguje ethanol s kyselinou octovou? Zapište jeho název! 

Alkohol – metla lidstva Lidi, kteří požívají alkoholické nápoje, můžeme rozdělit do čtyř skupin podle toho, co od těchto nápojů žádají: abstinenti konzumenti pijáci osoby závislé na alkoholu

Abstinenti - umějí uhasit žízeň i uspokojit svou chuť kteroukoli tekutinou, v níž není žádný alkohol, protože požití této drogy v sebemenším množství odmítají, ať už je k tomu vede jakýkoli důvod Konzumenti - patří sem malé procento mužů, značné procento žen a bohužel také velké procento naší mládeže, která by ovšem měla zůstat alespoň do osmnácti let ve skupině abstinentů. Mnozí členové skupiny konzumentů se dostávají nejdříve občas a nakonec definitivně do skupiny následující

Pijáci – nestačí jim alkoholické nápoje ani jako zdroj tekutiny, ani je neuspokojuje jen jejich chuť. Žádají si již účinků alkoholu obsaženého v nápoji, žádají si alkoholickou euforii. Pocitu euforie lze dosáhnout nejrůznějším způsobem, ovšem nejlepším je ten, kdy tzv. pravé euforie dosahujeme přirozenou cestou spojenou s menší nebo větší námahou bez potřeby pití alkoholu.

Poškození organismu Nelze nikdy odhadnout, kolik kdo může pít, aby mu to nic "neudělalo". Nezáleží ani tak na tom, kolik kdo vypije, jako spíše na tom, "co mu to udělá„!!!

Trávicí ústrojí - zde dochází jak ke změnám na žaludeční a střevní sliznici, tak i ke změnám složení žaludečních šťáv. Srdce - vlivem velkého množství tekutiny nacházíme často u pijáků piva nebo vína i změny na srdci, které je zbytnělé; přitom nejde o zvětšení ve smyslu přizpůsobení se větší námaze, ale spíše o ztučnění. Při takovém stavu se pijáci zadýchávají a nesnášejí větší námahu tak dobře jako dříve. Srdeční sval musí vykonat daleko více práce, když je zatížen tolika půllitry piva a současně přiotráven alkoholem.

Nervový systém - je vůči alkoholu nejcitlivější, určování škod je obtížnější než u jiných orgánů. Z hrubých příznaků porušení nervové činnosti sem patří třes prstů, noční pocení, nespavost, celková dráždivost, slabost, malátnost a bolesti hlavy. Jinými příznaky jsou tzv. okénka - piják nemá vzpomínky na určité období proběhlé opilosti.

Stádia závislosti Alkohol je drogou, kterou si piják buď sám ordinuje, aby potlačil nepříjemné psychické stavy, nebo aby dosáhl ve společnosti příjemného stavu, nálady a přiblížil se lidem nebo lépe řečeno svým spolupijákům. Frekvence abúzu alkoholu a dávky alkoholických nápojů během času stoupají, nedochází však dosud k alkoholické intoxikaci.  

Tolerance na alkohol dále stoupá, dochází nejdříve k občasným, později k stále častějším stavům opilosti, tj. k alkoholické intoxikaci. Piják pije rychleji, zejména v začátku požívání alkoholických nápojů a často přechází od méně koncentrovaných ke koncentrovanějším nápojům. Okénka jsou v tomto stadiu spíše výjimkou.  

Nadále roste tolerance, okénka jsou již pro toto stadium charakteristická. Pije s přesvědčením, že alkohol ovládá a může kdykoli přestat. Nastává ztracená kontrola v pití, která trvá od 6 do 12 měsíců.  

Piják má výrazný znak snížení tolerance na alkohol, což znamená, že se závislý opije častěji, že se opije daleko rychleji než dříve a při nevhodné příležitosti. Nezřídka začíná pít již od rána. Vhodný je zde tzv. termín debaklu - bez alkoholu to nejde a s alkoholem také ne.

Použité zdroje Kolektiv autorů :Přehled středoškolské chemie, SPN Praha 1999 Mareček A., Honza J. : Chemie pro čtyřletá gymnázia, nakl. Olomouc, Olomouc 2000 Trnka T. a kol. : Organická chemie, nakl. Karolinum, Praha 2003 www.jergym.hiedu.cz