5G sítě – Příležitost nebo hrozba?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Plzeň Integrovaný operační program Název materiálu2 Co je to IOP? Tematický operační program financovaný z ERDF pro období 2007-
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
1 Standardy kvality ve službách sociální prevence Mgr. Petr Hanuš
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Důvody vzniku projektu…. Méně jak 50% obyvatel využívá internet! Méně jak 50% obyvatel využívá internet! Jen málo z těch, co ho využívají, ho využívají.
Špindlerův Mlýn 24. října 2011 eGovernment v praxi Ing. Libor DaněkObchodní ředitel VERA.
Policie České republiky PREVENCEPREVENCE. Preventivně informační skupiny PREVENCEPREVENCE spolupráce se sdělovacími prostředky informační servis z oblasti.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
FINANČNÍ DOPAD OPTIMALIZACE LOGISTICKÝCH PROCESŮ VE SPOLEČNOSTI AVIRE S.R.O. Autor diplomové práce:Bc. Monika Budovičová Vedoucí diplomové práce:doc. Ing.
1 MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby  12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby  11 vnitřního povrchu duté plochy 3. Mnohonásobné.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Katedra podnikové strategie Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Revoluce jménem GDPR Eduard Pavlar Risk Assurance.
Elektromagnetická slučitelnost
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
DOBROTY… …NEJEN SLADKÉ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Pro OS ČR/AČR ? Fabian BAXA CBVSS Univerzity obrany Brno.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Jednotný evropský železniční prostor
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
eRecept – komunikace se základními registry
Algoritmizace - opakování
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Praha bezpečně on-line Internetová (Kybernetická) bezpečnost
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Projekt realizace referenčního rozhraní
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
GDPR: ochrana osobních údajů
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Jiří Drábek a Luong Nguyen 4.C
Inovativní řešení postavená na síti LoRa
TOUHY, CÍLE, ZÁJMY, HODNOTY
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)
Co si vezmu na….
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
ePrivacy a komunikace M2M
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje Projekt Interreg V A č Mobilně a efektivně ve společném příhraničí Spolupráce policie.
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

5G sítě – Příležitost nebo hrozba? Ing. Aleš Špidla Prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti ales.spidla@cimib.cz Manažer kybernetické bezpečnosti Generální finanční ředitelství

Co si vybere bezpečák?

Co si vybere bezpečák? Paranoidní?

Co si vybere bezpečák? Paranoidní? Takže dobrý?

Propojení (širokopásmové)

Propojení (širokopásmové) Všeho se vším

Propojení (širokopásmové) Všeho se vším Všeho se všemi Všech se všemi

Propojení (širokopásmové) prostě PROPOJENÁ SPOLEČNOST

Propojení (širokopásmové) Mnohonásobně větší rozšíření IoT Mnohonásobně větší rozšíření IoH Mnohonásobně větší rozšíření IoE

Propojení (širokopásmové) Dopady technologické – standardy, certifikace Bezpečnostní – security by architecture Společenské – soukromí atd.

Propojení (širokopásmové) …… generuje otázky: Existují v zásadě nové bezpečnostní požadavky? A pokud ano, jak by měly být identifikovány? Může být zabezpečení 5G, zabezpečením 4G přes kopírák? Jsou dosavadní koncepty stále platné?

Propojení (širokopásmové) …… co s tím? Zajistit bezpečnost v celém komplexu – 5G sítě se všemi prvky jako kritická informační infrastruktura (např. autonomní vozidla, zdravotnictví atd.) Správa identit – všech? Identita zařízení? – no to je rána 5G zabezpečení bezdrátové sítě jako takové –Ochrana proti modifikaci nebo injektování provozu na uživatelské úrovni. Šikovný DoS útok? Flexibilní a škálovatelná bezpečnostní architektura – Pomůže řešit konflikty mezi použitelností a bezpečností Energeticky efektivní zabezpečení – aby nám šifrování nevyšťavilo baterii – šifrování by nemělo být energeticky náročnější než samotný přenos Zabezpečení cloudu - extrémně horké téma ze seznamu problémů 5G.

Propojení (širokopásmové) …. Je toho mnohem více, ale zkuste spasit svět za 20 minut  https://www.ericsson.com/assets/local/publications/white-papers/wp-5g-security.pdf https://uk5g.org/media/uploads/resource_files/5G_Architecture_and_Security_technical_report_-_04Dec18.pdf

Děkuji za pozornost Ales.spidla@cimib.cz Ales.spidla@fs.mfcr.cz