Kódy studijních programů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Fakulta zdravotnických studií
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií.
Kolejní 2906/ Brno Vysoké učení technické v Brně Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií INVESTICE DO ROZVOJE.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Doktorské studium na AF
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Personální plán pro podnikatelský plán
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Vysoká škola sociálně správní, Havířov. jedna z nejmladších soukromých vysokých škol v ČR státní souhlas od listopadu 2007 výuka zahájena v září 2008.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Rozvoj výuky cizích jazyků
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Doktorské studium na FLD
PHmax ve středním vzdělávání
Příprava studijního programu
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Kódování studijních programů do klasifikace ISCED-F 2013
Studijní obor Fyzioterapie
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Institucionální akreditace
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Kódy studijních programů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Malá Strana, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

Kód studijního programu Pro studijní programy akreditované/schválené v rámci institucionální akreditace po 1. 9. 2016 Jednoznačná identifikace studijního programu, statistické účely, potřeby MŠMT Základem kódu studijního programu – kód podrobně vymezeného oboru klasifikace International Standard Classification of Education (ISCED-F)

Příklad kódu studijního programu Sociologie: B0314A250001 Struktura kódu Každému jednotlivému studijnímu programu je přiřazen unikátní kód, který nese informaci o základních charakteristikách studijního programu. Typ studijního programu (B, M, N, P), kód 3. úrovně mezinárodní standardní klasifikace vzdělání ISCED-F 2013 (např. 0713), profil studijního programu (A, P; pro doktorský - D), převládající oblast vzdělávání (01-37), pořadí studijního programu (se stejnými údaji v předchozích položkách; čtyřmístné). Příklad kódu studijního programu Sociologie: B0314A250001

Jednotlivý studijní program Dán rozhodnutím o akreditaci studijního programu nebo schválením studijního programu vysokou školou v rámci institucionální akreditace. Jiné rozhodnutí o akreditaci/schválení tak znamená i jiný studijní program a tedy i jiný kód. Nevztahuje se na prodloužení a rozšíření akreditace.

B0314A250001 – stanovení kódu klasifikace ISCED-F Dle obsahu SP Způsob přiřazení kódu studijního programu (SP) B0314A250001 – stanovení kódu klasifikace ISCED-F Dle obsahu SP Na základě názvu SP Na základě profilu absolventa SP – dle popisu Na základě předmětové skladby SP – klasifikace každého povinného předmětu

Rámec kvalifikací vysokoškolského vzdělávání České republiky Profil absolventa Má obsahovat: odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti absolventa. Nejednoznačnost: Multidisciplinarita (např. SP sportovní technologie) Obsahová nejednoznačnost Rámec kvalifikací vysokoškolského vzdělávání České republiky Popisuje a kategorizuje kvalifikace udělované vysokými školami v České republice. Je založen na stanovení tzv. výsledků učení, kterých by absolventi jednotlivých úrovní měli při absolvování studia dosahovat a které jsou rozděleny na odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti. Příručka pro využívání výsledků učení na vysokých školách

Profil absolventa – obsahová nejednoznačnost Absolvent doktorského studijního programu XY má následující znalosti a předpoklady: Schopnost samostatné vědecké a vědeckopedagogické práce v týmu domácích i zahraničních vědeckých pracovníků. Dobrou znalost anglického jazyka podpořenou povinnou stáží na zahraničním pracovišti a odbornou zkouškou Připravenost na uplatnění se v oblasti rezortního výzkumu nebo na místech vyžadujících vysokou profesionální úroveň v aplikovaných ekologických vědách, ve státním i soukromém sektoru. Schopnost samostatně žádat a řešit výzkumné projekty, publikovat vědecké recenzované články či jiné typy publikací. Hluboké teoretické znalosti ve specializaci, která je dána jednak tématem dizertační práce, jednak absolvovanými předměty v rámci studijního plánu, ale také znalostmi získanými systematickou samostatnou prací a studiem potřebných vědních disciplín nezbytných pro zpracování dizertační práce Znalost výpočetní techniky a práce se špičkovým software. Schopnost přenášet vědecké poznatky do praxe formou metodik, legislativních předpisů apod., stejně jako popularizovat výzkumné aktivity. Orientace v metodických postupech experimentální a projekční činnosti. Schopnost předávat znalosti a výsledky výzkumu v rámci výuky, na konferencích či workshopech.

Předmětová skladba předmět ects isced-f 2013 0912 0714 0541 0788 0688 Anatomie a morfologie 5 0912 Elektrotechnický seminář 0714 Matematika 7 0541 Statika 0788 Základy informatiky 4 0688 Algoritmizace a programování 0613 Funkční anatomie Fyziologie člověka Kinantropologie 1014 6 Technická mechanika Biomechanika sportu 0588 isced-f 2013 ects podíl 0541 13 9% 0542 5 4% 0588 10 7% 0613 4 3% 0688 0714 32 23% 0719 0788 24 17% 0912 26 19% 0915 3 2% 1014 Celkový součet 139 100%

Žádost o udělení akreditace NAÚ Proces získání kódu studijního programu - akreditace Žádost o udělení akreditace NAÚ Žádost obsahuje návrh kódu ISCED-F, případně jeho odůvodnění Po udělení akreditace přebírá MŠMT informace o SP potřebné k přidělení kódu a další charakteristiky SP, včetně žádosti o akreditaci Po přidělení kódu je název SP, kód a další informace o SP zveřejněn v Registru vysokých škol a uskutečňovaných studijních programů

MŠMT posoudí návrh kódu ISCED-F Proces získání kódu studijního programu – schválení v rámci institucionální akreditace VŠ může zaslat MŠMT informace o schválených SP dle dohodnuté struktury (obsahuje návrh kódu ISCED-F, neobsahuje předmětovou skladbu) MŠMT posoudí návrh kódu ISCED-F Soulad = přidělení kódu SP Nesoulad = zaslání protinávrhu vysoké škole, další komunikace Zveřejnění v Registru vysokých škol a uskutečňovaných studijních programů

https://regvssp.msmt.cz/registrvssp/ Registr vysokých škol a uskutečňovaných studijních programů https://regvssp.msmt.cz/registrvssp/ „…se člení podle vysokých škol, oblastí vzdělávání a typů studijních programů a jejich profilů. Součástí registru je Seznam poskytovatelů zahraničního vysokoškolského vzdělávání na území České republiky, uvedených v § 93a, a jimi uskutečňovaných zahraničních vysokoškolských studijních programů“ Export: Temp XLSX

Správcem a koordinátorem je UNESCO Institute for Statistics (UIS) Klasifikace ISCED (International Standard Classification of Education) Vlastníkem klasifikace ISCED je OSN (patří do skupiny ekonomických a sociálních klasifikací) Správcem a koordinátorem je UNESCO Institute for Statistics (UIS) Klasifikace ISCED začala vznikat v 1. pol. 70. let a byla schválena v roce 1976 První revize byla schválena v roce 1997, druhá revize, platná v současné době, pak v letech 2011 (úrovně vzdělávání/vzdělání) a 2013 (oblasti vzdělávání)

Metodická příručka a Vysvětlivky Stanovení kódu klasifikace ISCED-F Postup na stránkách MŠMT - http://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/postup-kodovani-studijnich-programu-a-oboru Metodická příručka a Vysvětlivky

05, 021, 0210 – nejednoznačné kódy 88 vs. 09 Stanovení kódu klasifikace ISCED-F – praktické informace 05, 021, 0210 – nejednoznačné kódy 88 vs. 09 88 = u dvou oborů rozdíl méně než 10 % - ne 60+40, ano 53+47; více oborů 09 = jasně úzce vymezený obor, který není v klasifikaci a není ojedinělý (např. Nanotechnologie, Systémové inženýrství, Environmentální studia)

0114 – Příprava učitelů s předmětovou specializací Stanovení kódu klasifikace ISCED-F – praktické informace 0114 – Příprava učitelů s předmětovou specializací i pro bakalářské SP (Předmět XY se zaměřením na vzdělávání) pro statistické účely 0231 – Osvojování si jazyka – cizí jazyky (druhý jazyk) + kulturní kontext (SP s obsahem filologie, jazyk a literatura, Baltistika apod.) 0232 – Literatura a lingvistika – jazykověda, lingvistika, jazyky se úrovní znalostí rodilého mluvčího, typicky český jazyk; nebo cizí v PhD typu

Didaktika – viz výše, přiřazováno 0111 (Pedagogika) Stanovení kódu klasifikace ISCED-F – praktické informace 0413 – Management a správa Přiřazováno i SP, jejichž obsah není management jako takový, ale zaměřuje se na určitou oblast – školský, zdravotnický, sportu apod. Primárním zaměřením/oborem je však management = nebát se tento kód zvolit, i když to znamená vystoupit o oblasti vzdělávání či zaměření fakulty Didaktika – viz výše, přiřazováno 0111 (Pedagogika) 0531 (Chemie) vs. 0711 (Chemické inženýrství a technologie) Profil absolventa Mimo oblast vzdělávání Statistické účely