Jak na výuku finanční gramotnosti?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 V r uložila vláda MF, MŠMT a MPO vypracovat systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ (dále jen SBFG).  První verze byla dokončena v r.
Advertisements

Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Ekonomická gramotnost 9. ročník. Podmínky klasifikace v EG Vedený sešit A4 nelinkovaný V každém pololetí prezentace s referátem na zvolené téma (rozsah.
Etická výchova a Finanční gramotnost
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
Základní škola Pečky, okres Kolín
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Ing. Lucie Kratochvílová
Rozumíme penězům Buštěhrad Projekt Rodina Splátkova  Sociální postavení  Ekonomická situace  Příjmy  Výdaje  Finanční produkty / stavební.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Rozpočet domácnosti Název školy
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C 8 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Příjmy a výdaje domácnosti
Majetek a závazky domácnosti
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Peníze,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
Název: VY_42_INOVACE_MA_7B_32A Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Helena Židová Ročník: 7.r. Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
finanční vzdělávání dětí
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Jakub Skalický Obchodní akademie Neveklov 2014/2015
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – pracovní list
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Finanční gramotnost v ZŠ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Jak na výuku finanční gramotnosti? Ing. Alena Opletalová, Ph.D. Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Úvod, zdůvodnění problematiky Aktuální situace v oblasti finančního vzdělávání ve společnosti Finanční negramotnost obyvatel ČR se pohybuje v rozmezí 56 až 65 % (podle studie OECD z r. 2012) Zvýšená pozornost finančnímu vzdělávání ve školách školní vzdělávací programy Vysoká úroveň zadlužení českých domácností Leden 2007 548 mld. Kč Leden 2010 986 mld. Kč Leden 2011 1 088 mld. Kč Leden 2012 1 118 mld. Kč Leden 2013 1 160 mld. Kč Leden 2014 1 206 mld. Kč Leden 2015 1 316 mld. Kč Leden 2017 1 428 mld. Kč Leden 2018 1 541 mld. Kč Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Zdroj: Insolvenční rejstřík, Creditreform Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Dokumenty rozpracovávající problematiku EKO a FG 7. prosince 2005 uložila Vláda ČR svým usnesením zpracovat tzv. Systém budování finanční gramotnosti na ZŠ a SŠ aktualizovaná verze publikována v prosinci 2007 r. 2006 vytvořeny „Standardy finanční gramotnosti“, které jsou zapracovány do RVP oslovení děkanů vysokých škol o spolupráci při zařazení problematiky do obsahu VŠ studijních programů 10. května 2010 schválena „Národní strategie finančního vzdělávání“, která definuje mj. pojem finanční gramotnosti Ministerstvo financí zveřejnilo v létě 2017 revidovaný Standard finanční gramotnosti, který stanovuje cílovou úroveň finanční gramotnosti pro žáky základních a středních škol. V tomto revidovaném standardu došlo k posílení určitých témat. Ze standardu vyjde MŠMT při revizi RVP. Zároveň byla také revidována definice finanční gramotnosti. Květen 2018 návrh revidované Národní strategie finančního vzdělávání 2.0 Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Definice finanční gramotnosti „Finanční gramotnost je souhrn znalostí a postojů nezbytných k dosažení finanční prosperity prostřednictvím zodpovědného finančního rozhodování.“ (revidovaná verze) „Finanční gramotnost je soubor znalostí, dovedností a hodnotových postojů občana nezbytných k tomu, aby finančně zabezpečil sebe a svou rodinu v současné společnosti a aktivně vystupoval na trhu finančních produktů a služeb (původní verze). Finančně gramotný občan se orientuje v problematice peněz a cen a je schopen odpovědně spravovat osobní/rodinný rozpočet, včetně správy finančních aktiv a finančních závazků s ohledem na měnící se životní situace“(Národní strategie finančního vzdělávání, 2010, s. 11) 3 dílčí části: peněžní, cenová a rozpočtová Hlavní moduly standardů: oblast peněz, hospodaření domácnosti, finanční produkty a práva spotřebitele (jen u SŠ). Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Situace FG v českém školství Začlenění Standardů FG do RVP škol Volitelná forma a časová dotace výuky Pozice ČŠI FG netvoří zpravidla samostatný předmět, je častěji začleněna do předmětů ZSV, OV, Výchova k občanství nebo projektovou výukou Finanční gramotnost se od 1. 9. 2013 stává povinnou součástí základního vzdělávání Očekávané výstupy vztahující se k FG jsou v upraveném RVP ZV zařazeny do vzdělávacího oboru Člověk a jeho svět na 1. stupni ZŠ a Výchova k občanství na 2. stupni ZŠ (finanční gramotnost musí být tedy realizována na 1. i na 2. stupni ZŠ) Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Možnosti zařazení témat FG 1. stupeň ZŠ – oblast Člověk a jeho svět, která zahrnuje orientaci žáka v základních formách vlastnictví, používání peněz v běžných situacích apod. 2. stupeň ZŠ – vzdělávací oblast Člověk a společnost (obor Výchova k občanství – Člověk, stát a hospodářství) – nejčastější zařazení témat FG, také ale do oblasti Člověk a svět práce (témata rozpočtu domácnosti), Matematika a její aplikace, Informační a komunikační technologie, Společenskovědní vzdělávání, Ekonomické vzdělávání, popř. v předmětech Osobnostní a sociální výchova, Mediální výchova (reklama, cenové triky, klamavá nabídka). Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

(https://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=6461) Ve středním vzdělávání povinnost výuky do dvou let od vydání odpovídajících RVP, přičemž problematika je zakomponovaná do společenskovědního, matematického a ekonomického vzdělávání dle daného RVP. V současné době je již začleněn do RVP G a RVP SOV – je tedy již povinnou součástí ŠVP. Ve středním všeobecném vzdělávání ve vzdělávacích oblastech Člověk a svět práce, Člověk a společnost a Matematika a její aplikace. (https://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=6461) Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Standardy finanční gramotnosti pro ZŠ(revidovaná verze r. 2017) Nakupování a placení 1. ZŠ I. stupeň používá hotové, případně bezhotovostní peníze odhadne a zkontroluje cenu nákupu a doklad, případně vrácenou hotovost při nákupu srovnává zboží podle ceny či jednotkové ceny II. stupeň 1. nakupování vysvětlí stanovení ceny podle nákladů, poptávky a konkurence na příkladu vysvětlí, jak reklamovat zboží či službu, a na koho se obrátit v případě stížnosti či sporu popíše vliv inflace na hodnotu peněz rozpozná nekalé obchodní praktiky 2. bezhotovostní placení popíše výhody a rizika bezhotovostního placení a vysvětlí, jak bezpečně platit vysvětlí odlišnosti a omezení debetní a kreditní karty popíše možnosti kontroly pohybu a stavu prostředků na účtu Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Hospodaření domácnosti ZŠ I. stupeň 1. porovná své potřeby a přání s finančními možnostmi 2. sestaví jednoduchý rozpočet a v příkladu rozliší vyrovnaný, přebytkový a schodkový rozpočet 3. uvede příklady zvýšení příjmů a snížení výdajů II. stupeň 1. rozpočet a. sestaví rozpočet jednotlivce i domácnosti b. odliší čistý a hrubý příjem c. odliší pravidelné, nepravidelné a jednorázové příjmy d. odliší pevné, kontrolovatelné a jednorázové výdaje e. zváží nezbytnost výdajů 2. porovná majetek a závazky domácnosti v bilanci 3. úvod do finančních služeb a. charakterizuje jednotlivé finanční produkty a jejich využití b. provádí výpočty jednoduchého úročení a popíše princip složeného úročení c. charakterizuje úrok a poplatky a jejich vliv na cenu finančního produktu d. porovná finanční produkty, zejména z hlediska rizika, výnosu a likvidity 4. plánování a. stanoví své krátkodobé a dlouhodobé finanční cíle a rozhodne o způsobu dosažení těchto cílů b. určí rizika ohrožující dosažení finančních cílů a navrhne způsob jejich zmírnění Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Přebytek rozpočtu domácnosti ZŠ I. stupeň vysvětlí proč spořit uvede příklady jak spořit II. stupeň odliší spotřebu, úspory a investice a jejich využití 2. v příkladu navrhne řešení přebytku rozpočtu 3. odliší druhy pojištění 4. v příkladu navrhne vhodné využití pojištění Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Schodek rozpočtu domácnosti I. stupeň 1. objasní vznik dluhů a nutnost jejich placení 2. objasní rizika půjček a vysvětlí, v jakém případě je vhodné si půjčit 3. uvede příklady jak si půjčit II. stupeň 1. navrhne řešení schodku rozpočtu domácnosti 2. půjčování a. rozhodne, v jaké situaci je vhodné a nevhodné si půjčit b. porovná nabídky úvěrů c. uvede příklady spotřebitelských úvěrů d. vysvětlí postup získání úvěru včetně posouzení schopnosti splácet 3. důsledky nesplácení a. vysvětlí příčiny a důsledky nesplácení dluhu b. vysvětlí postup vymáhání dluhu c. v příkladu navrhne řešení zadlužení d. vysvětlí jak se vyvarovat předlužení Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Vyučujete témata finanční gramotnosti? https://www.menti.com/fb144ea7 Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Přístupy ke školnímu finančním vzdělávání Vzdělávací publikace, učebnice, metodické příručky Přístup Michala Skořepy (ČNB) Projekt „Rozumíme penězům“, jehož realizátorem je AISIS, o. s. Metodické příručky NÚOV (Finanční gramotnost ve výuce, Gramotnosti ve vzdělávání (příručka pro učitele, metodická příručka, FG – úlohy a metodika, příklady z praxe) a VÚP Moje první peníze (sada pro předškolní děti) http://www.jacr.cz/programy/mate%C5%99sk%C3%A9-%C5%A1koly/ja-moje-prvn%C3%AD- pen%C3%ADze.aspx Dostupné v knihkupectví či on-line http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=2939) Internetové zdroje Prezentace, pracovní listy, kvízy, řešení úloh z běžného života, osmisměrky, křížovky, puzzle, myšlenkové mapy, brainstorming, asociace, práce s textem, projektové vyučování Hry, soutěže, exkurze, přednášky odborníků Pohádky, omalovánky, citáty Reklamní a propagační materiály

Učebnice „Finanční a ekonomická gramotnost manuál pro učitele pro žáky ZŠ a víceletá gymnázia“ + 2 pracovní sešity Návod pro učitele, jak problematiku žákům vysvětlit Cílem je, aby žáci pochopili, jak funguje ekonomika, odkud se berou peníze a naučili se s nimi hospodařit i s využitím moderních finančních produktů. Podporuje aktivitu žáků a zapojení se formou hry. Výhoda – forma učebnice Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Projekt „Rozumíme penězům“ Podstatou jsou simulace a diskuze žáků s učitelem a další školení, které pořádají neziskové organizace (AISIC, o. s.) Jedná se spíše než o učebnici, tak o návod, jak děti finanční gramotnost naučit Základem je hra na fiktivní domácnost a vedení rodinného rozpočtu Zapojeno 5 krajů, více než 60 škol a v nich na 2 tisíce žáků 10 lekcí, metodika a pracovní listy Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Příručka „Finanční gramotnost – úlohy a metodika“ Distribuce na školy v lednu 2010 Vydavatel NÚOV – autoři Petr Klínský a Danuše Chromá Pomůcka k výuce FG na SŠ Navazuje na publikaci „Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol Publikace je vydaná v rámci projektu MŠMT ČR Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Metodická příručka dostupné v plném znění na www.vuppraha.cz a www.rvp.cz seznamuje s pojmy FG přestavuje metody podporující rozvoj FG uvádí příklady dobré praxe využitelné ve výuce FG Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Učebnice nakladatelství Fortuna JAKEŠ, P. a kol. Finanční gramotnost pro 1. stupeň ZŠ (Fortuna, 2011) JAKEŠ, P. a kol. Finanční gramotnost pro 2. stupeň ZŠ (Fortuna, 2011) - k učebnicím jsou vydány i pracovní sešity pro žáky Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Učebnice nakladatelství FRAUS, Eduko KAŠOVÁ, J. Výchova k finanční gramotnosti - učebnice (FRAUS, 2012) KAŠOVÁ, J. Výchova k finanční gramotnosti - příručka učitele (FRAUS, 2012) KLÍNSKÝ, P.; MÜNCH, O.; CHROMÁ, D. Ekonomika : ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy (Eduko, 2010) Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Učebnice pro 1. st. ZŠ SKOŘEPOVÁ, E. O penězích a hospodaření s Kačkou a Filipem. Finanční gramotnost pro 1. - 3. třídu ZŠ (Fragment, 2010) Česká národní banka do 201 vybraných škol v ČR rozeslala celkem 9 670 pracovních publikací Učebnice vychází z platných rámcově vzdělávacích programů Ministerstva školství. Školáci se během výuky dozvědí, odkud se berou peníze, a naučí se poznávat ochranné prvky českých bankovek. Dále se například „podívají“ do banky, poznají funkci reklamy a naučí se, že zboží je možné reklamovat. Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

4. Hry, soutěže, exkurze, přednášky odborníků 2. Internetové zdroje Portály pro finanční vzdělávání (www.fgdoskol.cz, www.rvp.cz (zejména http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=2939), www.nuov.cz, www.psfv.cz , ČNB (https://www.penizenauteku.cz/ ), https://matikaj.webnode.cz/financni-gramotnost/ Společní projekt finančních asociací http://www.financnivzdelavani.cz/ Výuková videa a vzdělávací seriály (www.youtube.cz; O penězích a lidech – ČNB), e-learningové kurzy, televizní pořady (např. Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze?, Krotitelé dluhů, Aby dluhy nebolely, Hlava rodiny, ČT D Bankovkovi apod.) NEZkreslená věda, Finanční rádce, Rozumíme penězům, …) Webové aplikace (Spendee https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cleevio.spendee&hl=cs ) Webové stránky finančních institucí (ČNB, bank, pojišťoven, finparada.cz, …) 3. Prezentace, pracovní listy, kvízy, řešení úloh z běžného života, osmisměrky, křížovky, puzzle, myšlenkové mapy, brainstorming, asociace, práce s textem, projektové vyučování 4. Hry, soutěže, exkurze, přednášky odborníků Desková hra Cash flow aneb finanční svoboda http://www.dnesni-financni- svet.cz/upload/soubor/original/financni-svoboda.pdf), hra kapesné (RuneScape), Bingo, pexeso (MoneyMánie), Spořínkov, Economia, Apple Cup, Peníze kolem nás, Čas dluhů, Tajuplná cesta, Chráníme korunu.cz (hra na guvernéra ČNB), hra Uroboros.info Fingrplay (hra o život , hra o financích), Hraní rolí (inscenační metoda), Lístečky, Hra na obchodníky, Hra „Za kolik“, obálková metoda Soutěž Rozpočti si to! 5. Pohádky, omalovánky, citáty Chytré pohádky z lesní mýtinky, Chytré pohádky z městské zahrádky (aneb Zvířátka ve světě ekonomie) 6. Reklamní a propagační materiály Letáky supermarketů, nabídky úvěrových, pojistných, spořících produktů Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Co by si měli žáci odnést? očekávané postoje a chování a. uplatňuje svá práva a plní své povinnosti b. řeší finanční problémy včas c. má přehled o svých výdajích a příjmech d. žije úměrně svým finančním možnostem e. rozumí výhodám (finančního) plánování f. vytváří finanční rezervy a řeší včas zabezpečení na dobu, kdy nebude schopen dosahovat příjmů g. uchovává důležité doklady a chrání své osobní údaje h. splácí své dluhy včas a v plné výši i. směřuje k dosažení finanční prosperity Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Principy nezávislosti ve finančním vzdělávání Finanční vzdělávání je proces, který směřuje ke zvyšování finanční gramotnosti a splňuje následující zásady: 1. jeho obsah je v souladu se standardy finanční gramotnosti 1, 2. splňuje princip objektivity – tj. sdělovat informace objektivně, nikoli subjektivně (jednostranně) hodnotit, 3. splňuje princip obecnosti – nesmí se při něm doporučovat, propagovat ani prodávat žádný produkt, služba nebo instituce (zejména finanční), 4. splňuje princip odbornosti – odbornost obsahu a vzdělavatelů, včetně dostatečných schopností a dovedností jak z oblasti vzdělávání, tak odborné oblasti financí, 5. splňuje princip zacílení – konkrétní projekty či programy by měly jasně vymezit cílovou skupinu, pro kterou jsou určeny, a využívat vhodné informační kanály vzhledem ke zvolené cílové skupině tak, aby nedocházelo k chybné interpretaci. Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018

Závěr Finanční vzdělávání má interdisciplinární charakter (integruje společenskovědní obory, matematiku a ICT). Opodstatnění a přínos vzdělávání ve světě osobních a rodinných financí. Šance eliminovat negativní vývoj ve společnosti právě vzděláváním mladé generace v problematice finanční gramotnosti. Zlepšení finanční gramotnosti populace ukáže až budoucnost, ale nutnost aplikace finanční gramotnosti do vzdělávání je známá již dnes. Alena Opletalová, Ústav pedagogiky a sociálních studií, PdF UP v Olomouci, 21. 8. 2018