Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Rozpočtová gramotnost Název učebního materiálu: Statistika rodinných účtů Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

2 Klíčová slova: Příjmy, výdaje, spotřební koš, Český statistický úřad Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Ekonomika podnikání. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky, použité statistické údaje a grafy zvýší názornost výkladu.

3 Statistika rodinných účtů
SLEDUJE HOSPODAŘENÍ SOUKROMÝCH DOMÁCNOSTÍ POSKYTUJE INFORMACE O VÝŠI JEJICH VYDÁNÍ UKAZUJE STRUKTURU SPOTŘEBY

4 VYUŽITÍ VÝSLEDKŮ při realizaci sociální politiky státu
sociální a ekonomický výzkum vytvoření Spotřebního koše (ČSÚ) mezinárodní srovnání

5 STATISTICKÉ ŠETŘENÍ Je prováděno v souboru 3 000 domácností.
V souboru je zohledněno: - složení domácností - ekonomická aktivita - úroveň příjmů apod. SRÚ je v podstatě jediným zdrojem informací vydáních domácností ve vazbě na jejich příjmy. SRÚ – statistika rodinných účtů

6 ZÁKLADNÍ SOUBOR = 3 000 domácností Domácnosti nezaměstnaných
Základní soubor domácností je konstruován tak, aby jeho složení podle zvolených výběrových znaků odpovídalo struktuře domácností v ČR. Od roku 2006 vzorek zahrnuje již všechny typy domácností, tzn. také: Domácnosti nezaměstnaných Domácnosti důchodců Domácnosti, v nichž není žádná ekonomicky aktivní osoba Výběrové znaky byly doplněny o velikostní skupinu obce, případně druh domu – v souboru se tak zvýšilo zastoupení domácností bydlících v malých obcích a v rodinných domcích, takže struktura souboru se více přiblížila skutečnosti i z hlediska velikosti obce a druhu domu.

7 Spotřební výdaje domácnosti
Informace o výdajích průměrné české domácnosti dle zpracování ČSÚ:

8 Zjišťování údajů Metoda průběžných záznamů:
Vybraná domácnost denně zapisuje všechny své příjmy a výdaje do „Deníku zpravodajské domácnosti“ Vedou se podrobné zápisy vydání peněz za potraviny, nealkoholické nápoje Údaje o složení domácnosti, vybavení bytu Styk s domácností zajišťuje 1 pracovník ČSÚ Sdělené údaje slouží pouze pro statistické zpracování

9 Výsledky statistického zjišťování
Získané informace o tom, kolik průměrná česká domácnost utrácí za různé druhy zboží a služeb, shromažďuje a zveřejňuje Český statistický úřad. Př.:

10 Použité zdroje http://www.czso.cz http://www.businnes.center.cz
Učebnice Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia – M. Skořepa, E. Skořepová Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol – P. Klínský, D. Chromá, S. Tesařová, M. Janák Finanční gramotnost úlohy a metodika – P. Klínský, D. Chromá Stavba a provoz strojů I - Části strojů - Pro 2. ročník středních průmyslových škol (4. část) Ing. Rudolf Kříž Stavba strojů - strojní součásti Jiří Zelený Wikipedia


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání."

Podobné prezentace


Reklamy Google