Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah Předškolní vzdělávání a přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání (zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném.
Advertisements

Prostředky ochrany při správě daní
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Vedení správního řízení
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
DOVOLÁNÍ.
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Správní dokumenty - žádost, rozhodnutí, odvolání
Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská 1. Ročník VSRR
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
Správní právo procesní
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Řízení o přestupcích.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Náprava vadných rozhodnutí
Nadežda Oravcová Silvia Kozelková
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Občanské právo procesní
Správní proces Katedra práva Opravné prostředky – 5. přednáška
Řízení o přestupcích M. Horáková.
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Občanské právo procesní
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
činnosti správních orgánů a typy žalobních řízení
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Správní soudnictví Veřejná správa.
Opravné a dozorčí prostředky ve správním řízení
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Správní řád -vybrané instituty
Proces správy daní Michal Radvan.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NÁLEŽITOSTI SPRÁVNÍHO ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ NÁLEŽITOSTI SPRÁVNÍHO ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ Ing. Eva Kotková, Bc. Eva Martinková, JUDr. Helena.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KÚ LK Ing. Eva Kotková.
Opravné prostředky v daňovém řízení. Obecná úprava rozhodnutí – ust. § 32 ZSDP -Právní moc -Vykonatelnost -Poučení o opravných prostředcích.
Správní právo procesní 3. část
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Zákon č. 255/2012 o kontrole (kontrolní řád)
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Procesní prostředky regulace správního řízení
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Řádné opravné prostředky
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Opravné řízení Marek FRYŠTÁK Katedra trestního práva
Řádné opravné prostředky
Územní opatření o stavební uzávěře
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Kácení dřevin rostoucích mimo les
Transkript prezentace:

Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc. Správní řízení IV. Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.

Formy rozhodnutí Rozhodnutí Usnesení (§ 76) Příkaz (§ 150) rozhodnutí o schválení smíru ( § 141 odst. 8) rozhodnutí na místě (§ 143) rozhodnutí mezitímní a rozhodnutí v části věci (§ 148) rozhodnutí podmíněné závazným stanoviskem (§ 149) vydání dokladu místo rozhodnutí (§ 151)

Prostředky přezkoumávání správních rozhodnutí Řádné a mimořádné Opravné a dozorčí Pojem řádný opravný prostředek Odvolání Rozklad Odpor Námitky Co řádným opravným prostředkem není

Proti jakému rozhodnutí se nelze odvolat Usnesení, které se pouze poznamenává do spisu a usnesení, o kterém to stanoví zákon (§ 76 odst. 5) Rozhodnutí, jímž se prohlašuje nicotnost (§ 77 odst. 5) Rozhodnutí o odvolání (rozkladu) § 91 odst. 1 Příkaz (§ 150 odst. 3) Příkaz na místě (§ 150 odst. 5) Rozhodnutí o sporu z VPS (§ 169 odst. 2) Rozhodnutí, o kterém to stanoví zvláštní zákon Odvolání proti nicotnému rozhodnutí?

Osoby oprávněné podat odvolání Účastník řízení, resp. někteří z nich nebo omezení na některé výroky rozhodnutí I někdo jiný než účastník řízení Nikdy ne správní orgán Dispozitivnost odvolání (právo podat odvolání, vzdání se odvolání, vzetí zpět)

Odvolací lhůta Zákonná procesní lhůta Rozhodnutí má řádné poučení a bylo řádně oznámeno ( § 83 odst. 1) Rozhodnutí bylo řádně oznámeno, ale chybí poučení nebo je neúplné (§ 83 odst. 2) Rozhodnutí nebylo řádně oznámeno (§ 84)

Náležitosti odvolání (§ 82 odst. 2) Obecné náležitosti podání (§ 37 odst. 2) Proti kterému rozhodnutí směřuje V jakém rozsahu ho napadá V čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí nebo procesní vady

Odvolací správní orgán § 89 odst. 1 – nejblíže nadřízený správní orgán Nadřízený správní orgán (§ 178) § 178 odst. 1 – správní orgán, o kterém to stanoví zvláštní zákon § 178 odst. 2 – orgány obcí a krajů, jiných veřejnoprávních korporací

Rozsah přezkumu (§ 89 odst. 2) Zákonnost rozhodnutí (napadených výroků rozhodnutí a řízení, které mu předcházelo), procesní vady a jejich význam Věcnou správnost jen v rozsahu námitek (výjimka z důvodu veřejného zájmu) Ve sporném řízení jen v rozsahu odvolacích námitek (§ 141 odst. 9)

Průběh odvolacího řízení Zahájení odvolacího řízení Novoty (§ 83 odst. 2) Okruh účastníků řízení Užití ustanovení o prvoinstančním řízení (§ 93)

Způsoby rozhodnutí o odvolání Rozhodnutí zruší a řízení zastaví [§ 90 odst. 1 písm. a) a § 90 odst. 4] Rozhodnutí zruší a vrátí věc k novému projednání orgánu prvního stupně (§ 90 odst. 1 písm. b) Rozhodnutí změní (§ 90 odst. 1 písm. c) Odvolání zamítne a rozhodnutí potvrdí (§ 90 odst. 5) Odvolání zamítne pro nepřípustnost nebo nevčasnost (§ 92) Zastavení odvolacího řízení (§ 91 odst. 3)

Řízení o rozkladu Proti jakému rozhodnutí se podává (§ 152 odst. 1) Omezení devolutivního účinku Rozkladová komise (§ 152 odst. 2 a 3) Způsoby rozhodnutí o rozkladu (§ 152 odst. 5)

Příkaz Příkaz jako zvláštní druh rozhodnutí (§ 150) Ukládá se povinnost v řízení ex offo a ve sporném řízení Vydání příkazu může být prvním úkonem v řízení § 150 odst. 2 – návaznost na kontrolní proces Problém doručování příkazu

Odpor proti příkazu Je řádným opravným prostředkem, prostředkem sui generis (§ 150 odst. 3) Jeho podáním se příkaz ruší, správní orgán pokračuje v řízení Pokud je opožděný, sdělí správní orgán podateli, že jde o opožděný odpor Nelze vzít zpět Nebyl-li podán odpor, stává se příkaz pravomocným a vykonatelným rozhodnutím