„Současná situace a zkušenosti v oblasti péče a podpory seniorů s demencí v kontextu sociálních služeb“ Praha 15.6.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Zákon o sociálních službách
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Pracovní skupina „Senioři“ členové PhDr. Miluše KmoščákováSociální služby Prostějov, p.o. Mgr. Vladimíra ZhorováDomov důchodců Prostějov, p.o. Bc. Michal.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Veřejné setkání – informace o komunitním plánování sociálních služeb ve Zlíně
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Příspěvek na péči v ČR Ing. Jiří Horecký, Ph.D., MBA.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: Dětské domovy pro děti do 3 let věku a dětská centra 2007–2016 NZIS REPORT č. K/33 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
V Jihomoravském kraji Financování sociálních služeb
Transkript prezentace:

„Současná situace a zkušenosti v oblasti péče a podpory seniorů s demencí v kontextu sociálních služeb“ Praha 15.6.2016

Situace a nástroje k řešení problematiky seniorů s demencí v kontextu sociálních služeb ve Středočeském kraji Mgr. Vladislav Fryč

Středočeský kraj Největší kraj v ČR Nejvíce obyvatel – cca 1,3 mil. osob Bez krajského města 26 ORP

Populace ČR a tedy i SK, prochází v posledních letech rychlým vývojem a mnoha změnami z hlediska velikosti, pohlaví a věkové skladby, ale i vzdělanosti, sociální struktury, apod. Tyto změny se promítají do potřeb společnosti a kladou zvýšené nároky Významná je i změna v úrovni zvyšování věku populace, resp. její stárnutí

Data – výstupy projektu DART

Data – výstupy projektu DART Z předchozího vymezení je zřejmé, že: se zvyšuje a bude nadále zvyšovat počet osob starších 65 let počet 75-79 letých bude 1,7 krát vyšší; 80-84 letých 2,5 krát vyšší; 85-89 letých 5,3 krát vyšší a starších 90 let dokonce 17,5 krát vyšší Při porovnání s přirozenou změnou a strukturou obyvatel by v roce 2065 mohlo být v SK „pouze“ 1.050.000,- obyvatel s tím, že starších 65 let bude 1/3

Výskyt demence v jednotlivých krajích ČR Demenci lze tedy podle Mezinárodní klasifikace nemocí MKN 10, charakterizovat jako syndrom způsobený chorobou mozku, obvykle chronické nebo progresivní povahy, kde dochází k porušení mnoha vyšších nervových kortálních funkcí v takové míře, která omezuje soběstačnost a trvá minimálně šest měsíců (Česká alzheimerovská společnost, 2014). Příčiny demence 56 % Alzheimerova nemoc 14 % vaskulární demence 12 % smíšené demence 8 % Parkinsonova nemoc 4 % jiné degenerativní onemocnění mozku ostatní vzácnější příčiny (Creutzfeld-Jacobova nemoc, Pickova choroba, Huntingtonova nemoc) Výskyt onemocnění narůstá spolu s věkem. Zatímco do 65 let onemocní demencí každý 866. Čech, nad 65 let už každý 13., v nejvyšších věkových skupinách nad 90 let už každý druhý. Výskyt demence v jednotlivých krajích ČR

Výskyt demence v jednotlivých krajích ČR Jednotlivé kraje v ČR Celkový počet lidí s demencí v ČR 138.283   Počet lidí s demencí v jednotlivých krajích Praha 18 979 Středočeský kraj 16 218 Jihočeský kraj 8 640 Karlovarský kraj 3 655 Ústecký kraj 9 757 Liberecký kraj 5 697 Královéhradecký kraj 8 097 Plzeňský kraj 2 795 Pardubický kraj 7 215 Vysočina 7 179 Jihomoravský kraj 16 893 Olomoucký kraj 8 954 Zlínský kraj 8 419 Moravskoslezský kraj 15 785 Zdroj: www.denik.cz, Nemocní s Alzheimerem. Stát neví, jak pomoci (2014).

Sociální služby - Výpočty uveřejněné v roce 2014 Českou alzheimerovskou společností ukazují, že demencí je v ČR postižen každý třináctý člověk starší 65 let, každý pátý člověk starší 80 let a každý druhý člověk starší 90 let. - Porovnání s předpokládaným stárnutím populace vychází pro SK nárůst osob s demencí až na 60 tisíc osob v roce 2065 (čtyřnásobně) – zejména u osob starších 80 resp. 90 let - Péče o osoby s demencí je zajišťována sektorem zdravotnictví, sociálními službami a neformální péčí. - Sociální služby již z principu svého zaměření (tedy na osoby v nepříznivé sociální situaci resp. osoby ohrožené sociálním vyloučením popř. vyloučené) a ve vztahu k sociální práci spolupracují a doplňují péči neformální resp. zdravotní

Sociální služby Péče o osoby s demencí je kromě sektoru zdravotnictví zajišťována také prostřednictvím sociálních služeb, a to v rámci terénních služeb v domácnostech (odlehčovací služby, pečovatelská služba, tísňová péče, osobní asistence, ambulantních (denní stacionáře, centra denních služeb, odborné sociální poradenství) a pobytových sociálních služeb (domovy se zvláštním režimem, domovy pro seniory, týdenní stacionáře). Přibližně 70 % obyvatel v domovech pro seniory a více než 90 % obyvatel v domovech se zvláštním režimem trpí demencí. - Neznámou oblastí je péče neformální, tedy péče poskytovaná nejčastěji rodinnými příslušníky, kde je zajišťována péče až o 2/3 osob

Sociální služby - Pro zajištění sociálních služeb v SK je tvořen Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, který by měl vycházet jak z potřeb osob a dostupnosti služeb, tak i disponibilních prostředků - K zajištění sociálních služeb v SK je tvořena tzv. síť sociálních služeb, která definuje a garantuje dostupnost kapacit sociálních služeb na území - S ohledem na kapacity je ve Středočeském kraji v domovech pro seniory s působností na území SK 4 896 lůžek, z toho 3 390 zřizovaných SK; v domovech se zvláštním režimem s působností na území SK 2 109 lůžek a z toho 493 zřizovaných SK. Dle odhadů až 70 % osob trpí demencí v domovech pro seniory a až 90 % v domovech se zvláštním režimem - V terénních a ambulantních službách je pak cca 1 070 pracovníků přímé péče zajišťujících péči i o osoby s demencí

Další vývoj Bude se zvyšovat tlak na vnik specializovaných sociálně zdravotních služeb pro osoby s demencí Nelze oddělovat sociální a zdravotní péči Bude se zvyšovat tlak na zvýšení počtu služeb, tedy i tlak na specializovaný personál a dojde k významnému nárůstu výdajů na provoz i investice – nyní do sociálních služeb v SK jde z rozpočtu cca 1,1 miliarda Kč / rok (cca 900 mil. státní dotace na sociální služby) Nezbytné větší zapojení neformální péče a pečovatelů – většina lidí chce žít a dožít doma; zároveň nutná participace rodin

Informace se sběru dat SK k neformální péči podzim 2015 Neformální pečovatelé jsou většinou v aktivním věku a bylo by třeba větší podpory ze strany zaměstnavatelů (snížení úvazků, úprava pracovní doby a podobně) zajistit dostupnost služeb (respitní péče - odlehčovací služby, krátkodobé pobyty, asistenční služby, denní centra, půjčovny kompenzačních pomůcek atd.) více hovořit o problematice neformálních pečovatelů realizovat projekty na podporu neformálních pečujících pořádat pro pečující přednášky, konzultace s odborníky na péči o sebe, ale i poradenství v péči o svého blízkého Když je rodina svolná pečovat, řeší existenční problémy

Děkuji za pozornost fryc@kr-s.cz