Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference o kvalitě ovzduší v Ostravě 12. dubna 2010
Advertisements

§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1 Tisková konference Úřad.
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Strategické hlukové mapování
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Test akutní toxicity na rybách
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Ochrana ovzduší Povinnost pravidelně měřit imise mají ze zákona městské aglomerace o počtu obyvatel více než 350 tis. a dále OZKO, které stanovuje každý.
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Ing.Miroslava Rýparová
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Aktualizace stránek Oznámení o překročení limitů znečištění ovzduší v Orlové. Tento není spam. Obdrželi jste jej,
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Jan Koubský, Environmental manager Říjen 2008 Měření emisí a imisí pachových látek Jednání Pracovní skupiny snižování zápachu, Štětí.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Vznik a fungování základních registrů upravuje zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech Podmínky a harmonogram implementace základních registrů jsou.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
ZUR JMK a kvalita ovzduší „Mýty a fakta“
Sídla.
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
EMEP Task Force on Measurements and Modelling
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Klasifikace imisních stanic pro výměnu informací (EoI) z hlediska požadavků modulu DEM 7.1 a z hlediska potřeb pro hodnocení kvality ovzduší RNDr. Jan.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Hodnocení podílů zdrojů znečišťování ovzduší na imisní situaci na území ČR - projekt ve spolupráci s Českým svazem zaměstnavatelů v energetice RNDr. Jiří.
Transkript prezentace:

Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO

V tomto sdělení je uveden text: Ve Věstníku MŽP bylo v listopadu 2005 publikováno Sdělení odboru ochrany ovzduší MŽP o členění území České republiky do zón a aglomerací. V tomto sdělení je uveden text: Zónou resp. aglomerací je území vyčleněné za účelem sledování a řízení kvality ovzduší. Celý text sdělení je k dispozici na internetové stránce MŽP, ve formátu pdf : http://www.env.cz/osv/edice.nsf/titletree a ve formátu doc: http://www.env.cz/AIS/web-pub.nsf/$pid/MZPJAFC57Z8P

Hodnocení kvality ovzduší České Republiky se opírá v první řadě o naměřené koncentrace znečišťujících látek z monitorovacích stanic. Největší důraz na kvalitu měření by měl být kladen právě v aglomeracích, kde žije velká část obyvatelstva České republiky a kde je velký předpoklad k překračování imisních limitů pro ochranu zdraví lidí, podle nařízení vlády č. 350/2002 Sb. Z tohoto hlediska je nejdůležitější aby právě v aglomeracích měření co nejvíce reprezentovalo kvalitu ovzduší z hlediska vymezení celé aglomerace.

Pro konstrukci map a následné hodnocení kvality ovzduší je nutné, aby především v aglomeracích byly umístěny stanice: které reprezentující z hlediska kvality ovzduší větší část aglomerace a nejsou přímo ovlivněné zdroji, jsou klasifikované jako pozdaďové městské (B/U) a pozaďové předměstské (B/S) které jsou umístěny v dopravních a průmyslových zónách aglomerace, kde je měření převážně ovlivněné dopravou či průmyslem, jsou klasifikované jako dopravní (T) či průmyslové (I) které speciálně monitorující znečištění z dopravy, klasifikované jako dopravní s přívlastkem „hot spot“. Tyto stanice by měly splňovat kritéria umístění vzorkovacího zařízení orientovaného na dopravu dle nařízení vlády č. 350/2002 Sb.

Počet monitorovacích stanic v aglomeracích by měl vycházet z kritérií pro určování minimálního počtu bodů vzorkování v sídelních seskupeních nebo v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší dle nařízení vlády č. 350/2002 Sb. V tomto nařízení je v tabulce uvedena věta: „Pro NO2 a suspendované částice se zahrnuje nejméně 1 stanice pro měření pozadí a 1 stanice orientovaná na měření vlivu dopravy“.

Požadovanou přesnost měření rovněž stanovuje nařízení vlády č Požadovanou přesnost měření rovněž stanovuje nařízení vlády č. 350/2002 Sb. Měření imisí znečišťujících látek by mělo být autorizováno dle § 15 zákona č. 86/2002 Sb. V souvislosti s akreditací monitoringu imisí venkovního ovzduší musí být vypracován „Soubor opatření pro zajištění kontroly jakosti měření QA/QC“.

http://www.chmi.cz/uoco/isko/tab_roc/2005_enh/cze/pdf/map.pdf

http://www.chmi.cz/uoco/isko/tab_roc/2005_enh/cze/pdf/map.pdf

http://www.chmi.cz/uoco/isko/tab_roc/2005_enh/cze/pdf/map.pdf

Děkuji za pozornost, Jan Sládeček