Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ17 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ANJ Tematický okruh Ovoce Téma Charakteristika ovoce Ročník 1, 4 – gastronomie, obchodník Jméno autora Mgr. Libuše Mirvaldová Datum tvorby 21.10.2012 Anotace Prezentace vysvětluje charakteristiku ovoce a jeho význam ve výživě člověka., lze ji využít pro opakování tématu.
Fruit Description
Description of fruit Fruit is a rich source of important nutrients and significant part of human menu. It belongs to the oldest kind of food. Fruit has high biological value and lower energetical value. The best fruit is fresh. It contains vitamins – C, A, Bs, minerals - calcium, phosphorus, iron, potassium, roughage, saccharides, water but only few proteins.
Examples of using in the kitchen Fresh – apples, peach, orange Compotes – cherry, plum Marmelade and jam – currant Salads – fruit salad (various kinds) Desserts – banana in chocolate, cake Juices – orange, apricot Fruit meals – blueberry dumplings
Zdroje: Svobodová, Eva. Angličtina v gastronomii. Praha: nakladatelství Informatorium, 2002, ISBN 80-86073-94-7