Leader ČR 2008 – Školení žadatelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Valná hromada Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice B.M. Kuldy 20, Ivančice IČ DIČ CZ
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Informace o výzvě pro školy
odbor politiky bydlení
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
IROP – Obnova památek kulturního dědictví Šternberk,
SCLLD MAS MOST VYSOČINY
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Leader ČR 2008 – Školení žadatelů Prezentace pro MAS Mohelnicko,o.s. 7.10.2008 Nadpis – název prezentace. Podnadpis – jméno pobočky CpKP. MAS Mohelnicko Místní akční skupina

Výzva Leader ČR 2008 TÉMA Č. 3 „ZHODNOCENÍ PŘÍRODNÍCH A KULTURNÍCH ZDROJŮ“ Opatření MAS Mohelnicka: Opatření I. – Krajina, zemědělství a životní prostředí Opatření II. – Ochrana tradic a historických kořenů V rámci projektu bude rozděleno 4 230 000 Kč na podporu jednotlivých dílčích Akcí. 7.5.2019

Termíny 7.5.2019 7.10. 2008, úterý vyhlášení výzvy - všechny informace budou vyvěšeny na: http://www.mas-mohelnicko.estranky.cz/ a http://www.mu-mohelnice.cz/region.asp 27. 10. 2008, pondělí uzávěrka příjmu projektových žádostí -16:00 h – sídlo MAS, Měststký úřad Mohelnice, U Brány 2, 78985 Mohelnice 27. 10. – 29.10. 2008 zasedání výběrové komise a výběr projektů - bude podpořeno max.5 projektů pro realizaci 29. 10. 2008, středa Valná hromada MAS Mohelnicko - představení a schválení vybraných projektů 29. 10. – 7. 11. 2008 schválení projektů MZe 7.11. – 20.12. 2008 realizace projektů 12. 12. 2008, pátek proplacení posledních výdajů projektu - faktury budou propláceny UniCredit Bank Czech republic, a.s. 20. 12. 2008, sobota definitivní ukončení projektu 31. 12. 2006, středa ukončení programu 7.5.2019

Opatření č.1: Krajina, zemědělství a životní prostředí Popis možných investic obnova zdevastované krajiny rehabilitace přírodních lokalit obnova kulturních památek nebo charakteristických stavebních prvků sídel a krajiny pořízování nových strojů, technologie pro obnovu a údržbu přírodních lokalit nebo kulturního dědictví stavební, technologické a strojní vybavení k využívání obnovitelných zdrojů energie 7.5.2019

Opatření č.2: Ochrana tradic a historických kořenů Popis možných investic obnova kulturních památek nebo charakteristických stavebních prvků sídel a krajiny pořízování nových strojů, technologie pro obnovu a údržbu přírodních lokalit nebo kulturního dědictví obnova a budování nových vhodných ploch a prostorů pro podnikání v cestovním ruchu (obchody, restaurace, kuchyně, ubytování) obnova významných budov a jejich využití jako společenských a informačních center o přírodních a kulturních zdrojích, pořizování informačních systémů, informační technologie 7.5.2019

Žadatelé v Leaderu ČR 2008 7.5.2019 Žadatelé: Ziskové subjekty: podnikatelské právnické osoby, podnikatelské fyzické osoby. Neziskové subjekty: obce, svazky obcí, neziskové organizace, vč. MAS Dotace: Ziskové (velké = 40%, střední = 50%, malé = 60%) Neziskové (80%) Náklady na projekt: min.100 tis. Kč, max. 2 mil. Kč Maximální výše dotace: ziskové projekty = 1 mil. Kč, neziskové = 1,5 mil. Kč Min. počet projektů 2 – max. 5 1/3 na investiční projekty podnikatelů 7.5.2019

Území MAS Mohelnicko = obce: Klopina, Krchleby, Líšnice, Loštice, Maletín, Moravičany, Mohelnice, Mírov, Palonín, Pavlov, Police, Stavenice, Třeština, Úsov 7.5.2019

Obecné podmínky Podnikatelské projekty mohou být podpořeny pouze „počáteční investice“ tj. investice související se založením nové provozovny, rozšířením stávající provozovny, rozšířením výrobního sortimentu provozovny o nové, dodatečné výrobky nebo se zásadní změnou celkového výrobního postupu stávající provozovny. Podpořeny mohou být činnosti související s cestovním ruchem. Souběh dotace je nepřípustný. Dotace je přísně účelová a její čerpání je vázáno jen na financování projektu, na který byla poskytnuta. Žadatel (příp. statutární zástupce u právnické osoby) nesmí mít v trestním rejstříku záznam o odsouzení pro trestný čin. 7.5.2019

Obecné podmínky Práce na projektu, mohou být zahájeny po předložení žádosti o poskytnutí podpory Ministerstvu zemědělství a Zemědělské agentuře a po písemném potvrzení o splnění podmínek pro poskytnutí podpory, tj. po potvrzení výběru Hodnotitelskou komisí MZe a po schválení seznamu vybraných záměrů MAS nebo projektů Hodnotitelskou komisí Programu LEADER ČR Způsobilé výdaje (investiční) jsou: výhradně na pořízení staveb, strojů, technologie a zařízení, informačních systémů, výpočetní techniky, softwaru, a dále na rekonstrukci a modernizaci hmotného investičního majetku a nákup služeb bezprostředně souvisejících s realizací projektu. Dotaci nelze použít na nákup nemovitostí a dopravních prostředků, ani na úhradu nájemného. U subjektů, kteří jsou plátci DPH, nelze dotaci použít na úhradu DPH. Příjemce dotace je povinen vést účetnictví v souladu s platnými předpisy. Příjemce dotace, který nevede účetnictví podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, je povinen vést daňovou evidenci podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a podle zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, ve znění pozdějších předpisů. 7.5.2019

Kritéria přijatelnosti 1. Soulad projektu se Záměrem MAS 2. Obec nebo její místní část, ve které je umísťována nová stavba, musí mít schválenou územně plánovací dokumentaci dle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů. 3. Dotace může být poskytnuta pouze na projekt, který má vydáno pravomocné územní rozhodnutí a stavební povolení, ve smyslu zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů, v případě, že je zákon vyžaduje. 7.5.2019

Použití majetku 1. Majetek, který je předmětem projektu, musí být ve vlastnictví žadatele/příjemce podpory (výhradním nebo ve spoluvlastnictví s doloženým souhlasem spoluvlastníků) nebo v pronájmu na dobu min. 5 let Nesmí být prodán po dobu nejméně 5 let po ukončení realizace. Majetek pořízený z dotace nesmí být po dobu 5 let použít jako zástava. Příjemce podpory je povinen majetek pojistit po dobu 5 let po ukončení realizace a pojistné musí být vinkulováno ve prospěch Ministerstva Zemědělství. Doklad o vlastnictví či pronájmu majetku předloží žadatel/příjemce dotace před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace. 7.5.2019

Použití majetku 2. Příjemce podpory je povinen o pořízený majetek i po skončení realizace projektu a uplynutí 5 let řádně pečovat. Výběr dodavatele musí být proveden podle zákona č.137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. Doklady požadované pro vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace předložit nejpozději do 30 dnů po vydání Registračního listu akce. Realizace projektu musí být v souladu s doklady předloženými se žádostí o poskytnutí investiční dotace a v souladu se zaslanou projektovou dokumentací. Výjímečně umožněna odchylka (do 10% objemu), pokud to neovlivní účel a využití realizovaného díla. 7.5.2019

Co je to „Investiční výdaj“? Dle klasifikace hmotného a nehmotného majetku dle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, tzn. jedná se o: - samostatné movité věci (případně soubory movitých věcí), jejichž vstupní cena je vyšší než 40 000,-Kč a mají provozně-technické funkce delší než jeden rok - jiný majetek, zejména technické zhodnocení - předměty z práv průmyslového vlastnictví, projekty a programové vybavení a jiné technické nebo jiné hospodářsky využitelné znalosti, pokud je vstupní cena jednotlivého majetku vyšší než 60 000,-Kč a doba použitelnosti vyšší než jeden rok. 7.5.2019

Realizace projektu Zahájení čerpání dotace bude umožněno po vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace Vše přes UniCredit Bank Czech republic, a.s., Proplácení faktur po vyčerpání celého podílu vlastních prostředků, u plátců DPH sníženého o částku DPH vztahující se k dotaci. Všechny faktury s charakteristikou provedeného plnění je příjemce podpory povinen předkládat ke schválení Zemědělské agentuře – ZAPÚ – Ing. Divišová. Poslední termín pro podání požadavku na úhradu faktury pobočce UniCredit Bank Czech republik, a.s., je 12.12.2008!!! Celý investiční projekt musí být dokončen nejpozději do 20. prosince 2008!!! 7.5.2019

Závěrečné vyhodnocení akce Dokončením se rozumí, v případě realizace projektu na základě stavebního povolení, minimálně předložení žádosti o vydání kolaudačního rozhodnutí, v případě nákupu strojů a zařízení písemné oznámení o zahájení zkušebního provozu (pokud připadá v úvahu). Doklady předepsané Ministerstvem financí předkládá příjemce podpory na Zemědělskou agenturu ke kontrole a poté k předání na Ministerstvo zemědělství v termínu do 31. března 2009. Viditelné označení předmětu projektu takto: „Tento projekt byl spolufinancován z prostředků Programu LEADER ČR“ + loga 7.5.2019

Předkládání projektů 1. Na předepsaném formuláři = „Žádost o poskytnutí dotace na projekt“ Projekt podle předepsané osnovy a povinné přílohy Osnova projektů zvlášť pro obce a NNO/ podnikatele Povinnou přílohou Osnovy projektu u podnikatelských subjektů je Podnikatelský plán Úplná Žádost s přílohami se předkládá ve třech vyhotoveních do 27.10.2008 do 17 hod na sídlo MAS Mohelnicko, o.s. dle pokynů zveřejněných na výzvě. 7.5.2019

Předkládání projektů 2. Přílohou žádosti musí být dále následující doklady: 1. U podnikatelských subjektů ověřená kopie výpisu ze živnostenského rejstříku a u právnických subjektů, zapsaných v obchodním rejstříku také ověřená kopie výpisu z tohoto rejstříku. U neziskových organizací výpis z příslušného rejstříku. Tyto doklady nesmí být starší 3 měsíců. Zemědělský podnikatel musí být registrován v souladu se zákonem č. 85/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství. 2. Výpis z trestního rejstříku žadatele/příjemce podpory v případě FO, v případě PO výpis statutárního zástupce (vyjma starosty obce). Výpis nesmí být starší tří měsíců. 3. Ověřená kopie daňového přiznání, potvrzená finančním úřadem, včetně dodatků, za poslední dva účetně uzavřené roky (žadatel – podnikatelský subjekt). 4. Potvrzení finančního úřadu o bezdlužnosti vůči státu a čestné prohlášení o bezdlužnosti vůči státním fondům. 5. Čestné prohlášení, že na jeho majetek není vyhlášen konkurz, není podán návrh na konkurz, není v likvidaci. 6. Pravomocné územní rozhodnutí pro projekty, které jej vyžadují 7. Snímek pozemkové mapy a výpis z katastru nemovitostí jako doklad o vlastnictví nemovitosti. 7.5.2019

Předkládání projektů 3. Přílohou žádosti musí být dále následující doklady: 8. Ohlášení stavby nebo pravomocné stavební povolení pro projekty, které je vyžadují (možno předložit před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace). 9. Projektová dokumentace u staveb včetně podrobného rozpočtu. 10. Podnikatelský plán (žadatel – podnikatel). 11. Vyplněné formuláře řady S informačního systému Ministerstva financí ISPROFIN (i v elektronické podobě). Plátci DPH uvádějí všechny položky na formuláři bez DPH. 12. Čestné prohlášení o zajištění vlastních prostředků 13. Kopie dokumentace o provedeném zadání veřejné zakázky na zhotovitele podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (možno předložit před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace). 14. Ověřená kopie smlouvy uzavřené mezi investorem a dodavatelem (možno předložit před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace). 15. Čestné prohlášení, že nečerpá jinou podporu z tuzemského či zahraničního programu nebo fondu na týž projekt. 16. Aktualizované formuláře ISPROFIN (i v elektronické podobě) na základě uzavřené smlouvy s dodavatelem (možno předložit před vydáním Rozhodnutí o poskytnutí dotace). 7.5.2019

Předkládání projektů 4. Formuláře žádostí, podrobná osnova záměru MAS i osnovy projektů jsou na internetových stránkách www.mze.cz a na internetových stránkách MAS Mohelnicko – http://www.mas-mohelnicko.estranky.cz/. 7.5.2019

Výběr projektů 1. Preferenční kritéria hodnocení projektů pro výběrovou komisi MAS: Číslo VK Kritérium Max. bodů 1 Umístění v obci do 2000 obyvatel 40 2 Příznivý vliv na životní prostředí 3 Tvorba nových pracovních míst 50 4 Uplatnění rovných příležitostí 30 5 Uplatnění inovačních přístupů 6 Realizace projektu založená na součinnosti mezi subjekty z různých odvětví 10 7 Zvýšení společensko-kulturních aktivit v obci 8 Obnova kulturní památky 9 Rozvoj místní tradiční produkce   Celkem 230 7.5.2019

Výběr projektů 2. Projekty musí splňovat parametry Programu LEADER ČR ve stanovených jednotkách: obnova hospodářských ploch (budov), obnova ostatních budov, počet společenských nebo obchodních akcí, nákup strojů a technologie, obnova kulturních památek, obnova přírodních lokalit. Projekt, který nenaplňuje žádný parametr, nebude přijat. Opatření záměru – monitorovací kritéria 7.5.2019

Kontroly žadatelů/projektů 1. Kontrola před poskytnutím podpory 2. Kontrola v průběhu čerpání podpory 3. Kontrola následná po vyúčtování operací Kontroly provádí MAS + ZAPU ŠPK 7.5.2019

Důležité kontakty 7.5.2019 Kontaktní osoby MAS Mohelnicko: Vlasta Miketová, manažer Email: mohelnicko@email.cz Tel.: 606 537 549 Ivo Škrabal, poradce MAS Email: ivo.skrabal@cpkp.cz Tel.: 777 793 714 Kontaktní osoby ZAPU Šumperk: Ing. Divišová Email: Jana.Divisova@mze.cz Tel.: 583 314 231 Kontaktní osoby MZe ČR: Ing. Krochová Tel.: 221 812 283 7.5.2019

Kontakt: www.cpkp.cz MAS Mohelnicko Ivo Škrabal CpKP střední Morava tel. 777 793 714 ivo.skrabal@cpkp.cz www.cpkp.cz MAS Mohelnicko Místní akční skupina 7.5.2019