Prevence závažných havárií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Přístup k posouzení rizika
Nový zákon v prevenci závažných havárií
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Dokumentace k zajištění BOZP
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Prevence závažných havárií v ČR
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Prevence závažných havárií TLP, spol. s r.o., Praha – Karlovy Vary – Pardubice Strana 1 Prevence závažných havárií Miroslav Dítě TLP, spol. s r.o. Tel.:353 997 041, 603 148 025 E-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com www.tlp-emergency.com

Před rokem 1999 Poptávali to, co potřebovali TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 2 Před rokem 1999 - Provozovatelé řešili prevenci i Havarijní plánování Poptávali to, co potřebovali Za to, co potřebovali, byli ochotni zaplatit. Kritériem byly termíny a kvalita. Pro ilustraci – na pokrytí poptávky měla TLP v té době až 25 zaměstnanců V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Po zavedení SEVESA – od r. 2000 TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 3 Po zavedení SEVESA – od r. 2000 Povinná dokumentace ve své většině neslouží provozovateli, ale je povinným dokladem provozovatele vůči veřejné správě a jejím dozorovým orgánům. Kritériem výběru dodavatele této dokumentace je výhradně cena. Pro ilustraci – TLP má v této oblasti 5 zaměstnanců. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Přehled vývoje legislativy TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 4 Přehled vývoje legislativy Zákon 353/1999 Sb. Hlavní cíl: Prevence havárií v objektech nebo zařízeních, která mají potenciál vzniku závažné havárie a omezení jejich následků pro člověka, hospodářská zvířata, životní prostředí a majetek. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Přehled vývoje legislativy TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 5 Přehled vývoje legislativy Zákon 349/2004 Sb. Novela právního předpisu Evropského společenství na úseku prevence závažných havárií transponovaná zákonem č. 349/2004 Sb. se týkala především rozšíření působnosti právní úpravy na objekty a zařízení související s těžbou a úpravou nerostných surovin a na zpřesnění výčtu a množství nebezpečných chemických látek, které jsou východiskem pro uplatnění povinností vyplývajících ze zákona. Tato novelizace se proto týkala především technických podmínek a nevyžádala žádné změny v systému státní správy stanovené předchozím zákonem 353/1999 Sb. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Přehled vývoje legislativy TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 6 Přehled vývoje legislativy Zákon č. 59/2006 Sb. V roce 2003 přijala EU směrnici č. 2003/105/ES, která byla věnována problematice nakládání s chemickými látkami, a která upravovala také směrnici SEVESO II. V reakci na to bylo nutné opětovně provést změny v české legislativě, což představovalo přijetí nového zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Přehled vývoje legislativy TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 7 Přehled vývoje legislativy Zákon č. 224/2015 Sb. V r. vstoupil v platnost nový zákon o prevenci závažných havárií, který je implementací směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/18/EU (SEVESO III). Zákon zahrnul do své působnosti některé objekty, které byly dosud z jeho působnosti vyjmuty V prováděcí vyhlášce byla vyjádřena číselná hodnota přijatelnosti rizika Byl změněn systém posuzování a hrazení posudků Byla zpracována certifikovaná metoda posouzení rizika V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Dokumentace PZH Jaké dokumenty provozovatel využije pro sebe? TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 8 Dokumentace PZH Jaké dokumenty provozovatel využije pro sebe? - HAZOP, je-li zpracován správně. Bohužel, mnoho manažerů chce HAZOP jen pro odškrtnutí si položky „udělal jsem pro bezpečnost“. Provádí je pak lidé bez zkušeností a velmi povrchně. Provozu nic nepřinesou. - Havarijní plán – pokud je zpracován důsledně a ve spolupráci se zaměstnanci daného provozu.

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 9 Kostlivci ve skříni Co dosud nebylo vyřešeno od z. č. 353/1999 Sb. až dosud? Pojem závažná havárie § 2 písm. e), f), g) jak je vykládán důvodný předpoklad vzniku NL při havárii. Musí KÚ nějak zdůvodnit, že šlo o reálný scénář? Souvisí to s písm. f) – jak se při havárii může nahromadit jiná NL – opět důvodný předpoklad. Jde o umístění, tedy mělo by být už v návrhu na zařazení?

Kostlivci ve skříni Pojem závažná havárie § 2 písm. e), f), g) TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 10 Kostlivci ve skříni Pojem závažná havárie § 2 písm. e), f), g) K písm. g) – je-li zákonem pojmenována „závažná“ havárie, může existovat v objektu i „havárie“ bez přívlastku? Nebo zákon vlastně ustanovuje, že každá havárie je závažnou havárií?

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 11 Kostlivci ve skříni Jaké je kritérium „vážných následků a vážného ohrožení lidí“? A pokud k ohrožení lidí nedošlo, nejde o „závažnou“ havárii? Výklad, že postačí, když vznik havárie hrozí, znamená, že objekty s identifikovanými ZR závažné havárie představují stálé ohrožení okolí a tedy jsou ve stavu permanentní závažné havárie?

Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!! TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 12 Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!! § 46 KÚ je dotčeným orgánem u staveb objektů A a B, vydává závazné stanovisko. Dle odst. 4 KÚ zajišťuje, aby se braly v úvahu cíle PZH při územním plánování. Pravomoc má však jen při výstavbě nových objektů či zařízení stávajících provozovatelů. Nemá pravomoc při běžné výstavbě v okolí provozovatelů.

Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!! TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 13 Kostlivci ve skříni Územní plánování !!!!! § 46 KÚ je dotčeným orgánem u staveb objektů A a B, vydává závazné stanovisko. Dle odst. 4 KÚ zajišťuje, aby se braly v úvahu cíle PZH při územním plánování. Pravomoc má však jen při výstavbě nových objektů či zařízení stávajících provozovatelů. Nemá pravomoc při běžné výstavbě v okolí provozovatelů.

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 14 Kostlivci ve skříni Nepodařilo se promítnout požadavky direktivy SEVESO do stavebního zákona. Výsledkem jsou nové stavby v blízkosti objektů A či B. Provozovatelé přijmou opatření, ale pak se staví dále a už nelze dojít k výsledku přijatelného rizika. Bude se tedy ze zákona odstraňovat kritérium přijatelnosti, nebo se zmírní?

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 15 Další otázky k zákonu Vnitřní HP překládá do 3 měsíců po schválení BZ. Má to svou logiku § 27 odst. 3 – provozovatel předloží podklady pro stanovení ZHP a zpracování Vnějšího HP společně s návrhem BZ. To už logické není. V „podkladech“ jsou poskytovány i informace z vnitřního HP. A co když bude BZ vrácena k přepracování? V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 16 Další otázky k zákonu § 51 odst. 4) písm.b) správní delikt- nepředloží vnitřní havarijní plán ve stanovené lhůtě krajskému úřadu a hasičskému záchrannému sboru kraje podle § 23 odst. 6, § 32 odst. 4 nebo § 55 odst. 5 písm. b), Znamená použití slučovací spojky, že musí býti splněny oba tyto parametry zároveň? Je správním deliktem, pokud předloží HZS a „zapomene“ na KÚ? V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 12 Posuzování Kvalita předkládané dokumentace je přímo úměrná kvalitě posuzovatele. Na kvalitní posouzení je třeba, kromě znalostí a zkušeností, také dostatek času a peněz. „Ze zákona“ posuzuje VÚBP. KÚ mu platí 30 tis. Kč včetně DPH. (administrativní poplatek) Reálná platba je tedy 25 000 Kč. Jak dlouhý čas to dává odborníkovi na práci, když na jeho superhrubou mzdu a další náklady má VÚBP k dispozici 25 000 Kč? To už je méně než minimální mzda! V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

TLP, spol. s r. o. , Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 12 Posuzování Tentokrát však není chyba v dikci zákona, ale ve způsobu jeho interpretace. Správná interpretace by však popřela účel zavedení platby provozovatele za posouzení. Účelem bylo přenést náklady za státu na provozovatele. V životě každé společnosti mohou nastat neočekávané mimořádné situace, které mohou podstatně ovlivnit život obyvatel na omezeném území po určitou dobu. Mezi tyto situace patří i vznik mimořádných událostí jako jsou živelní pohromy (povodně a záplavy, vichřice, vysoké sněhové pokrývky, krupobití), havárie, požáry a dopravní nehody spojené s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (havárie v chemických provozech, radiační havárie, ropné havárie) a další, které mohou ohrozit životy a zdraví obyvatel a způsobit velké škody na majetku a životním prostředí.

Děkuji za pozornost TLP, spol. s r. o. TLP, spol. s r.o., Jáchymovská 80, Karlovy Vary, tel.: 353 997 041, e-mail: miroslav.dite@tlp-emergency.com Strana 19 TLP, spol. s r. o. Děkuji za pozornost