Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
Advertisements

VESMÍR Štěpán Rakovič 5.A. SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava se skládá z 8 planet, 5 trpasličích planet a přes 150 měsíců hlavně u Jupitera, Saturnu,
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_08 Název materiáluVznik a.
VENUŠE. Umístění ve sluneční soustavě Jak je Venuše veliká? Venuše je planeta, co do velikosti a hrubé skladby velmi podobná Zemi; někdy se proto nazývá.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VENUŠE Druhá planeta sluneční soustavy Autor: Filip Svoboda, IX.A.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Aturn. Obecně Je pojmenován po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého Krona Při pozorování ze Země je žlutý – to je způsobeno různobarevnými.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_13 Název materiáluOstatní.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vlastnosti plynů.
Slunce Juli Krejčí.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
VESMÍR.
Sluneční soustava 4. ročník/oktáva.
Venuše.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Člověk a vesmír – 5. ročník
Saturn Sluneční soustava Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Neživá příroda vzduch a voda.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Karel Jahodík
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Země a život, vývoj života
Souhrnné opakování-VESMÍR
Magnetické vlastnosti látek
Země ve vesmíru.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Vlastnosti plynů.
Období: září – prosinec 2011
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Venuše Sluneční soustava Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Naše Země ve vesmíru Utváření Země.
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_
Štěpán Hájek KAB Tadeáš Rach KAB
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Planety v kruhu rodinném
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Jupiter Sluneční soustava Název školy
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
8. HYDROSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
Transkript prezentace:

Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic Vnitřní planety Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic

Základy Vnitřními planetami jsou nazývány planety, které mají povrch tvořený z pevných látek, mají tenký plynný obal(atmosféru) a jeden nebo žádný měsíc. Tyto planety se také odborněji nazývají terestrické planety. To jsou planety tvořené převážně křemičitanovými horninami. Od slova “tera“=Země Ve sluneční soustavě se nachází 4 tyto planety: Merkur, Venuše, Země, Mars. Mají centrální kovové jádro, převážně ze železa, obklopené křemičitanovým pláštěm, který na povrchu přechází v kůru. Do této kategorie se dá zařadit i Měsíc, přestože nejde o klasickou planetu, ale o přirozený satelit planety Země. Mají vyšší průměrnou hustotu.

Merkur Planeta nejblíže k slunci a zároveň nejmenší planeta Sluneční soustavy. Velikost je jen o 40%větší než Měsíc. 1 oběh trvá přibližně 88 dní(87,969). Má největší excentricitu dráhy. Den na Merkuru trvá 58 d 15 h 30 min pozemských. Je 92 000 000km vzdálený od Země. Vypadá spíše jako pradávný měsíc, protože je posetý krátery a pánvemi. Má jádro ze železa a Niklu je nezvykle velké->srážka s jiným tělesem. Ze země je viditelný i pouhým okem. Povrch je nejspíše vlivem smršťování planety rozpraskán množstvím útesových zlomů dosahujících výšky několika kilometrů(nejvyšší 17 000m) a délky stovek kilometrů. Současně je povrch neustále bombardován fotony i slunečním větrem – proudem nabitých částic směřujících vysokou rychlostí od Slunce. Nepřítomnost atmosféry je příčinou velkých rozdílů teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Rozdíly dosahují hodnot přes 600 °C. Ke slunci má až 480°C a na odvrácené straně má -150°C. Řečtí astronomové pojmenovali Merkur Apollo při východu a Hermés při západu.

Venuše Má velmi silnou atmosféru z oxidu uhelnatého. Panuje zde bílá oblačnost tvořená z kapek kyseliny sírové. Je zde mnoho sopek. 60% jejího povrchu tvoří lávová planina. Má ze všech planet sluneční soustavy nejmenší výstřednost. Jeden oběh trvá Venuši 225 pozemských dní a jeden den na Venuši trvá 116 d 18 h 0 min. Teplota je 464°C. Je velikostně velmi podobná Zemi. Lze ji spatřit pouhým okem->Jitřenka, Večernice.

Země

Mars Velmi chladná planeta, kde je mnoho pouští. Jsou zde dva typy povrchu. Na jihu je pahorkatina a velké množství kráterů, zatímco na severu je planina téměř bez žádného kráteru. Od středověku byl Mars nazýván rudou planetou, neboť jeho povrch pokrývá jemný červený prach->oxid železitý. Den trvá 1 den a 37minut a oběh trvá 687 dní. 95% Oxid uhličitý.

Děkuji za vaši (ne)POZORNOST