SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Půdy v ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Povrch dnešní krajiny povrch ČR je pestrý – střídají se roviny, pánve, kotliny a vysočiny nejvyšší pohoří se rozkládají při státní hranici.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zajišťování venkovních a štítových zdí.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nela Šulcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.4.A.04_mapy Název: Mapy – 2. část Číslo operačního programu:
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Ing. Eva Khorelová Název:VY_32_INOVACE_20_Př9 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Přírodopis 9.
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceRegulátory.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
Rozložení náboje na vodiči
Elektrické stroje točivé
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Zpětná vazba v zesilovačích 2
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_27-04
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Chemické vlastnosti technických materiálů
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
DRUHY ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_613
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Česká republika - Třeboňsko
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Strukturní tvary reliéfu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Půdní obal Země = pedosféra Pedologie = věda o půdě
Zemní práce a zakládání staveb
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Důlní požáry a chemismus výbušniny
zpracovaný v rámci projektu
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Fenomén – Google Maps Secret Places
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Působení povrchové tekoucí vody TÉMATICKÝ.
CHEMIE - Chemická vazba
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Usazené horniny = sedimenty
Škola:. Základní škola Kladruby
HORNINY Rastislav Švec.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
VY_32_INOVACE_Vac_I_19 AZ kvíz
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Pedologie = půdoznalství
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vymezení VKP údolní niva
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ JS pro S2G a G1Z TERÉN 4 – Typy terénu

Výběr z NAUKY O TERÉNU Definice pojmů (co je to terén a co terénní reliéf … ) Vznik terénního reliéfu Vyjádření terénního reliéfu v mapách Rozbor terénu Terénní tvary Typy terénu Tvorba výškopisu zásady, volba podrobných bodů, mapování a výškopisný náčrt Konstrukce vrstevnic

TYPY TERÉNU Terénní reliéf je definován jako soubor terénních tvarů. Terénní tvary se vyskytují v krajině v různém seskupení a tím vytváří charakteristický ráz krajiny. Z hlediska výškopisného mapování rozdělujeme terénní reliéf na dva základní typy a u těch rozlišujeme další podrobnosti: - terén pravidelný - jednoduchý - členitý - terén nepravidelný

Terén pravidelný jednoduchý dílčí plochy na sebe navazují plynule sklon hřbetní čáry vyvýšeniny je vždy mírnější než sklon úbočí průběh profilových čar je jednoduchý vrstevnice jsou vhloubené a vypuklé křivky spojené přímými úseky rozestupy vrstevnic jsou často stejné a pravidelně se zvětšují nebo zmenšují z geologického hlediska jde o starou krajinu, morfologie je klidná, podloží stejnorodé obvykle dlouhodobě zemědělsky obdělávaná půda

Terén pravidelný členitý pravidelnost spočívá ve shodných prvcích jako u pravidelného jednoduchého terénu výškové rozdíly větší výrazná síť hřbetnic a údolnic vysoký počet vhloubených a vypuklých tvarů na úbočích střídání svahových hřbetů s úžlabinami prudší údolnice vedlejších údolí se sbíhají do mírnější údolnice hl. údolí vrstevnice členité, ale mají jednoduchý průběh v naší krajině je tento typ převládající také stejnorodé podloží, výraznější erozní účinky stékající vody

Terén nepravidelný terénní tvary nemají pravidelný průběh ve směru vrstevnic a ve směru spádnic výškové mapování těžší a složitější (konstrukce vrstevnic taktéž) nestejnorodé podloží – stékající vody způsobuje rýhy, výmoly a střže – usazování odplavené horniny na úpatí terénní tvary nepravidelné sklon dílčích ploch se často mění tvar vrstevnic místy plynulý, místy neklidný až chaotický

Zvláštní typy nepravidelného terénu vyskytují se: MEANDROVÉ PÁSY MORÉNY NAVÁTÉ PÍSKY SESUVY PŮDY KAMENITÉ ÚTVARY

Meandrové pásy vznik vlivem boční eroze tekoucí vody meandry = zákruty dvojího typu: menadry volné – v náplavových rovinách středních a dolních toků řek řeka neustále přemisťuje svůj břeh. Břeh u proudnice se vymílá a na protějším břehu se materiál ukládá. Meandr se může při povodni i protrhnout a tok řeky se pak vyrovná (z meandru vznikne slepé rameno) meandry zakleslé – v místech hlubokých údolí v tvrdých horninách. Koryto řeky se nemůže přemístit bočně, proto se zařezává hlouběji

Morény moréna = kamenný val vzniklý ledovcovou činností sediment, který v moréně vzniká = til podle místa vzhledem k ledovci se dělí na: přední moréna – vzniká v předpolí ledovce, který před sebou tvoří horninotvorný materiál. Po odtání ledovce hráz (moréna) zůstane a prostor za morénou se zaplní vodou (Plešné jezero) boční moréna – vzniká na okrajích postupujícího ledovce. Často jsou situovány na svazích okolních horských masivů střední moréna – vzniká při spojení dvou ledovců z boční morény.

NAVÁTÉ PÍSKY Naváté písky jsou u nás rozšířeny zejména v Polabí, na jižní Moravě a v Třeboňské pánvi. Povrch přesypů bývá stabilizován borovými porosty, avšak jejich tvar bývá zachován a některé jsou význačnými chráněnými lokalitami (např. u Vlkova u Veselí nad Lužnicí)

NAVÁTÉ PÍSKY Písečné přesypy u Vlkova

SESUVY PŮDY Sesuvy narušují pravidelný i nepravidelný terén. Půda se sesouvá na svazích, kde se rychle zvětrávané horniny po každém dešti rozmáčí a kloužou po pevném a kluzkém (jílovitém) podloží. Znázorňují se obvykle pomocnými vrstevnicemi

SESUVY PŮDY Sesuv půdy na dálnici D8 u Litochovic Zdroj: Ústecký deník

KRASOVÉ JEVY Vznikají činností prosakující a stékající vody v oblastech krasových hornin. Krasové jevy jsou povrchové nebo podzemní. Mezi povrchové k. jevy patří škrapy, závrty, propasti a krasová údolí. Škrapy vznikají chemickým zvětráváním horniny, převážně vápence dolomitů. Jde o ostrohranné prohlubeniny nebo systém hřbítků či žlábků v podloží. Škrapy se rozlišují podle tvaru např. na žlábkové, korunkové a další. škrapy

KRASOVÉ JEVY Závrty jsou uzavřené prohlubně různých profilů se zaoblenými nebo ostrými hranami Krasová údolí (slepá, poloslepá, suchá, vývěrová) Vznik např. zřícením stropu jeskyně, kterou protéká řeka - vznikne propast (Macocha)

KAMENITÉ ÚTVARY Výskyt různých tvarů a velikostí Znázorňují se různě – nejčastěji mapovou značkou Výřez ze značkového klíče SM5 (1 : 5 000) Výběr ze značkového klíče Základní mapy 1 : 10 000

KAMENITÉ ÚTVARY

Zdroje informací a ilustrací [1] CÍSAŘ, Jan, František BOGUSZAK a Josef JANEČEK. Mapování. 3. nezměněné vydání. Praha: Kartografie, n. p., 1966. ISBN 53.594/64-II/3. [2] Základní mapa ČR 1 : 10 000 (WMTS) Geoportál ČÚZK Dostupné z: https://geoportal.cuzk.cz/geoprohlizec/ [3] Textové materiály k předmětu Mapování SPŠ STAVEBNÍ ČB