Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_06_Zvětrávání a činnost větru Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Litosféra Ročník: ročník Klíčová slova: zvětrávání, vnější geologické síly, duny

2 Anotace Zvětrávání a činnost větru
Žáci se seznámí s působením vnějších geologických sil.

3 Všechno vzniká, vyvíjí se a zaniká,
Nic na naší Zemi neexistuje samo o sobě. Všechno vzniká, vyvíjí se a zaniká, všechno je pod vlivem přírodních činitelů. Tak je to i s horninami.

4 Dnes budeme mluvit o působení vnějších geologických sil, které působí rozpad skal.
Nazývá se zvětrávání

5 Je to rozpad hornin. na balvany, štěrk, písek a prach.
Na základě toho, co jsme si řekli, dokážeš říct, co je zvětrávání? Je to rozpad hornin. Horniny se rozpadají na stále menší části na balvany, štěrk, písek a prach. a vznikají zvětraliny.

6 Žula je pevná skalní hornina
Žula je pevná skalní hornina. Teplem se však roztahuje a chladem smršťuje. V žule tak vznikají trhliny a rozpadá se na stále menší části.Tak se pevná skála mění na zvětraliny.

7 Přírodní činitelé rozrušující zemský povrch:

8 Dešťová voda Změny teplot Teplota vzduchu se mění během dne i roku.
Teplem se horniny roztahují, v chladu se smršťují.

9 Led Voda se dostává do skalních puklin, v nich zmrzne. Led má větší objem než voda a začne skálu trhat. Umíš vysvětlit, proč praskne láhev s vodou, kterou necháme stát venku na mrazu? Kořeny rostlin - pronikají do trhlin a velkou silou je rozšiřují. Jak se kořeny rostlin mohou podílet na zvětrávání?

10 Činnost větru Zrnka písku odskakují pod vlivem větru, zvedají se ale jen do určité výšky. Za letu narážejí do skály a obrušují ji. Prach, který se zvedá do výše je příliš lehký a skálu nepoškodí.

11 Skalní hřib. Tyto útvary nejsnáze vznikají v pískovcových skalách, ale najdeme je i v odolnějších horninách, Skalní hřib, vápencová formace "Bílá poušť", Egypt

12 Skála je rozrušována vnějšími přírodními činiteli
Skála je rozrušována vnějšími přírodními činiteli. Rozrušená skála se vlivem zemské gravitace zřítí dolů. Vnější geologické síly, jak vidíš na obrázku, zarovnávají zemský povrch. vlastní tvorba

13 Písečné přesypy v pouštích nebo na pobřeží nazýváme duny.
Jsou to pohyblivé pahorky pohybující se ve směru větru. Víš, jak se nazývají písečné přesypy v pouštích? Jakým směrem se pohybují? Poušť v Jižní Africe.

14 Víte, že největší písečné přesypy byly nalezeny na Sahaře ve středním Alžírsku a dosahují poměrné výšky až 430 m a délky téměř 5 km? Duny v Alžírsku Najdi tuto poušť v atlasu.

15 Působením vnitřních geologických sil vznikají pohoří.
Vysvětli rozdíl mezi působením vnějších a vnitřních geologických sil. Působením vnitřních geologických sil vznikají pohoří. Vnější geologické síly tato pohoří rozrušují a zarovnávají.

16 Zapamatovali jsme si? Vysvětli, co je zvětrávání.
Které přírodní činitele rozrušují povrch Země? Proč vítr působí nejvýrazněji v suchých oblastech? Jak nazýváme písečné přesypy a kde vznikají? Vysvětli rozdíl mezi působením vnějších a vnitřních geologických sil.

17 Citace: DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN DEVOUARD, Bertrand; DEVOUARD, Florence. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 SCHULTZ, Christine. Wikipedia. org [online]. [cit. 2. 12. 2013]
SCHULTZ, Christine. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN

19 BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země
BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google