Nanovlákna 9.C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění - test.
Advertisements

REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
KOAXIÁLNÍ ELEKTRICKÉ ZVLÁKŇOVÁNÍ -Tvorba vláken (nanovláken), které mají strukturu jádro – plášť -Slouží v tkáňovém inženýrství a v drug delivery systémech.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 14Číslo.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů nátěrových hmot, ředidel a jejich.
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
PRAČKA Historie Praní prádla patřilo po dlouhá staletí mezi nejnamáhavější práce v domácnosti. Patřilo i mezi nejhorší práce v nemocnicích, hotelech,
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Lukáš Polák.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
SPECIÁLNÍ KOLEKTORY PRO ZVLÁKŇOVÁNÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Pístové spalovací motory
Fyzika – Elektrolýza.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Chemické vlastnosti technických materiálů
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektromagnetická slučitelnost
Člověk a jeho svět Vlastivěda Evropa – povrch
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Technická univerzita v Liberci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Elektrické měřící přístroje
Nákup zařízení Retsch ZM200 na mletí textilních vláken
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VLASTNOSTI KAPALIN
Základy chemických technologií
Adsorpce na fázovém rozhraní
Siločáry elektrického pole
2. Centrální gravitační pole
Molekulová fyzika 4. prezentace.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Nanovlákna 9.C

Vlasnosti nanovláken Nanovlákna mají větší povrchovou plochu než mikrovlakno Nanoparticles have a bigger surface space then microparticles Nanovlákna nedosahují vysokých mechanických hodnot Nanoparticles dont reach mechanical purposes Pro zlepšení mechanických vlasností nanašejí podkladoví material vetšinou polypropylenu To make the mechanical purposes better and more useful they use polypropylen ase a base substance Nanovlakné materiály se vyznačují vysokou porovitostí Nanoparticles are easy to spot because there are holes ._.

Výroba nanovláken Způsob výroby Princip Rozsah jemnosti (nm) Štěpení bikomponentních vláken Vytlačovaní do tzv ostrovů z polypetylenu nad 800 Foukání taveniny Dloužení polymerní taveniny  v proudu horkého vzduchu Fyzikální dloužení Fyzikální dloužení roztoku nad 50 Zvlákňování vzněcováním Zahřívání za současného tlaku na polymerní tekutinu nad 200 Fázové dělení Tvarování vlákna umělým fázováním roztoku 50 - 500 Samosběr Samovolné upořádání molekul v roztoku nad 100 Rozptýlení rozpouštědlem Přeměna srážením z rozpustnosti na nerozpustnost Odstředivé zvlákňování Dloužení vlákenné tekutiny odstředivou silou Hydrotermální proces Formování vlákna v hydrotermálním roztoku 50 - 120 Elektrostatický proces Roztahování roztoku v elektrickém poli 10 nm až několik µm

Použití V odborných publikacích jsou obsáhle popisovány pokusně vyrobené textilie z nanovláken In profesional publicistic reasons they are producing textil from nanoparticles. S použitm zejména v oblasti biomedicíny eletrotechniky např litiové baterie tzv solarních bunek Tzv. příže z nanovláken jsou vyrobeny z 3700 jednotlivých vlaken v rychosti 180m za hodinu

Nanotechnologie U nás se nanovlákna vyrabejí v Liberci a na vysokych školach a cesko Patří mezi výrobci nanovláken jako velmoc https://youtu.be/VSvVOqm0xe4

Zdroje Wikipedie, YouTube a obrázky z googlu

Poděkování Děkujeme za pozornost :D Tomáš Hejl Tomáš Jelínek Viktorie Lisseová Eva Hrnčířová Filip Ošmera Fanda Saward