Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_A_11 Tematická oblast: Elektrické přístroje Téma: Stykače Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 STYKAČE Elektromagnetický spínač s jedinou klidovou polohou v rozpojeném stavu. Cívka po připojení k napětí vytvoří magnetické pole a to přitáhne kotvu. Cívka může být napájena stejno- směrným nebo střídavým proudem. S kotvou jsou mechanicky spojeny hlavní kontakty, které při aktivaci cívky sepnou.

4 STYKAČE Dále zde mohou být také mechanicky spojeny s kotvou pomocné spínací a rozpínací kontakty. V poloze sepnuto nemá stykač mechanickou aretaci a proto musí být celou dobu pod proudem. Stykač má většinou tři hlavní proudové kontakty a navíc je vybaven i pomocnými a řídícími kontakty. Pomocné a řídící kontakty mohou být spínací nebo rozpínací.

5 STYKAČE Hlavní kontakty připojují fázové vodiče ke spotřebiči
jsou umístěny v navzájem oddělených komorách mohou obsahovat zařízení pro zhášení oblouku

6 STYKAČE Řídicí a pomocné kontakty
mohou být použity pouze pro spínání malých proudů řídicích signálů připojují se na bok nebo vršek stykače a slouží k řízení ovládacích obvodů

7 STYKAČE Vnitřní schéma zapojení kontaktů

8 STYKAČE Použití jednotlivých stykačů je určeno: napájecím napětím
druhem spínaného proudu charakterem spínané zátěže kategorií spínaného spotřebiče

9 STYKAČE OPAKOVÁNÍ: Co je to stykač, k čemu se používá? …………………………………………………………… Jaký je princip funkce stykače? Jaké jsou druhy kontaktů stykače a k čemu slouží? …………………………………………………………… Nakreslete příklad vnitřního zapojení kontaktů stykače. ………………………………… ………………...

10 STYKAČE Vocabulary: contactor – stykač coil – cívka
power contacts – výkonové (hlavní) kontakty auxiliary contacts – pomocné kontakty normally closed contacts – rozpínací kontakty normally open contacts – spínací kontakty

11 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google