Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Opakování Jak se vypočte indukované napětí podle Faradayova zákona? Odkud se bere elektrický proud v zásuvce a jak se do ní dostane? Jaké jsou základní druhy elektráren?

2 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Alternátory Přeměňují kinetickou energii rotačního pohybu (vodní, parní nebo větrné turbíny) na elektrickou energii. V nejjednodušším případě jde o cívku, ve které rotuje permanentní magnet. Takový alternátor se nazývá jednofázový. Výstupem je harmonické střídavé napětí. Proč je toto napětí právě harmonické? Obr. 1:

3 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Alternátory Rotací magnetu s úhlovou frekvencí se periodicky mění magnetická indukce v okolí magnetu: Podle Faradayova zákona magnetické indukce platí

4 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Třífázová soustava V praxi se používají většinou alternátory třífázové. Jedná se o sestavu tří cívek, které svírají úhel 120°. Uvnitř těchto cívek se otáčí magnet (buď permanentní, nebo elektromagnet).

5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Třífázová soustava Výstupem jsou tři napětí fázových vodičů L1 až L3 proti společnému vodiči N. Tato napětí jsou vůči sobě posunuta o 120°. Obr. 2:

6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Třífázová soustava Jak je patrné z fázorového diagramu, součet napětí je nulový. Pokud jsou všechny fáze zatíženy rovnoměrně, teče vodičem N jen velmi malý proud.

7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Třífázová soustava Většina spotřebičů se připojuje na jednu fázi (svítidla, elektronika), výkonnější spotřebiče (elektrické sporáky, motory a topidla) pak ke všem třem fázím. Zde existují dvě možnosti: Zapojení do trojúhelníku Zapojení do hvězdy

8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Třífázová soustava Při zapojení do hvězdy odebírá spotřebič fázové napětí proti vodiči N, (v ČR 230 V). Při zapojení do trojúhelníka odebírá spotřebič sdružené napětí mezi dvěma fázemi (v ČR 400 V). Zapojení do trojúhelníku Zapojení do hvězdy

9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Použitá a doporučená literatura LEPIL, Oldřich a Přemysl ŠEDIVÝ. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. 6. vyd., dotisk. Praha: Prometheus, 2011, 342 s. ISBN O střídavém proudu - fyzikální základy. KUSALA, Jaroslav. Miniencyklopedie Elektřina: Součást vzdělávacího programu SVĚT ENERGIE [online] [cit ]. Dostupný z WWW: Obrazové materiály Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google