Aktuální otázky autorského práva legislativní změny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Facility management ČSN EN
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Legislativní proces J.Kožiak.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Exekuční řád po novelách
Kontrola veřejné správy I.
Struktura a principy Evropského práva
Informační kulturní portál
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Ochrana kulturních památek M. Horáková. Témata seminářů Úvod, základní právní úprava, základní pojmy Ochrana kulturních památek,Státní památková péče.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny Právo duševního vlastnictví I. PF UK, 18. prosince 2014 Adéla Faladová, odbor autorského práva, Ministerstvo.
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny Autorské právo a průmyslová práva v informační společnosti PF UK, 3. dubna 2014 Adéla Faladová, odbor.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny
Aktuální otázky autorského práva legislativní změny
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Autorské právo.
Ekonomika veřejného sektoru
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Stavební právo.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Aktuální témata autorského práva
Transkript prezentace:

Aktuální otázky autorského práva legislativní změny Právo duševního vlastnictví II. PF UK, 21. března 2019 JUDr. Adéla Faladová samostatné oddělení autorského práva, Ministerstvo kultury

Úvodem – kompetence MK v oblasti AP: Kompetenční zákon (č. 2/1969 Sb., v platném znění) § 8 MK = ústřední orgán státní správy pro umění, kulturně výchovnou činnost, kulturní památky, pro věci církví a náboženských společností, pro věci tisku, včetně vydávání neperiodického tisku a jiných informačních prostředků, pro rozhlasové a televizní vysílání, nestanoví-li zvláštní zákon jinak, dále pro provádění autorského zákona a pro výrobu a obchod v oblasti kultury. V praxi (= samostatné oddělení autorského práva/SOAP): https://www.mkcr.cz/autorske-pravo-15.html legislativa (tvorba právních předpisů) zahraniční agenda (mezinárodní, EU) udělování oprávnění k výkonu KS, dohled nad KS (nové: ingerence do vzniku sazebníků KS, konkretizace dohledové činnosti; spolupráce s dohled. orgány z jiných ČS EU/EHP; evidence NSP) spolupráce s ostatními orgány st. správy (např. MPO, ÚPV, MZV, MŠMT) dotazy, poskytování informací (vzdělávací aktivity) (+ stáže)

Aktuální témata + plánované legislativní změny (březen 2019) 1/ svět (WIPO - SCCR, IGC) 2/ EU směrnice + nařízení EU legislativní návrhy EK předběžné otázky/SDEU aktivity EUIPO (dříve OHIM) 3/ ČR (novely AZ)

WIPO – Světová organizace duševního vlastnictví www.wipo.int zal. v r. 1967 (Úmluva o založení WIPO) ( č. 69/1975 Sb., ve znění vyhl. 80/1985 Sb.) - spravuje 26 mezinárodních (IPRs) smluv a úmluv - 191 členů (3/2018) (4/2017 - 189 členů) (2017 - Cookovy ostrovy, Marshallovy ostrovy, Timor-Leste) WIPO Lex databáze : http://www.wipo.int/wipolex/en/ Webcasting/archiv: Http://www.wipo.int/webcasting/en/

Světový den duševního vlastnictví Téma r. 2019: 26. duben: Světový den duševního vlastnictví Téma r. 2019: „Reach for gold: IP and sports“ význam IPRs (patenty, design, OZ, odrůdy…) EP: návrh čl. 12a do směrnice o AP na JDT – ochrana práv organizátorů sport. akcí – čl. 2 + čl. 3/2 InfoSoc+ čl. 7 sm.2006/115/ES EK: písemné prohlášení ke směrnici o AP na JDT : uznává význam organizací sportovních akcí a jejich úlohy při financování sportovních aktivit v EU… posoudí… zejm. otázky související s nezákonným vysíláním sportovních přenosů na internetu.

(posl.) revize Bernské úmluvy Ženevská úmluva WCT & WPPT Všeobecná úmluva o autorském právu (Unesco) Bernská úmluva Marrákešskásmlouva 1996 1886 1952 1971 2013 2012 1961 1994 1974 Římská úmluva (WIPO+ILO +Unesco) TRIPS (WTO) Bruselská úmluva Pekingská smlouva

Počet smluvních stran mezinárodních AP smluv   https://www.wipo.int/treaties/en/  2016 ke 4. 3. 2019 Revidovaná úmluva Bernská 171 176 Římská úmluva 92 94 Ženevská (protipirátská) úmluva 78 80 Všeobecná úmluva o autorském právu 100 WIPO smlouva o autorském právu WIPO smlouva o výkonech VU a o ZZ Pekingská smlouva 11 ratif./30 24 Marrákešská smlouva 15 ratif./20 53 Př. – (některé) posl. přístupy k RÚB : - 2016 - SvatýTomáš a Principův ostrov (Guinejský záliv, Afrika) 2017 – Tuvalu; Cookovy ostrovy, Republika Kiribati od 2. 6. 2018 - Afganistán

WIPO - SCCR (Stálý výbor pro autorské právo a práva související) ochrana práv výkonných umělců v audiovizi → Pekingská sml. 2012 výjimky a omezení práv ve prospěch VIP → Marrákešská sml. 2013 pokračují práce na tématech… ochrana práv vysílatelů (příprava mezinárodní smlouvy - aktualizace Římské úmluvy…) další výjimky a omezení práv – ve prospěch knihoven, archivů, vzdělávacích a výzkumných institucí, osob s (jinými) handicapy... dokumenty z SCCR: http://www.wipo.int/meetings/en/topic.jsp?group_id=62 budoucí témata (?): resale right (§ 24 AZ); AP a digitální prostředí; práva divadelních režisérů … aktuální dokumenty: pro 38. SCCR (1. – 5. 4. 2019): https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=50418

WIPO - SCCR (pokr.) – nyní projednávaný návrh smlouvy – ochrana práv vysílacích organizací nutnost aktualizovat Římskou úmluvu z roku 1961 nutná shoda na: účelu, rozsahu a předmětu ochrany… hl. problémy: definice vysílatele, vysílání (předmět, činnost) rozsah ochrany (internet?!?) výlučná práva/práva zakázat doba trvání ochrany (50/20 (?)) projednáváno již více než 20 let; DK (?): 2014, 2016, ….(???)

WIPO - IGC (Mezivládní výbor pro duševní vlastnictví a genetické zdroje, tradiční znalosti a folklor) dokumenty z IGC: http://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=32089 ochrana folkloru (tradičních kulturních projevů – TCE) návrh článků textu mezinárodního instrumentu – ochrana sui generis (?) problematická ustanovení: subjekty ochrany, předměty ochrany, obsah ochrany, doba trvání ochrany atd. 39. IGC – březen 2019 (dokumenty: https://www.wipo.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=50411 prac. návrh – ochrana TCE – WIPO/GRTKF/IC/39/5)

WIPO - studie a další info (inspirace pro témata DP apod. (?)) (Např.) studie o autorském právu, soutěži a rozvoji (Max Planck Institut) http://www.wipo.int/export/sites/www/ip-competition/en/studies/copyright_competition_development.pdf - studie o tzv. náhradních odměnách za kopírování (texty,obr.), IFRRO + WIPO http://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/copyright/1042/wipo_pub_1042.pdf - studie o ekonomických přínosech „Copyright-Based Industries“ pro národní hospodářství Http://www.wipo.int/sme/en/documents/guides/copyright_industries.htm + WIPO Lex databáze : http://www.wipo.int/wipolex/en/ + WIPO MAGAZINE: https://www.wipo.int/wipo_magazine/en/

Rada Evropy (http://www.coe.int/) ochrana práv vysílacích organizací Úmluva RE (?) - úvahy již od roku 1994, otevřená i pro nečleny RE (viz např. doporučení z r. 2002 https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?Ref=Rec(2002)7&Language=lanEnglish&Ver=original ) alternativa v případě selhání jednání ve WIPO…. problém s mandátem pro EK (spor o kompetence mezi ČS EU a EK) s ohledem na (tehdy) „slibný“ vývoj ve WIPO v roce 2011/12 + neexistence mandátu EK ►jednání zastavena (možná jen prozatím…) ad odpovědnost ISPs Doporučení Rady ministrů CM/Rec(2018)2 ze 7. 3. 2018, o roli a odpovědnostech „internet intermediaries“ (lidská práva a svobody, vč. IPR)

Aktuality z EU: 1/ nové směrnice a nařízení 2/ projednávané legislativní návrhy 3/ SDEU 4/ aktivity EUIPO

EU - nejnovější AP předpisy: 2014 – směrnice o kolektivní správě práv - nařízení o „portabilitě“ - směrnice k provedení Marrákešské smlouvy - nařízení k provedení Marrákešské smlouvy (2018 – nařízení o geoblockingu)

Směrnice EP a Rady 2014/26/EU o kolektivní správě autorského práva a práv s ním souvisejících a udělování licencí pro více území k právům k užití hudebních děl online na vnitřním trhu – přijata 26. 2. 2014 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2014:084:0072:0098:CS:PDF → lhůta pro implementaci do národních právních řádů: do 10. 4. 2016 novela AZ č. 102/2017 Sb., úč. od 20. 4. 2017 = KS pův. v 11 §§ + 1 příloha k AZ nyní ve více než 60 §§ + 2 přílohy k AZ …)

Směrnice EP a Rady 2014/26/EU o kolektivní správě (pokr.) Obsah: 1/ obecná pravidla fungování KS - org. struktura, „dobrá správa“, transparentnost apod.) - pro všechny KS (bez ohledu na druhy předmětů ochrany…) 2/ přeshraniční licencování užití hudebních děl on-line - jen pro KS spravující práva k hudebním dílům (v ČR – OSA (?)) 3/ „nezávislí správci práv“ !!! přehled KS a dohled. orgánů v EU https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/publication-collective-management-organisations-competent%20authorities-collective-rights-management-directive

Jednotný digitální trh EU – iniciativy EK na 2016+ Jednotný digitální trh (Digital Single Market) 5/2015 Sdělení EK - Strategie pro Jednotný digitální trh v Evropě http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52015DC0192 (mj. - modernizace AP, přeshraniční ne-dostupnost obsahu, výjimky z práv – pro výzkum, TDM, objasnění role ISPs, přeshraniční vymáhání práv) 12/2015 - Sdělení EK - Směřování k modernějšímu a evropštějšímu rámci v oblasti autorského práva (součást tzv. 1. AP balíčku) http://www.mkcr.cz/cz/autorske-pravo/ap_aktuality/sdeleni-evropske-komise--smerovani-k-modernejsimu-a-evropstejsimu-ramci-v-oblasti-autorskeho-prava-273191/ 9/2016 – Sdělení EK - Podpora spravedlivé, efektivní a konkurenceschopné ekonomiky orientované na autorské právo na jednotném digitálním trhu (součást tzv. 2. AP balíčku)

+ dlouhodobá vize pro „evropské autorské právo“ …. (???) Sdělení EK: Směřování k modernějšímu a evropštějšímu… (pokr.) = Akční plán EK – legislativní a nelegislativní iniciativy – pro rok 2016 (… a násl.) 4 pilíře: Rozšíření přístupu k obsahu v rámci EU (zjednodušení licencování) Výjimky z autorského práva (přizpůsobení digit. prostředí) Vytvoření spravedlivějšího trhu (tzv. value gap) Boj proti pirátství (zlepšení vymahatelnosti práv, zejm. v online prostředí) + dlouhodobá vize pro „evropské autorské právo“ …. (???)

Nařízení o „portabilitě“ (tzv. 1. © balíček) nařízení EP a Rady (EU) 2017/1128 ze dne 14. června 2017 o přeshraniční přenositelnosti on-line služeb poskytujících obsah v rámci vnitřního trhu, úč. od 20. 3. 2018 (1. 4. 2018) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/ALL/?uri=CELEX:32017R1128 (Text s významem pro EHP - http://www.efta.int/eea-lex/32017R1128 - zatím neúčinné (!)) př. služeb: Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV online TV - Viasat's Viaplay, Sky's Now TV, Voyo hudeb. stream. služby - Spotify, Deezer, Google Music služby pro distribuci SW a her - Steam, Origin

Nařízení o „portabilitě“ (pokr.) definice pojmů (čl. 2) + 2 pravidla k zajištění cíle nařízení I. povinnost zajistit přenositelnost (čl. 3) – pro úplatné služby (pro bezúpl. – nepovinné = jen možnost (čl. 6)) + povinnost ověřovat čl. stát bydliště (obvyklého a stálého pobytu) (čl. 5) + možnost dohody o neověřování (čl. 5 odst. 4) II. právní fikce pro místo poskytování on-line služby (čl. 4) přímo závazné nařízení (v AZ nepromítnuto) vymáhání (?): soudy, dohled/ochrana spotřebitele („nařízení CPC“) nařízení (EU) 2017/2394 o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování právních předpisů na ochranu zájmů spotřebitelů → návrh novely z. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele (ČOI; RRTV (?))

Nařízení a směrnice k provedení Marrákešské smlouvy (½ z tzv. 2. © balíčku) nařízení EP a Rady (EU) 2017/1563, úč. od 12.10. 2018 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R1563&qid=1521286793495&from=CS směrnice EP a Rady (EU) 2017/1564, impl. lhůta do 11.10.2018 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017L1564&qid=1521286859616&from=CS povinné výjimky ve prospěch nevidomých (VIP) a s podobným handicapem možnost přeshraniční „výměny“ (exchange) (= vývoz, dovoz…) – v rámci EU: směrnice „výměna“ s 3. zeměmi: nařízení oprávnění příjemci, autorizované subjekty (povinnosti); druhy děl, formátově přístupné rozmnoženiny novela AZ č. 50/2019 Sb., úč. od 15. 2. 2019

2. ½ 2. © balíčku: - návrh „nařízení, kterým se stanoví AP pro některé online přenosy“ (tzv. SatCab regulation – SatCab Directive) Nařízení, kterým se stanoví pravidla pro výkon autorského práva a práv s ním souvisejících, která se použijí na některé on-line přenosy vysílacích organizací a další přenosy televizních a rozhlasových programů domněnka / fikce místa užití předmětů ochrany v případě tzv. doplňkových služeb vysílatelů (tzv. princip země původu – CoO) II. povinná kolektivní správa pro přenosy vysílání (jiné než po kabelu) – zavedení technologicky neutrální úpravy (viz novela AZ…(!)) (+ III. tzv. přímé dodání – direct injection – viz C-325/14 SBS Belgium NV) ► směrnice (impl. lhůta 2 roky) ► hlasování v plénu EP (posl. týden v březnu 2019); poté v Radě EU

Poslední návrh z 2. © balíčku:: - návrh směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu (tzv. Copyright Directive) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A52016PC0593 ► hlasování v plénu EP (posl. týden v březnu 2019); poté v Radě EU ► impl. lhůta 2 roky

ad směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu (PRACOVNÍ ČÍSLOVÁNÍ ! → bude přečíslováno (!) Přizpůsobení výjimek a omezení digitálnímu a přeshraničnímu prostředí (Hlava II) čl. 3, čl. 3a – „TDM“; čl. 4 – vzdělávání; čl. 5 – digitalizace kult. dědictví (+ čl. 10a – „public domain“) Opatření ke zlepšení postupů udělování licencí a zajištění širšího přístupu k obsahu (Hlava III) čl. 7 až 9 – rozšířená KS/licencování děl nedostup. na trhu, čl. 9a – obecná úprava rozš. KS; Opatření k dosažení řádně fungujícího trhu v oblasti autorského práva (Hlava IV) čl. 11 – práva vyd. periodik; čl. 12 – nároky vyd./nakl. na kompenzace; čl. 13 – „povinnosti úložišť“; čl. minus14 – princip přiměřené a proporční odměny; čl. 14 – transparentost; čl. 15 – „dodatečná bestsellerová odměna“; čl. 16a - změna smlouvy při nevyužívání licence; Závěrečná ustanovení (změny stávajících směrnic)

Ad vymáhání práv duševního vlastnictví - balíček EK z 11/2017 (souvisí s hodnocením účinnosti směrnice 2004/48/ES) Sdělení EK - Vyvážený systém vymáhání práv duševního vlastnictví, který odpovídá dnešním společenským výzvám (EU) Counterfeit and Piracy Watch List, 12/2018 http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/december/tradoc_157564.pdf Sdělení EK - Pokyny k některým aspektům směrnice 2004/48/ES Sdělení EK - Stanovení přístupu EU k patentům, jejichž využití je nezbytné k dodržení technických norem (SEP) + pracovní dokument útvarů EK o hodnocení memoranda o porozumění o prodeji padělaného zboží přes internet; dokument SWD (2017) 430 + Zpráva o přezkumu směrnice 2004/48/ES http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4942_cs.htm

Doporučení EK (EU) 2018/334 o opatřeních pro efektivní boj proti nezákonnému obsahu online, z 1. 3. 2018 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018H0334&from=EN = operativní opatření, která mají zajistit rychlejší odhalování a odstraňování nezákonného obsahu online, posílit spolupráci mezi společnostmi, důvěryhodnými oznamovateli a donucovacími orgány a zvýšit transparentnost a záruky pro občany. nezávazné doporučení, možno použito při interpretaci národními soudy (mj.: co je min. obsah „notice“, pravidla pro „stížnosti“ (v případech, kdy ten, kdo uploadoval, nesouhlasí s odstraněním nebo blokací; důraz na mimosoudní řešení; zapojení správních orgánů; záruky proti obcházení či zneužívání pravidel… ad.)

Další „horká témata“ - do budoucna (?): 3D tisk… + IPR otázky…(nejen AP)…??? umělá inteligence (UI/AI) + IPR (včetně AP) Sdělení EK – Umělá inteligence pro Evropu https://www.vlada.cz/assets/evropske-zalezitosti/aktualne/Sdeleni-EK-k-AI.PDF https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/factsheet-artificial-intelligence-europe Vláda ČR - analýzy /mj. k právně-etickým aspektům rozvoje UI…v ČR… (Ústav státu a práva AV) https://www.vlada.cz/cz/evropske-zalezitosti/aktualne/jaky-je-potencial-umele-inteligence-v-ceske-republice--170808/

SDEU – předběžné otázky www.curia.eu rostoucí počet AP otázek (zejm. ke směrnici 2001/29/ES) některá rozhodnutí „problematická…“ (analýzy judikatury SDEU v oblasti autorského práva… (např.: http://www.create.ac.uk/blog/2018/02/28/research-blog-series-jurisprudence-in-the-european-court-of-justice/ )

EU – „české“ předběžné otázky (AP/vymáhání IPR) ► C-393/09 BSA-SSO (počítačové programy, vysílání, KS) ► C-351/12 OSA (TV+R v pokojích lázeň. ubyt.; zákon. monopol v KS) ► C-427/15 New Wave CZ (2004/48/ES právo na informace o původu zboží a distribučních sítích (v rámci řízení / ex post…)) ► C-494/15 Tommy Hilfiger (2004/48/ES; zákaz poskytování služby; pronájem prodejního místa (tržnice)

Nové judikáty SDEU (od 3/2018)

Nové předběžné otázky u SDEU (od 3/2018) C-263/18 Nederlands Uitgeversverbond and Groep Algemene Uitgevers (Tom Kabinet)   Pře-prodej e-knih; vyčerpání práv u digitálních rozmnoženin (distribuovaných online ke stažení) C-484/18 SPEDIDAM INA (fr. národní AV institut) - archiv státních vysílacích společností, komerční využití AV a ZZ; zvl. Právní úprava; paušální odměny VU; výjimka z práv nad rámec 2001/29/ES; making available (čl. 3 odst. 2 písm. a), čl. 5) C-666/18 IT Development SW, 2009/24/ES; 2004/48/ES; nedodržení licenčních podmínek, smluvní v. mimosmluvní odpovědnost (zásah do autorských práv C-682/18 C-683/18 YouTube Elsevier (v. Cyando AG) 2001/29/ES; 2000/31/ES; 2004/48/ES úložiště, sdělování veřejnosti; safe harbour/odpovědnost, notice and action…. C-753/18 STIM a SAMI 2001/29/ES; sdělování veřejnosti, autorádia v pronajímaných vozech C-781/18 SIAE KS, 2014/26/EU; nezávislí správci práv; nemožnost licencování C-833/18  Brompton Bicycle Skládací kolo; konec ochrany patentu; autorskoprávní ochrana vzhledu kola dle směrnice 2001/29 (princip/forma skládání a AP ochrana)

EUIPO = European Union Intellectual Property Office https://euipo.europa.eu/ohimportal/cs/home (do 22.3.2016 OHIM… ) Středisko pro sledování porušování IPR (pracovní skupiny, konzultace, studie…) např. EUIPO+OECD, březen 2019: Trends in Trade in Counterfeit and Pirated Goods’ Study https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trends-in-trade-in-counterfeit-and-pirated-goods + (EU) databáze osiřelých děl… https://euipo.europa.eu/orphanworks/

ČR: novely AZ (121/2000 Sb.) – již 24 novely…. (!)

(Dnes již) před-předposlední novela AZ – č. 228/2014 Sb. úč. od 7. 11. 2014 http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/zakon/novela-AZ-c-228-2014.pdf implementace směrnice 2011/77/EU prodloužení doby ochrany práv ke zvukovým nahrávkám + doprovodná opatření ve prospěch VU změna výpočtu doby ochrany u spojených děl hudebních s textem implementace směrnice 2012/28/EU zákonná licence pro některá užití (některých) osiřelých předmětů ochrany (některými ) subjekty… (+ nová role pro OHIM – nyní EUIPO….- unijní databáze OD) (+ doplnění kritéria „obsazenosti hotel. pokojů“ - § 100/6 písm. a))

Předposlední novela – č. 102/2017 Sb. (Částka 39 - z 5. 4. 2017) – účinnost od 20. dubna 2017 http://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?O=7&T=724 sněmovní tisk 724 (DZ , vyznačení změn…) http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&T=724

Obsah novely AZ č. 102/2017 Sb. implementace směrnice o kolektivní správě práv (2014/26/EU) nyní 11 §§ → 60 §§…); nad rámec SKS: sjednávání sazebníků… nově RKS pro některá práva - zjednodušení činností knihoven, muzeí , škol apod. (osiřelá díla, díla nedostupná na trhu – mj. periodika, kopírování notovin…) licencování osiřelých děl aj.) některé dříve projednané návrhy (viz veřejné konzultace v roce 2011/2012) (záznamy z jednání viz http://www.mkcr.cz/autorske-pravo/default.htm ) např. § 23 – odstranění „zastropování“ výše odměn zpřesnění některých ustanovení; doplnění názvů, přesunutí…. (apod.)

Senátní návrh novely AZ (2016) senátní tisk 125, sněmovní tisk 694 původní verze: http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/77189/64902 aktuální verze – ve znění pozměň. návrhů – odesl. do Poslanecké sněmovny (sněmovní tisk 694): http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&t=694 návrh změny § 100 odst. 5 AZ – ohlašování živých hudebních produkcí zjednodušení ohlašování produkcí zrušení ohlašovací povinnosti v případě folklorních produkcí (pro nechráněný repertoár) → viz § 98c odst. 4 AZ

Obsah novely č. 102/2017 Sb.: (výběr) zrušení věty 2. v § 23 - „zastropování odměn za TV v hotel. pokojích“ ALE: „lex Krákora“ - § 98e odst. 4 (?!?) zpřesnění zákonné licence k užití arch. děl (§ 38d) zákonná licence pro karikaturu a parodii (§ 38g) (SDEU: C- 201/13 Deckmyn)

Hlava IV – Kolektivní správa Hlavní část novely č. 102/2017 Sb.: Hlava IV – Kolektivní správa (§ 95 - § 104b) + doplněna úprava správního trestání + nová příloha (č. 3) – výroční zprávy KS + přechodná ustanovení (!) – úkol pro ÚOHS KS v ČR: www.osa.cz; www.intergram.cz; www.dilia.cz; www.ooas.cz; www.gestor.cz; www.oaza.eu ) + nově: tzv. nezávislí správci práv (v ČR – 4) https://www.mkcr.cz/seznam-nezavislych-spravcu-prav-1640.html + v EU (?!): viz https://www.mkcr.cz/kolektivni-sprava-prav-v-eu-1795.html

KS „po novele“ - Hlava IV Díl 1 – Obecná ustanovení (§ 95 a 95a) Díl 2 – Oprávnění ke kolektivní správě (§ 96 až 96c) Díl 3 – Členství a organizační struktura kolektivního správce (§ 96d až 96h) Díl 4 – Výkon kolektivní správy (§ 97 až 101g) - Díl 5 – Dohled nad kolektivními správci (§ 102 a 102a) Díl 6 – Poskytování oprávnění k výkonu práv k užití osiřelých děl a jiných osiřelých předmětů ochrany (§ 103) Díl 7 – Nezávislý správce práv (§ 104 až 104b) + nová úprava správ. deliktů (§ 105b odst. 1 písm. d) až f); § 105ba odst. 1 písm. a) až o)) + nová Příloha k AZ č. 3 = informace povinně uváděné ve výroční zprávě

Díl 4 – Výkon KS Oddíl 1 - Obecná ustanovení (§ 97 až 97c) Oddíl 2 - Práva kolektivně spravovaná (§ 97d až 97f) Oddíl 3 - Závazky mezi kolektivními správci (§ 97g a 97h) Oddíl 4 - Uzavírání smluv s uživateli (§ 98 až 98d) Oddíl 5 - Sazby odměn (§ 98e a 98f) Oddíl 6 - Správa příjmů z výkonu práv a příjmů z investování příjmů z výkonu práv (§ 99 až 99e) Oddíl 7 - Transparentnost kolektivní správy (§ 99f až 99j) Oddíl 8 - Licence pro více území k právům k užití hudebních děl online (§100 až 100g) Oddíl 9 - Postupy pro řešení sporů (§ 101 až 101h)

ad KS (není ve směrnici o KS) + § 97e – tzv. rozšířená KS (původně § 101 odst. 9) → nově: díla nedostupná na trhu – mj. periodika (§ 97f – Seznam děl na trhu nedostupných) kopírování notovin + § 103 - licencování užití osiřelých děl

Co bylo (také) ve hře, ale neprošlo … např. změna systému zpoplatnění kopírovacích služeb zavedení odměny za půjčování v knihovnách pro nakladatele… zrušení výčtu knihoven, za které stát odměnu neplatí… + některé PN z Parlamentu např. zrušení 2xBO (§ 40 odst. 4) pravidla pro (volné) užití děl financovaných z veřejných prostředků… tzv. doplňková odměna pro režiséry a scénáristy AVD

Nejnovější novela AZ – č. 50/2019 Sb. Marrákešská smlouva (WIPO) „pro nevidomé“ - z r. 2013 podmínkou pro ratifikaci za EU: přizpůsobení práva EU = směrnice + nařízení implementace směrnice do vnitrostátního práva čl. států EU → implementace směrnice (EU)2017/1564 → adaptace nařízení (EU)2017/1563 sněmovní tisk 175 (důvodová zpráva, RIA; + pozm. návrhy - neprošly…) http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=175 účinná od 15. 2. 2019 (publ. ve Sb. – částka 19)

obsah novely č. 50/2019 Sb. § 38 (zákonná licence ve prospěch osob se zdravotním postižením) → přesun do § 39 (licence pro vystavování → z § 39 do § 38) + 2 nová ustanovení: § 39a, § 39b (oprávněný příjemce, oprávněný poskytovatel, formátově přístupná rozmnoženina) cílová skupina: nevidomí, slabozrací, jinak (podobně postižení – např. s tzv. hlubokou dyslexií) (mj.) studenti se speciálními potřebami (!) knihy, časopisy, notoviny apod. nově: možnost přeshraničního poskytování autorských děl ve formátech přístupných nevidomým a osobám s podobným handicapem

Předpokládané další novely AZ (vládní – „z dílny MK“(!)) = implementace nových předpisů EU (SatCabDir; CopyrightDir) (až budou přijaty v rámci EU) V mezidobí: poslanecké/senátní návrhy změn AZ ??? viz sněmovní tisky č. 400, 402 (změna v § 23 ? – „kadeřnice“) https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=400 - (stanovisko vlády – NEUTRÁLNÍ) https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=402 - (stanovisko vlády – NEGATIVNÍ) + avizovány další …

(adela.faladova@mkcr.cz) Dotazy? Děkuji za pozornost. (adela.faladova@mkcr.cz)