LIDSKÁ PRÁVA y.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidská práva.
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
VY_32_INOVACE_06_EKO_307_Dri
Základní lidská práva.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Studijní obor: Sociální činnost
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_10_ Test,komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Občanská práva a povinnosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Listina základních lidských práv a svobod
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Porušování lidských práv
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Lidská práva Leden 2016.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

LIDSKÁ PRÁVA y

Lidská práva   práva fyzických osob, která vyplývají z pouhé příslušnosti k lidskému rodu vyplývají z lidské přirozenosti a principů humanity týkají se oblastí, v nichž jedinec nemá podléhat kontrole státu, pokud respektuje zákony

Lidská práva jsou - univerzální (platná pro všechny) - nezrušitelná a nezcizitelná ( žádným z způsobem odejmutelná) - nepromlčitelná ( nelze o ně přijít nevykonáváním) - nezadatelná (nelze se jich vzdát)  

Svobodný občan Základní lidská práva Jsou považována za tak podstatná a základní, že by neměla být nikomu odepřena. Svobodný občan Lidská práva v osobní sféře Politická práva Práva etnických a národnostních menšin Práva na soudní a jinou ochranu Hospodářská, sociální a kulturní práva

SVOBODA – stav bytosti jednající pouze z vlastní vůle nezávisle na vnějším donucení Vedle rozumu nejvyšším atributem člověka

Historicky se začíná mluvit o lid. právech v 18. stol.. Největší zájem o lidská právě (v současném pojetí) nastává až po 2. sv. válce. Všeobecná deklarace lidských práv byla přijata 1948, Evropská úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod v roce 1950.  

Zásady demokracie v deklaraci Lidé se rodí a zůstávají svobodnými a rovnými ve svých právech Účelem státu je zachování přirozených práv člověka = svoboda, vlastnictví, bezpečnost, právo na odpor proti nátlaku 3) Svoboda spočívá v tom, že každý může činit vše, co neškodí druhému !!!

Organizace Mezinárodní organizace Amnesty International – podpora a ochrana polit. vězňů, nespravedlivě stíhaných a perzekvovaných.   V ČR – Listina základních práv a svobod (součást Ústavy ČR, 1992) Veřejný ochránce práv (OMBUDSMAN) Dříve Charta 77, dnes VONS, Český helsinský výbor

Všeobecná deklarace lidských práv Mezinárodní listina Přijata roku 1948 Organizací spojených národů Celosvětově uznávaná Tato listina označila všechny lidi za svobodné a rovnoprávné bez ohledu na pohlaví, rasu, národnost, náboženství a společenská postavení. http://www.osn.cz/dokumenty-osn/

Listina základních práv a svobod Každý stát přijímá na ochranu lidských práv své zákony. V ČR byl přijat dokument Listina základních práv a svobod. Je součástí právního řádu, Ústavy ČR. Přijata roku 1991 Zahrnuje čtyři hlavní oblasti práv a svobod - viz. Listina

Porušování lidských práv RASISMUS: agresivní, ponižující chování vůči příslušníkům jiné národnosti, rasy XENOFOBIE: strach z něčeho cizího. Většinou nesnášenlivost k lidem z jiných zemí ANTISEMITISMUS: nenávist k Židům (holocaust – hromadné vyvražďování židů, Romů nacistickým Německem)

Domáhání se lidských práv O ochranu lidských práv by se měl starat každý stát. Jejich ochranu zajišťuje soud. OBMUDSMAN = veřejný ochránce lidských práv Úřad veřejného ochránce lidských práv DÚ: Zjisti kde sídlí úřad ombudsmana a kdo je současným ombudsmanem.

Použitá literatura a odkazy:  http://www.osn.cz/dokumenty-osn/  Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: LUNEROVÁ, J., ŠTĚRBA, R., SVOBODOVÁ, M. Výchova k Občanství pro 7. ročník. 1st ed. Brno: Nová škola, 2010. ISBN 978-80-7289-117-7. Citováno dne 18.12.2011