SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Advertisements

Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Zima - Advent Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo.
Advent v ZŠ Litultovice Koledování u vánočního stromu Letos jsme zahájili advent v neděli 28.listopadu v hod. zpíváním u vánočního stromu před.
DEN ZEMĚ –orientační závod Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_PRV_31.
Historie Vánoce pochází z 18. století. Vánoce mají kořeny v křesťanských oslavách zimního slunovratu. Literární prameny prokazují, že křesťané spojovali.
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce - historie.
VÁNOCE. …NA VÁNOCE DLOUHÝ NOCE  Vánoční světlo  Svíčky – plamínek připomíná Ježíše Krista, který jako světlo ozařuje každého člověka  Pohanský svátek.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
VELIKONOCE Jan Kendík Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová POJĎTE, HONEM, PŘICHÁZEJÍ, UŽ NASTÁVÁ ČAS. KLUCI, HOLKY - KAŽDÝ TO VÍ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. IVANA BANASINSKÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČAS3 TEMA: VÁNOCE Září 2012.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Vánoce Zpracoval: Marcel Doman. Vánoce Vánoce se slaví na celém světě a my víme, kdo kde nosí dárky, co servírují na vánoční stůl, i jaké dodržují zvyky.
Vánoce. Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava na narození Ježíše.
Anna Kvasničková. DEFINICE Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. S Vánoci souvisí doba adventní, která jim předchází a slouží jako příprava.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
A School Year Calendar ZŠ Třebíč, Horka-Domky, Václavské nám. 44/12, Česká republika Gymnázium v Kunowie, Polsko.
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Madagaskar Stehlíková Lucie 6.B.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_VV_03
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Od Adventu ke Třem králům
Velikonoce-prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_67_PRV1
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
PRAVĚK.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Infokanál Obce Březnice
PRAVĚK.
Vánoce
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_20_VÁNOCE Mgr. Petra Kukuczková
A d v e n t n í č a s :30.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Žáci se seznamují se svátky v období adventu.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Práva a povinnosti členů rodiny
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VZTAH ČLOVĚKA K.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Podzim čaruje … VY_32_INOVACE_02_03
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
A d v e n t n í č a s :24.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Zimní sporty Ověřeno: 2. ročník, Cílová skupina: žák základní školy praktické VY_32_INOVACE_26_Advent_Člověk a jeho svět_LUKOVSKÁ

ADVENT

Advent, co to znamená? Advent = příchod příchod Ježíše Krista (narození Ježíška) trvá 4 týdny – 4 neděle během tohoto období se připravujeme na Vánoce (úklid, pečení, chystání betlémů, vánoční výzdoba) období půstu

datum první adventní neděle je pohyblivé poslední - 4. adventní neděle může připadnout i na Štědrý den 24. prosince, nikdy ne později každá neděle má své lidové označení (1. železná, 2. bronzová, 3. stříbrná, 4. zlatá)

Během adventu se dodržovaly různé tradice a zvyky, některé se dodržují i dnes Adventní věnec Vznikl v Německu Tvar kruhu je znak soudržnosti, vítězství a důstojnosti V minulosti se věnce vyřezávaly ze dřeva, nyní jsou slaměné, proutěné nebo z větviček jehličnatých stromů Na věnci jsou 4 svíčky 1 svíčka = 1 týden

Neděle železná 1. adventní neděle mezi 27. 11. – 3. 12. Na adventním věnci zapalujeme 1. svíčku

Neděle bronzová Na adventním věnci budou hořet 2 svíčky

Neděle stříbrná Na adventním věnci budou hořet 3 svíčky

Neděle zlatá Na adventním věnci budou hořet 4 svíčky

Svatá Barborka Svátek slaví 4. Prosince Patronka horníků V minulosti chodily večer před svátkem svaté Barborky po vesnici „Barborky“-ženy v bílém, chodily za dětmi – hodné děti obdarovaly něčím dobrým, na ty zlobivé měly metlu I dnes řežou děvčata větvičky třešně „barborky“ a pokud jim větvičky vykvetou do Štědrého dne, brzy se vdají

Svatý Mikuláš Svátek slaví 6. prosince Patron dětí Pocházel z bohaté rodiny, rodiče mu brzy umřeli Stal se biskupem a svůj majetek rozdal chudým lidem V podvečer 5. prosince obchází s andělem a čertem všechny děti, těm hodným naděluje sladkosti, zlobivým uhlí

Svatá Lucie Svátek slaví 13. prosince Patronka Nevidomých Stejně jako Mikuláš pocházela z bohaté rodiny Majetek rozdala chudým V podvečer jejího svátku chodily „Lucky“ po vesnici a děti, které se neuměly modlit byli vyčiněny metlou

zdroj Microsoft Office Clipart