DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY CZ.1.07/1.1.05/04.0031 Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová _ DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Skupina látek, obsahující karboxylovou skupinu –COOH Jsou příbuzné aldehydům a alkoholům Názvy tvoříme přidáním koncovky –ová K názvu uhlovodíku ( př. methan – kyselina methanová) Mají název: 1) podle uhlovodíku, od kterého jsou odvozeny 2) triviální
Kyselina mravenčí (kyselina methanová) Ať je z tebe mravenec HCOOH Bezbarvá kapalina ostrého zápachu Je uložena v žlázách mravenců, v chloupcích kopřiv Ničí bakterie – dezinfekční látka (přidává se do krmiva kuřat proti salmonele) Použití v textilním a kožařském průmyslu na odvápňování kůží
Kyselina octová (kyselina ethanová) animační událost CH3COOH Vzniká kvašením vína Bezbarvá kapalina ostrého zápachu 5-8% vodný roztok se nazývá ocet (barví se dohněda karamelem) Použití: v textilním průmyslu, v lékařství, jako rozpouštědlo, v domácnostech
Kyselina citronová Vyskytuje se v citrusových plodech Nejběžnější konzervační látka (pod symbolem E 330 - v potravinářských výrobcích) Vyrábí se kvašením cukrů Poprvé získána z citronu v roce 1784 Zabraňuje srážení krve (používá se při odběrech krve pro transfuze)
Kyselina benzoová Je bílá, krystalická látka Je např. v brusinkách a pryskyřicích stromů Používá se ke konzervaci potravin, např. hořčice Známá je jako E-210 Působí mírně dráždivým účinkem, proto by potraviny konzervované touto kyselinou neměly jíst děti mladší 3 let
Kyselina palmitová a kyselina stearová Kyselina palmitová: CH3(CH2)14COOH Kyselina stearová: CH3(CH2) 16COOH Nazývají se MASTNÉ kyseliny (známá je i kyselina olejová – tzv. vitamin F) – jsou nezbytné pro člověka Palmitová se získává z kokosového oleje Stearová se získává z hovězího loje Použití: k výrobě mýdel a kosmetických výrobků