Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní data do modelů, jejich dostupnost a spolehlivost
Advertisements

Vyhláška č. 205/2009 Sb., o zjišťování emisí ze stacionárních zdrojů a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší.
Jak se vám dýchá?.
ZRG - Cvičení 5 Jaro SE charakteristiky  Pro daný okres zpracujte referát o vybraných ukazatelích. K potřebným datům je možné se dostat přes tuto.
Sestavení energetické a emisní bilance Moravskoslezského kraje
Ochrana Ovzduší Přednáška 3
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ing. Pavel Machálek, ČHMÚ
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Fakulta životního prostředí ČZU v Praze
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Seminář „ Vápno, cement, ekologie“, Skalský dvůr1 IPPC v cementářském a vápenickém průmyslu -teorie -skutečnost -připravovaná novela.
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Návrh nového zákona o ochraně ovzduší z pohledu provozovatele zdrojů znečišťování ovzduší Senát PČR, 16.února 2010 Petr BARANEK Ředitel pro životní prostředí,
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Charakteristika kraje
Čtyři významné průmyslové podniky věnovaly kraji 10 mil
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Interpretace výsledků modelových výpočtů
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Bilance emisí - uhlíková́ stopa města Mirek Lupač Viktor Třebický.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Kvantifikace externích nákladů z jízdy nákladního vozidla na zpoplatněných a objízdných trasách Vojtěch Máca Centrum pro otázky životního prostředí UK.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Zhodnocení koncentrací kovů v atmosférickém aerosolu v Litoměřicích. Identifikace zdrojů znečištění za pomoci faktorové analýzy Václav Synek, Jan Leníček,
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Systém upozorňování na výrazný/neobvyklý vzestup krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ČHMÚ (související s haváriemi nebo jinými mimořádnými.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Petr Smékal Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33a, Brno Závislost emisních faktorů směsných biopaliv na pracovních režimech motoru.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Modelování rozptylu znečišťujících látek v ovzduší Kateřina Růžičková.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 MONITORING Jan Prášek Agentura integrované prevence.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Nový zákon o ochraně ovzduší
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Emise a emisní inventura PM10
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
CRF Reporter (nový systém/software vykazování dat)
Časová disagregace emisí
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
KOUŘ Z KOMÍNŮ RODINNÝCH DOMŮ
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Transkript prezentace:

Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled

Celkové emise hlavních znečišťujících látek v roce 2005 - předběžné údaje

Emise z dopravy (CDV) nová metodika (t/rok)

Emise ze zemědělství (ČSÚ/VUZT) nová metodika (t/rok)

Emise ostatní mobilní nesilniční (ČSÚ) nová metodika (t/rok)

Emise celkem nová metodika (t/rok)

Proces inventarizace emisí - změny změny v legislativě provázanost s IRZ – povinná elektronická forma od r. ??? kontrola správnosti odhadu emisí a úplnosti údajů REZZO 1 (2??) v ČHMÚ větší spoluzodpovědnost provozovatele?? zrychlení procesu (REZZO 1)

REZZO 1 + 2 bodově sledované zdroje (cca 14 200 R1 + 40 000 R2 výduchů) každoroční aktualizace údajů měření, emisní faktory, měrné výrobní emise emise základních znečišťujících látek emise TK a POPs, benzen, částice PM 10 + 2,5

REZZO 1 + 2 změny omezení počtu sledovaných výduchů u REZZO 1 (např. cca 7000 výd. >500 kg) širší využití emisních faktorů - výpočty nevýznamné změny v sumě emisí základních znečišťujících látek emise TK a POPs, benzen, částice PM 10 + 2,5 – z průměrných EF

REZZO 3 + 4 plošně sledované zdroje vytápění domácností, zemědělské zdroje, použití rozpouštědel, mobilní zdroje nové zdroje – emise prachu (stavebnictví, zeměď.) každoroční aktualizace údajů aktivitní údaje, emisní faktory emise základních znečišťujících látek emise TK a POPs, benzen, částice PM 10 + 2,5