Moderní gastronomie Ruth Martin
-Gastronomie se stále vyvíjí, zaměřuje se na čerstvé domácí suroviny, kratší dobu přípravy jídel, nabídky salátů a jídel z volného výběru. Rozšiřuje se počet vegetariánského způsobu stravování, restaurace více používají bio potraviny, roste počet nekuřáckých restaurací
Finger food -Jde o pokrmy o velikosti jednoho až dvou soust -Servíruje se na speciálních lžících, v mušlích, na špízkách a v mističkách -Může jít o předkrmy i hlavní jídla, sladké i slané pokrmy
Fun Food a Fancy Food -Zábavná forma gastronomie, kreativní příprava jídel, která využívá tvořivosti kuchařů a obsluhy -Zelenina a ovoce ve tvaru zvířat, zábavné talíře plné postaviček tvořených z různých surovin
Bio Food -Využití biopotravin z místních zdrojů, které výrazně ovlivňují chuť a kvalitu jídla -Pokrmy obsahují zdraví prospěšné látky
Cuisine fusion -Multinárodní kuchyně, kde se mísí chutě různých zemí -Evropské jídlo se tak může vytvořit z Asijských surovin nebo naopak -Je to kuchyně bohatá na barvy a chutě
Front-cooking -Fascinující forma přípravy a prezentace jídla, tzv. „vaření před očima hostů“ -Host si užívá všemi smysly – vidí, cítí, slyší a ochutnává -Stále více restaurací tím zvyšuje svoji image
Zdroje https://www.gastrotip.cz/moderni-gastronomie/ https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi