Maso a masné výrobky Dodatky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa člověka.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
stravovací režim školáků
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Výživové nároky u dospívajících
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
IMMUBLEND.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Číslo v digitálním archivu školy
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výživa.
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Alternativní směry ve stravování
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

Maso a masné výrobky Dodatky

Vegetariánství různé důvody pro tento stravovací systém filosofické, náboženské, etické, ekonomicko-ekologické, … „strava předchůdců člověka byla výhradně nebo alespoň téměř výhradně rostlinná“  anatomie trávicích orgánů (chrupu, žaludku, střev) však svědčí o smíšené stravě nejednotný výživový směr: vegani: pouze potraviny rostlinného původu laktoovovegetariáni: + vejce, mléko a mléčné výrobky často i ryby (a někdy i drůbež)

laktoovovegetariánství + obvykle nižší příjem energie, tuku, přidaného cukru (a soli?) vyšší příjem vlákniny a antioxidantů lepší složení mastných kyselin ve stravě * obvykle celkově zdravější životní styl ** - možné problémy s příjmem bílkovin, resp. es. AMK *** možný nedostatečný příjem Ca, Fe, Zn, vitaminu D a vitaminu B12 **** laktoovovegetariánství spíše ne: děti a těhotné a kojící ženy ano: dospělá populace v běžném fyzickém stavu  zde pozitiva jednoznačně převažují *****  vhodná prevence (léčba) civilizačních chorob ****** veganství zcela nevhodné: pro těhotné a kojící, kojence a malé děti spíše ne: ani dospělí * chybí příjem esenciálních mastných kyselin s dlouhým řetězcem? (lze nahradit preparáty / pokrmy z řas) ** obvykle nekouří, nepijí nebo omezují alkohol, sportují, věnují péči prevenci stresu apod. *** nutno kvalifikovaně kombinovat obiloviny a luštěniny, aby se zamezilo karenci některých esenciálních aminokyselin **** obsah uvedených minerálních látek je sice v rostlinných materiálech poměrně vysoký, ale převážná část je vázána ve formě fytátů, případně šťavelanů, což významným způsobem snižuje jejich využitelnost vitamin B12 je jen v potravinách živočišného a mikrobiálního původu, avšak jeho potřeba je částečně hrazena jeho syntézou bakteriemi v tlustém střevě **** při důkladném plánování stravy ****** obvykle nižší krevní tlak (spíše díky vyššímu příjmu draslíku) prevence vzniku žlučových kamenů prevence vzniku nádorových chorob, zejména tlustého střeva prevence vzniku kardiovaskulárních chorob (typicky nižší hladiny celkového a LDL cholesterolu a TAG; a vyšší hladiny HDL cholesterolu) prevence / léčba obezity 3