Znečištěné místa na Slovácku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Vliv průmyslu na životní prostředí
( Jaký vliv má na člověka a životní prostředí)
Chemické zatížení krajiny
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
Znečišťování vodních zdrojů.
Evidence kontaminovaných míst
Znečištění ovzduší Znečištění ovzduší může být chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry. Atmosféra.
Informace z CENIA J. Valta
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Vliv dopravy na životní prostředí
Vytvořila Šárka Houdková
Ekologické problémy Společenské problémy
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Životní prostředí klady vs. zápory.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Likvidace starých ekologických zátěží
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Integrovaný registr znečišťování jako nástroj ochrany životního prostředí před toxickými látkami Seminář „Ostravské ovzduší – zdravotní rizika“ Ostrava,
Operační program Životní prostředí
Evidence kontaminovaných míst s PCB
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Registrační číslo projektu:
Závadné látky – prioritní
Ekosystémy přírodní a umělé
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Právní režim ochrany vody a ovzduší
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Ochrana půdy a lesa.
Právní režim ochrany vody a ovzduší
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Životní prostředí ČR černé skládky recyklace ochrana lesů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Ekologická politika EU
Ochrana vody, půdy a lesa
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Praktické zkušenosti z kontrol provozovatelů významných zdrojů znečišťování ovzduší Ing. Radomír Štěrba ENVIRO 2016, Ostravice.
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Transkript prezentace:

Znečištěné místa na Slovácku Martin Kröner 9.A

Slovácko

Emise, imise a staré ekologické zátěže Znečištění ovzduší může být zaviněno např. výfukovými plyny z automobilů a jiným spalováním, tzv. emisemi. Emise, která se dostala do styku s životním prostředím, se nazývá imise. Imise se mohou kumulovat v půdě, vodě či v organismech. V praxi jsou imisemi například těžké kovy nebo jiné znečišťující látky, které se ukládají v životním prostředí, například podél silnic nebo v potravním řetězci. Dalšími zdroji znečištění jsou např. smog, hluk anebo světelné znečištění. Velkou zátěž pro životní prostředí představují tzv. staré ekologické zátěže.

Staré ekologické zátěže Za starou ekologickou zátěž považujeme závažnou kontaminaci hornin, podzemních nebo povrchových vod, ke které došlo nevhodným nakládáním s nebezpečnými látkami v minulosti. Kontaminovaná místa mohou být rozmanitého charakteru – může se jednat o skládky odpadů, průmyslové a zemědělské areály, drobné provozovny, nezabezpečené sklady nebezpečných látek, bývalé vojenské základny, území postižená těžbou nerostných surovin nebo opuštěná a uzavřená úložiště těžebních odpadů představující závažná rizika.

Staré ekologické zátěže

Staré ekologické zátěže Jedním z takových míst je i stará ekologická zátěž po těžbě ropy v prostoru jímacího území Moravská Nová Ves v CHOPAV (Chráněná oblast přirozené akumulace vod) Táhne se od Hodonína po pravém břehu řeky Moravy až po hraniční tok řeky Dyje, a je velmi významnou akumulací pitných vod. V této oblasti, dávno předtím než zde byla vyhlášena ochrana zdrojů pitných vod, byla v minulosti těžena stará ropná ložiska.

SEKM Ministerstvo životního prostředí poskytuje informace o konkrétních lokalitách ve veřejně přístupné databázi Systém evidence kontaminovaných míst (SEKM) Př. Kunovice:

Současná situace, IRZ Podrobné informace o používání a vypouštění nebezpečných látek do životního prostředí v současnosti poskytuje Integrovaný registr znečišťování (IRZ) Je zřízen a spravován Ministerstvem životního prostředí jako veřejný informační systém veřejné správy. Na jednom místě jsou shromážděny údaje o tom, kolik těchto látek ročně vypouští konkrétní průmyslový či zemědělský provoz do ovzduší, vody a půdy a jaké látky předává dále v odpadech a odpadních vodách. Aktuální informace z údajů za rok 2016:

Děkuji za pozornost