TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Česko-německý fond budoucnosti Jihlava, PhDr. Tomáš Jelínek, Ph.D. ředitel.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Grantový projekt OP VK oblast podpory 1.3 DVPP škol a školských zařízení Mozaika nových inspirací pro pedagogy mateřské školy CZ.1.07/1.3.02/
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SOLIDARITA NEJEN PENÍZE Tomáš Fendrych, Střešovice Jak dojít k odluce a příliš neklopýtat aneb Pražský seniorát na cestě k samofinancování
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Od skupiny ke kooperaci
Pracovní porada Pracovní list.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Pracovní porada Pracovní list.
Základní informace o poskytovateli
JUDr. Věra Honusková, Ph. D., KMP, PPP
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
1.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Gymnasium Jižní Město Praha
DIAKONIE CÍRKVE BRATRSKÉ
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Slovo života Leden 2018.
MBA Executive – úvodní informace
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Délka trvání: 2 roky (4 semestry) Charakteristika kurzu:
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti
Zdravý kraj Vysočina Marta Vencovská
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Model intenzivní podpory
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Model intenzivní podpory
REFORMANDA 2030: Úvodní SWOT analýza strategické komise
TÉMA: KLÍČOVÉ OSOBNOSTI SBORŮ
Úvodní přednáška pro 1. ročník
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
REFORMANDA 2030: Úvodní SWAT analýza strategické komise
Model intenzivní podpory
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Model intenzivní podpory
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Transkript prezentace:

TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle Sk 2): bohoslužby a katecheze / společenství / diakonie / svědectví ► Alternativní vymezení (preambule Církevního zřízení): „oslavovat Boha slovem i celým životem, zejména... zvěstovat evangelium / vysluhovat svátosti / usilovat o poznávání pravdy Boží / tvořit obecenství / ve vzájemné službě i v řádu a kázni / a přijímat odpovědnost za věci veřejné.“ Srov. rovněž hlavní úkoly staršovstva (podle Církevního zřízení 23,1) nebo „učednický model církve“: „inspirovat člověka k přijetí křtu, prohlubování křesťanského duchovního života a ke křesťanské službě v církvi i společnosti.“ ► Mnoho sborů ve svém životě a službě základní funkce dobře plní. Od těch by církev měla sbírat inspirace a podněty a nabídnout je ke sdílení. Jiné propadají (obvykle s úbytkem členstva, aktivit i finanční síly) malomyslnosti a upínají se k historizující nostalgii či k výčitkám směrem k vedení církve.

LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV Sbory naší církve plní dobře všechny své základní funkce: katecheze bohoslužby svědectví společenství pastorace diakonie „zmocňování“/ (Diakonie aktivizace → téma 6) 1. Živý sbor 2. Zbožnost 3. Misie

LEPŠÍ/IDEÁLNÍ STAV Sbory naší církve plní dobře všechny své základní funkce: katecheze bohoslužby svědectví společenství pastorace diakonie „zmocňování“/ (Diakonie aktivizace → téma 6) 1. Živý sbor 2. Zbožnost 3. Misie

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... VEDENÍ SBORU ► Nabídneme farářům, kurátorům a presbyterům podněty a metodiku k nahlédnutí a směřování celku života sboru. Aby si byli dobře vědomi základních funkcí/úkolů živého sboru a společně ho vedli k jejich naplňování. A aby byli schopni i ochotni poskytnout i přijmout zpětnou vazbu na život a službu svého sboru. ► Nejmenším sborům, které balancují na hraně samostatnosti a poctivě zápasí o její udržení, pomůžou seniorátní výbory vytvořit „rozvojový plán sboru“.

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... SDÍLENÍ DOBRÉ PRAXE ► Ke každé základní funkci církve vyhledáme sbory, které ji výborně plní a jejich příklady dobré praxe zveřejníme: články v církevním tisku a jiná obdobná publikační činnost (letáčky, brožurky) / tematická setkání a konference: pastorálky, konventy, synody, seniorátní a presbyterní konference, farářské kurzy a semináře... / „tématické roky“ ve smyslu „desetiletí duchovní obnovy“? rok katecheze rok zpěvu (s novým zpěvníkem) rok misie rok bohoslužeb (s novou agendou) rok d(D)iakonie rok dobrovolnictví rok společenství rok pastorace rok přechodu na samofinancování

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... KATECHEZE ► Budeme sdílet a podporovat povzbuzující příklady práce s tradičními (nedělní škol(k)a, „náboženství“ na faře, biblická hodina, konfirmace, generační setkávání, rodinné pobyty, úpravy prostor...) i novými (sederová večeře, tématické kurzy, víkendy biblického studia, spolupráce s YMCA, celoseniorátní konfirmace, Manželské večery a setkání...) katechetickými formami. DIAKONIE (S MALÝM „DÉ“) s tradičními („křesťanská služba“, „sborový sociálního fond“...) i novými (potravinová banka, příprava jídel pro potřebné, modlitby za nemocné...) diakonickými aktivitami.

NAVRŽENÉ ZMĚNY, KROKY, OPATŘENÍ... SPOLEČENSTVÍ ► Budeme sdílet a podporovat povzbuzující příklady práce s tradičními (káva po bohoslužbách, generační setkávání, úpravy prostor...) i novými (skupinková setkání, pobyty pro muže/ženy...) společenstevními formami, aby co nejvíce členů sborů mělo možnost hovořit, osobně se sdílet a modlit v nějaké menší skupině, prožít víru i na jiné rovině než myšlenkové.